De bloemenschoenen van onze nieuwe vicepremier

Afgelopen donderdag werd het nieuwe kabinet gepresenteerd. Tijdens de scene op het bordes viel het oog niet zozeer op de personen die er stonden, maar vooral op de bloemenschoenen van onze nieuwe vicepremier. Ongebruikelijk en opvallend. Maar is het ook écht ongepast?

 

Schoenen met bloemen

Voor wie het heeft gemist, zie hier onder de foto van het nieuwe kabinet én de beruchte schoenen. Hugo de Jonge, de nieuwe vicepremier, staat rechts van de koning.

 

 

Ongepast?

Nu gaat de discussie in de media over de vraag of het wel of niet oké is om deze schoenen te dragen. Natuurlijk, de scene op het bordes is een formeel moment. Ik snap dat het volgens de regels ongepast is om opvallende kleding of schoenen te dragen.

De bloemenschoenen van onze nieuwe vicepremier

Persoonlijk vind ik het juist verfrissend. Ik bedoel, de schoenen zijn niet knalroze en gemaakt van glimmende lak. Ze bevatten geen glitters of doodshoofden. We hebben het over een paar nette schoenen met een print dat hoofdzakelijk bestaat uit verschillende blauwtinten en wit. Qua kleur past het gewoon volledig bij het geheel. Alle heren dragen een blauw pak, dus dat is niet heel vreemd. En de print, een paar bloemen, is dat nu echt een probleem? Bloemen, hoe onschuldig wil je het hebben? Alleen kiest de rest van de heren voor donkere schoenen en daarom valt de Jonge op.

Zelf reageerde hij vrij nuchter op alle kritiek. Hij zei dat er geen reden was om somber te zijn. Hij vond het een vrolijke dag. Dit geeft ook meteen aan dat het geen onhandigheid was. Hij koos bewust voor deze schoenen en wilde er iets mee uitstralen.

En waarom zou hij dat ook niet doen? Ik bedoel, Madeleine Albright deed niet anders in haar functie. Zij was regelmatig voor haar werk aanwezig bij formele gelegenheden en stond bekend om haar opvallende en veelzeggende broche collectie. Bij iedere gelegenheid droeg zij weer een ander. Formeel? Nee, dat is het zeker niet. Maar ze wilde er wél wat mee zeggen, een signaal afgeven. Waarom zou de Jonge dat dan niet mogen? Omdat we weinig zijn gewend qua mannelijke creativiteit op het gebied van kleding, zo is mijn mening.

 

Leuke reclame

Na alle ophef doken verschillende media bovenop de schoenen om te achterhalen waar deze nu vandaan kwamen. Al snel bleken ze te zijn gekocht bij de Rotterdamse schoenenwinkel Mascolori. Dit is een winkel die gespecialiseerd is in nette schoenen met een opvallende print. De Jonge vindt het duidelijk fijne schoenen want eerder die week werd hij met een ander paar gezien.

Toen RTL nieuws contact opnam met de winkel, wist een medewerker meteen de bon van de aankoop tevoorschijn te toveren. Hij vertelde dat de schoenen met bloemen op 17 juni waren gekocht en dat hij er 199 euro voor heeft betaald. Ook werd er verteld dat er meerdere politici uit Den Haag zijn die schoenen bij deze winkel hebben besteld. En vooral bij de leden van het CDA zijn ze populair.

 

Hallo bonnetjes!

Oké, we vallen massaal over de schoenen heen. We vinden er wat van en er wordt een discussie gevoerd over of het wel of niet oké is dat deze schoenen worden gedragen. Maar wat ik persoonlijk storender vind is het feit dat een schoenenwinkel tot in detail gaat vertellen wanneer de schoenen zijn gekocht en hoeveel er voor betaald is. Het gaat wellicht wat minder ver, maar dit doet mij sterk denken aan de periode dat er journalisten waren die in de vuilniszakken van politici op zoek gingen naar bonnetjes. Om te kijken wat ze hadden gekocht en om daar vervolgens iets van te vinden.

Dus een schoenenwinkel weet op deze manier een goede sier te maken. Heel fijn voor ze. Maar gaat het niet een beetje ver om dan meteen te vertellen wanneer iemand die heeft gekocht en wat men daarvoor betaald heeft? Ik bedoel, dit zijn privé uitgaven. Dus waarom moet zo’n winkel dit ineens aan de grote klok hangen? Net zoals het verhaal dat veel leden van het CDA schoenen bij hen bestellen. Dus in plaats van de professionaliteit van de Jonge in twijfel te trekken is wat mij betreft juist de schoenenwinkel hier onhandig bezig. En het is mij de vraag hoeveel bekende klanten ze nog mogen ontvangen als ze bij de eerste ophef in de media al over bonnetjes en personen gaan praten.

Maar goed, ik hoop stilletjes dat de Jonge zich niets blijft aantrekken van alle kritiek. Op zijn eigen manier maakt hij de politiek toch weer nét even iets gezelliger, iets vrolijker. En zijn we daar ook niet gewoon aan toe?

 

Groetjes,

Aileen

 

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge