Bij deze beroepen mag je wél slippers dragen

Met deze warme dagen zijn we, zoals ieder jaar, weer druk in discussie over de slippers. Het valt mij op dat het grootste deel van de mensen het geen geschikt schoeisel vindt voor op het werk. Dat bleek eerder ook uit een internationaal onderzoek. In Nederland vindt slechts 10% van de mensen dat slippers op het werk gepast zijn. Toch zijn er nog steeds werkgevers die het prima vinden. Maar om welke beroepen gaat het dan? Ik sprak met vijf mensen* die allen slippers op het werk mogen dragen.

Bij deze beroepen mag je wél slippers dragenFoto: Pixabay

Applicatiebeheerder

Odette (48) werkt als applicatiebeheerder in een ziekenhuis. Zij mag slippers dragen, maar doet dit liever niet.

”Op mijn werk mag ik slippers dragen. In een ziekenhuis vind ik dat ook wel passen. Als verpleegkundig of polikliniekassistenten (mijn oude baan) leg je iedere dag lange afstanden af en dan zijn slippers of Birkenstocks comfortabel. In mijn huidige baan als applicatiebeheerder zou ik slippers mogen dragen, maar ik doe dat liever niet. Enerzijds hoeft dat comfortabele niet meer (bureaubaan) en omdat ik nu meer jurkjes draag in plaats van een uniform, draag ik daar liever een vlotte sandaal bij, of houten kleppers.

Hoewel ik moet bekennen dat ik een week of twee geleden letterlijk naast mijn sandaal inclusie hak stapte, en mijn enkel kneusde. Van de schrik en vanwege het comfort heb ik twee dagen Birkenstocks gedragen, zonder jurk en met jeans.”

Marketing medewerker

Laura (26) is marketeer en werk bij een bedrijf dat actief is op het gebied van webdevelopment, online marketing en digital design. Ook Ingrid (25) houdt zich bezig met marketing. Zij is marketing en communicatie coördinator bij een bedrijf dat e-commerce webshops bouwt. Beide dames dragen regelmatig slippers op het werk.

Ingrid: ”Op het kantoor waar ik werk zijn er een aantal mensen die slippers dragen. Dat kan ook prima, wij dragen bijvoorbeeld ook geen nette pakken. Persoonlijk vind ik het heerlijk. Zeker als het zo warm buiten is. Maar dan draag ik trouwens geen gewone teenslippers. Dat vind ik te casual voor op het werk. Ik kies dan voor en model met een bandje bij de hiel. Eigenlijk is het een combinatie tussen een slipper en een sandaal. Er zitten ook kraaltjes op zodat ze er wat meer sophisticated uitzien. De enige uitzondering is wanneer ik met klanten afspreek. Dan wordt er wel van mij verwacht dat ik er netjes uitzie.”

Laura: ”Ik ben van mening dat je het beste presteert in een omgeving waar je jezelf kunt zijn. Dus als jij je prettig voelt wanneer je slippers draagt, dan moet je dat vooral doen. Bij hoge temperaturen draag ik ze ook op het werk. Soms zijn het sandalen, maar soms ook teenslippers. Het hangt er vooral vanaf wat ik daar boven draag.

Er zijn wel twee uitzonderingen. In de eerste plaats moet ik voor mijn werk wel eens naar een warehouse toe, en dan zijn slippers niet handig in verband met veiligheid. Daarnaast draag ik ze ook niet wanneer ik afspraken heb met klanten. Ik vind het belangrijk dat je klanten niet in verlegenheid brengt en dit kan wel eens gebeuren als zij een meer formele kledingstijl hebben.”

Pedagogisch medewerker

Annemiek (58) werkt als senior pedagogisch medewerker bij een baby-opvang. Ondanks zij slippers mag dragen heeft zij om veiligheidsredenen ervoor gekozen om dit niet te doen.

”Voorheen werkte ik als zelfstandig locatiemanager bij een kinderopvang en was ik verantwoordelijk voor de aansturing van 28 pedagogisch medewerkers. Destijds kon ik slippers niet verbieden, maar ik zag ze ook niet graag. Zowel voor de veiligheid van medewerkers als de kinderen vind ik het niet verstandig. Slippers ondersteunen je voeten onvoldoende en daardoor sta je meteen een stuk minder stabiel in vergelijking met normale schoenen. Dit kan rugklachten veroorzaken. Daarnaast werd ik zelf ook niet zo blij van onverzorgde voeten met afgebrokkelde nagels enzo. Maar goed, dat was mijn probleem natuurlijk. Zelf droeg ik ze in ieder geval nooit. Buiten bovenstaande redenen vond ik het niet representatief staan.

Op dit moment werk ik als senior pedagogisch medewerker baby-opvang bij een kleine kinderopvangorganisatie. Daar draagt het merendeel slippers. Maar ik dus niet. Ik draag wel open sandaaltjes met een kleine sleehak. Ik zorg er dan wel altijd voor dat mijn voeten goed verzorgd zijn en mijn teennagels gelakt. De sandalen moeten verder ook passen bij mijn jurk.”

Directeur IT-bedrijf

Sven (26) is directeur van een IT-bedrijf en heeft 8 medewerkers in dienst. In zijn bedrijf mag iedereen slippers dragen op kantoor.

”Slippers dragen vind ik heel normaal in de zomer, mits het je werkzaamheden niet belemmert. Op kantoor vind ik het bijvoorbeeld geen probleem, maar ik wil niet dat ze worden gedragen wanneer we naar klanten gaan. Zelf draag ik een paar keer per jaar Birkenstocks, omdat ik ze fijn vind om te dragen. Meestal wanneer het warmer is dan 25 graden en wanneer ik geen externe afspraken heb.

Ik vind de discussie over slippers onzinnig. Het gaat enkel om de vorm, terwijl de vorm niet uit zou moeten maken. Zeker niet wanneer jij je werk er niet beter of slechter van gaat doen, en mits het je werk niet onveiliger maakt natuurlijk. Ik zie het als micromanagement. Mijn personeel kan prima zelf inschatten wat wel en niet kan.”

Conclusie

Het moge duidelijk zijn dat de discussie rondom slippers vele kanten kent. Er is namelijk geen éénzijdig antwoord op de vraag of je wel of geen slippers op het werk zou moeten kunnen dragen. Zelfs als je slippers mag dragen, dan is het nog wel de vraag of het verstandig is. Want wil je kans lopen om klanten in verlegenheid te brengen? En nog veel belangrijker: hoe goed is het voor je lichaam om een dag lang op slippers te lopen?

* In sommige gevallen is er een pseudoniem gebruikt omdat de geïnterviewden anoniem wilde blijven.

Eén reactie

 1. hoi wat een leuke site ik lees graag over dit onderwerp.

  zelf loop graag op zand met badslippers
  ze zitten zalig en geven bescherming tegen hete vloeren
  Er zijn veel soorten badslippers op mijn
  website te vinden. Ik hoop niet dat het erg is om
  mijn slippers hier te plaatsen
  Het sluit immers bij dit onderwerp en ik denk dat men wel iets uit mijn
  webwinkel wilt kopen
  waterschoenen onlangs geplaatst…waterschoenenMy Profile

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge