Casual dresscode zorgt voor meer verbinding op de werkvloer

Een casual dresscode is de laatste jaren steeds meer de norm geworden. Zelfs banken die voorheen bekend stonden als het walhalla van pakken staan tegenwoordig vrijetijdskleding toe. En dat wordt door het merendeel van de mensen als een bevrijding ervaren. Maar wist je ook dat een casual dresscode zorgt voor meer verbinding op de werkvloer? 

Casual dresscode zorgt voor meer verbinding op de werkvloer
Foto: Brooke Cagle – Unsplash

De roep om een casual dresscode is groot

Retailer Lululemon heeft recent onderzocht wat de mening en ervaring is van werknemers met een casual dresscode. Ze bedroegen hiervoor 20.000 mensen uit 9 landen die werkzaam zijn in 11 verschillende branches. Op die manier wilde zij er tevens achterkomen wat voor effect de pandemie heeft gehad op de kleding die we op het werk dragen.

Hieruit is gebleken dat 80% van de mensen hoopt dat ze bij terugkeer op de werkvloer hun vrijetijdskleding kunnen blijven dragen. Dit komt mede omdat een groot deel (81%) van mening is dat deze kleding ervoor zorgt dat ze beter presteren op het werk. Ook zegt 74% van de respondenten dat kleding invloed heeft op het zelfvertrouwen. En 3 op de 4 mensen (76%) is van mening dat een casual dresscode zorgt voor meer verbinding op de werkvloer. 

Dat zijn een hoop cijfers. Een deel hiervan is logisch te verklaren. Inmiddels werken veel mensen grotendeels of volledig vanuit huis. Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat het merendeel dit doet in casual kleding. Daarbij komt het feit dat formele kleding vaak geassocieerd wordt met een gebrek aan comfort. Dat laatste is allang achterhaald, maar het beeld heerst nog steeds. 

 

Casual dresscode zorgt voor meer verbinding op de werkvloer

Een van de meest interessante bevindingen uit dit onderzoek vind ik de relatie tussen kleding en verbinding op de werkvloer. Driekwart vindt dat een casual dresscode zorgt voor een betere band tussen collega’s. Ik snap dit heel goed. Ik werkte ooit bij een organisatie waarbij de dresscode per afdeling en soms zelfs per functie verschilde. Binnen één gebouw liepen mensen zowel op Birkenstocks als in een pak. Hierdoor kon je aan de hand van de kleding vaak al zien wat voor functie of zelfs in wat voor schaal iemand zat. Ik merkte dat dit bij sommige mensen een drempel vormde. Mensen in formele kleding werden soms iets minder makkelijk aangesproken dan collega’s in casual kleding.

Bij organisaties waarbij de kledingstijl redelijk homogeen was ervaarde ik dit niet. Wanneer iedereen qua formaliteit er redelijk hetzelfde uitziet heb je dit probleem niet. 

 

De effecten van formele kleding

Casual kleding klinkt nu bijna als dé ideale dresscode op het werk. Maar dat is het in mijn ogen zeker niet. Laten we niet vergeten dat formele kleding er ook voor zorgt dat we in de ‘werkmodus’ komen. Ook dit is gebleken uit een eerder onderzoek. Het gaat hierbij vooral om het feit dat er een onderscheid moet zijn tussen werkkleding en vrijetijdskleding. Zodra dit verschil er is heeft de kleding ook deze kracht. Door overal dezelfde kleding te dragen verliest de kleding het vermogen om dit voor jou te kunnen doen. Hiermee wil ik niet zeggen dat iedereen direct een pak op het werk zou moeten verschijnen. Maar hoewel formele kleding vaak wordt gezien als iets dat je aantrekt voor de buitenwereld, help je er uiteindelijk vooral jezelf mee.

 

groetjes,

Aileen

* Dit artikel heb ik geschreven in samenwerking met Vanatex. Lees voor meer informatie mijn disclaimer

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge