Casual thuiswerkkleding blijkt beter te zijn dan formele thuiswerkkleding

Tot voor kort beweerden onderzoeken naar thuiswerkkleding dat je je beter netjes kunt kleden. Hierdoor zou je meer in de ‘werkmodus’ komen. Dat klinkt heel logisch. Maar een nieuw onderzoek toont aan dat casual thuiswerkkleding beter blijkt te zijn dan formele thuiswerkkleding. Hoe kan dat? En waar zorgt die casual kleding dan precies voor? Ik ben erin gedoken.

Casual thuiswerkkleding blijkt beter te zijn dan formele thuiswerkkleding
Photo by Helena Lopes on Unsplash

Pyjama uit, kleding aan

Gedurende de pandemie hebben verschillende onderzoeksbureaus en universiteiten zich verdiept in de wijze waarop onze werkkleding is veranderd. Over één ding zijn alle onderzoekers het eens: wanneer we thuis werken dragen we vaker casual kleding dan wanneer we op de werkplek aanwezig zijn. Zo blijkt ruim 30 procent hun pyjama pas in te ruilen voor gewone kleding wanneer de webcam aan gaat en doet 40 procent van de vrouwen alleen voor een videomeeting make-up op. 

Uit hetzelfde Amerikaanse onderzoek blijkt dat de kleding die we dragen ook invloed heeft op het gevoel van productiviteit. Zo zorgt de dresscode smart casual bij 83 procent van de mensen voor een hoge mate van betrokkenheid. Veel hoger dan de kledingstijl business formal (79 procent), sportkleding (70 procent) of de pyjama (50 procent). 

 

Casual thuiswerkkleding blijkt beter te zijn dan formele thuiswerkkleding

Bij bovengenoemd onderzoek ging het vooral om hoe anders we ons zijn gaan kleden en wat voor invloed dit heeft op het gevoel van productiviteit. In een recent onderzoek, uitgevoerd door onderzoekers aan de Colombia University in New York, heeft men gekeken naar de relatie tussen werkkleding en de mate van betrokkenheid bij het werk.

Hieruit blijkt dat mensen die thuis werken niet alleen het liefste casual thuiswerkkleding dragen omdat ze zich authentieker voelen. Dit zorgt ook voor een hogere mate van betrokkenheid dan wanneer ze formele kleding of een combinatie daarvan (formeel aan de bovenkant, informeel aan de onderkant) droegen. Wanneer zij fysiek op de werkplek aanwezig zijn, dan dragen zij het liefste representatieve werkkleding. 

De onderzoekers zijn tot de conclusie gekomen dat het beter is om kleding tijdens het werk af te stemmen op de omgeving in plaats van op de werkzaamheden. Dit vind ik een interessante bevinding. Ik draag tijdens mijn werk vanuit huis graag casual kleding, terwijl ik voor kantoor het liefste een stropdas en bretels uit de kast haal. Werken in een huispak probeer ik zoveel als mogelijk te voorkomen, daardoor kom ik moeilijker in de ‘werkmodus’.

Wat dragen jullie wanneer je thuis werkt? Formele kleding of casual kleding? 

 

Groetjes,

Aileen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge