”Bonairianen zijn dol op nette werkkleding en uniformen”

Over het algemeen vinden mensen in Nederland het best wel lastig om zichzelf representatief te kleden wanneer de temperatuur stijgt. Om die reden heb ik besloten om deze zomer een aantal Nederlanders te interviewen die in deze periode in het buitenland werken. Want hoe gaan mensen in andere landen hiermee om? Hoe kleden zij zich en wat is het verschil met Nederland?

Twee weken geleden schreef ik over een gesprek met een dame uit Zuid Italië en vandaag is het tijd voor Charlotte van Burk (31), die sinds twee jaar in Bonaire werkt.

''Bonairianen zijn dol op nette werkkleding en uniformen''
Charlotte van Burk (Foto: Ramsay Soemanta)

Hoe ben je in Bonaire terecht gekomen en wat voor werk doe je daar precies?

”Ik ben twee jaar geleden samen met mijn vriend naar Bonaire verhuisd omdat ik daar een baan kon krijgen. Het leek mij erg leuk om daar te werken en te wonen, dus hebben we de stap gewoon genomen. Sinds kort werk ik als jurist bij een bank en mijn vriend werkt bij de Immigratiedienst.”

Bonaire staat bekend als een warm land. Dragen mensen daar ook veel luchtige kleding op het werk?

”Ja, het is hier best warm. Wanneer het een beetje waait, dan is het meestal 26 of 28 graden. Maar als er geen wind staat, dan is het rond de 30 of 32 graden. Hoe heet het precies is weet ik trouwens niet. Er hangt hier namelijk nergens een thermometer. Alleen in december en januari zakt de temperatuur gemiddeld 4 graden.

Toen ik hier kwam viel het mij meteen op dat mensen zich ondanks de warmte redelijk netjes kleden. Ze zijn hier dol op uniformen op het werk en in het weekend draagt men lange broeken en nette, dichte schoenen. Mensen doen hun best om er netjes uit te zien en ik vind dat erg leuk om te zien. Het zijn eigenlijk alleen de toeristen die slippers en luchtige kleding dragen.”

Merk je dat ook aan de dresscode op het werk, dat jij je wat netter moet kleden?

”Toen ik bij het advocatenkantoor werkte werd er natuurlijk verwacht dat ik er netjes uitzag. Maar ik mocht bijvoorbeeld wel mouwloze jurkjes dragen. Niet met spagettibandjes ofzo. Zolang de schouders bedekt waren was het goed. Rokken mochten tot maximaal 10 centimeter boven de knie eindigen en de schoenen moesten dicht zijn.

Op vrijdag mochten we een spijkerbroek dragen, zolang het een net model was. Gebleekte plekken en scheuren waren niet toegestaan. Maar dat is bij de bank wel een ander verhaal.”

Is de dresscode bij de bank anders?

”Ja, bij het advocatenkantoor was het allemaal iets soepeler. Bij de bank kreeg ik een boekje over de female dresscode policy. Broeken moeten lang zijn en de armen tenminste tot en met de ellebogen bedekt. Nu zie ik dat mensen soms een beetje de grenzen opzoeken met de dresscode en daardoor merk ik dat een korte mouw ook wel wordt toegestaan. Maar officieel mag het niet.

Voor mij was die wisseling van dresscode trouwens best wel wennen. Want nu heb ik een kast vol met mouwloze jurken die ik dus niet op het werk kan dragen. En er zijn hier niet zoveel winkels waar je nette kleding kan kopen.”

''Bonairianen zijn dol op nette werkkleding en uniformen''
Charlotte van Burk

Waar koop je dan meestal je werkkleding?

”Eigenlijk koop ik alles online. Bonaire is een eiland met maar 20.000 inwoners en slechts één winkelstraat. Echt mooie, representatieve kleding verkopen ze er gewoon niet.

Vaak bestel ik kleding die ik in Nederland laat bezorgen en vervolgens haalt een koeriersdienst uit Bonaire deze pakketjes op. Omgerekend betaal je hier 30 dollar voor, en dat vind redelijk goed te doen. Laatst waren we op vakantie in Miami en daar heb ik toen ook kleding gekocht. Dat is wel fijn, even lekker een winkel in kunnen gaan om te passen.”

Hoe gaat de lokale bevolking hier dan mee om? 

”Ik vond dit in het begin ook wel bijzonder om te zien. Zoals ik al zei is men dol op nette kleding en uniformen, maar eigenlijk haalt men alles uit het buitenland. Er is hier wel één bedrijf dat bedrukte polo’s levert, maar daar houdt het wel een beetje mee op. Terwijl toch zo’n 40% tot 50% hier bedrijfskleding of een uniform draagt.

Mijn vriend krijgt bijvoorbeeld aan het einde van het jaar een compleet uniform inclusief schoenen. Terwijl hij op een kantoor bij de Immigratiedienst werkt. Dat zul je in Nederland niet zien. Maar de mensen hier vinden het mooi en bovendien ook praktisch. Want je hoeft dan natuurlijk niet meer na te denken over wat je aantrekt wanneer je naar het werk gaat.”

Ik hoorde dat mensen in Zuid Italië ondanks de zon niet erg bruin zijn omdat ze binnen werken, maar daarom wel naar de zonnebank gaan. Vinden mensen in Bonaire het ook belangrijk om bruin te zijn?

”Nee, daar zijn ze niet zo mee bezig. In het weekend zitten mensen vooral thuis, lekker bij de airco. In Zoetermeer, waar ik vandaan kom, zie je in het weekend altijd best wat mensen op straat. Hier is het daardoor redelijk rustig.

Bonairianen weten ook gewoon dat het niet fijn is om buiten iets actiefs te gaan doen. Laatst was ik in het weekend met mijn vriend in de tuin aan het werk en toen heb ik mij wel vijf keer moeten omkleden. Met deze temperatuur transpireer je enorm. Bovendien verbrand je snel in deze zon. Zelfs lokale mensen moeten zich insmeren met zonnebrand als ze een dag buiten zijn.”

Ten slotte: ben je blij dat je de stap hebt genomen om naar Bonaire te verhuizen?

”Ja, ik vind het heerlijk om hier te wonen. De mensen zijn over het algemeen heel relaxed en ervaren weinig druk. Mijn vrije tijd is daardoor ook een stuk meer ontspannen dan toen ik in Nederland woonde. Toen ging ik na mijn werk iedere avond wel weg om iets leuks te doen.

Aan de andere kant mis ik dat ook wel een beetje hier. Ik heb inmiddels wel wat vrienden gemaakt, maar ik mis mijn familie en vrienden in Nederland natuurlijk ook. Maar om hier te werken, dat is zo’n geweldige ervaring.”

Werk jij ook in het buitenland deze zomer en sta je open voor een interview over werkkleding? Stuur dan een mail naar contact@prettybusiness.nl met daarin je naam, functie en het land waar je werkt. Ik neem dan zo snel mogelijk contact met je op.

Eén reactie

  1. Hi Aileen, dit is de eerste keer dat ik op je site een kijkje neem.

    Nu viel mij bovenstaande op. De vraag of mensen in Bonaire het belangrijk vinden om bruin te zijn. Besef je dat het eiland overwegend uit “bruine” mensen bestaat? Dat dit een eiland is wat Nederland zich toegeëigend heeft. In landen die door een witte overheerser zijn overgenomen heerst vaak de perceptie dat wit zijn status geeft. En dan het antwoord dat zelfs bruine mensen zich moeten insmeren met zonnebrand crème is om te lachen, of eigenlijk om te huilen.

    Ik hoop dat je door mijn opmerking in het vervolg nadenkt over beladen vragen. Misschien niet beladen voor jou maar wel voor de bevolking uit (voormalig) koloniën wel. Dat zijn een kleine miljoen Nederlanders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge