College doet uitspraak over promoveren met vergiet op het hoofd

Het is alweer even geleden, maar in november 2017 kwam Michael Afanasyev in het nieuws door zijn opmerkelijke actie. Ik schreef er destijds ook een artikel over. Hij wilde namelijk zijn PHD halen aan de universiteit van Delft met een vergiet op zijn hoofd.  Als reden gaf hij aan dat hij priester van de Kerk van het Vliegende Spaghettimonster is en daarom het vergiet op zijn hoofd wil dragen tijdens de ceremonie. Daarnaast wilde hij ook een piratenpak dragen. De TU Delft dacht daar duidelijk anders over en verbood hem dat te doen. Maar Afanasyev liet het er niet bij zette en stapte naar het College voor de Rechten van de Mens. En dit orgaan heeft inmiddels een uitspraak gedaan…

 

Michael Afanasyev

Om je geheugen nog even op te frissen kun je in onderstaand filmpje zien wat Michael Afanasyev eerder over de kwestie te zeggen had. Let op: deze video is voorafgaande aan de uitspraak van College voor de Rechten van de Mens opgenomen.

 

De uitspraak

Het College voor de Rechten van de Mens heeft aangegeven dat Michael Afanasyev niet door de TU Delft is gediscrimineerd op basis van zijn geloof. Dat het piratenpak niet in brede kring wordt gezien als een uiting van het geloof is één van de redenen die word aangedragen. Daarnaast heeft Afanasyev zelf geen piratenpak en deze ook nog nooit eerder gedragen. Hij verwees naar de ‘Open Letter’ van Bobby Henderson, wie binnen de kerk wordt beschouwd als een profeet. Daarin staat dat deze kleding moet worden gedragen tijdens gelegenheden waarbij de leer van de kerk wordt onderwezen. Het College ziet daarom ook niet waarom de kledij juist bij deze gelegenheid gedragen zou moeten worden. Bij de uitspraak wordt verder niet ingegaan op de vraag of het pastafarisme nu wel of niet als officieel geloof moet worden gezien. Kortom: de TU Delft mag deze kleding dus weigeren.

Afanasyev heeft aangegeven de uitspraak niet te begrijpen. Volgens hem had men op Google moeten zoeken en dan had men gezien dat er heel veel voorbeelden zijn van pastafari-priesters. Ook zou het geloof op die manier in een vicieuze cirkel terecht komen. ,,Als het nergens wordt toegestaan, komen we ook nooit aan bekendheid.” Ook heeft hij aangegeven dat er wel degelijk sprake is van discriminatie omdat andere mensen in vergelijkbare situaties wel deze rechten krijgen.

Hij laat het er niet bij zitten en gaat met de TU Delft in gesprek om te kijken of er toch nog een mogelijkheid is om uiting te geven aan zijn geloof tijdens de ceremonie. In eerste instantie mocht hij namelijk geen vergiet op het hoofd dragen, maar later gaf een woordvoerder van de universiteit aan dat er ruimte is voor een ingetogen uiting van de persoonlijke levenssfeer. Hierbij werd een hoofddoek en keppeltje als voorbeeld genoemd.

 

 

Met de benen op de grond

Toen het incident in november in het nieuws kwam moesten veel mensen lachen. Zowel de naam, de gedachte en gebruiken van de kerk zijn op zijn zachtst gezegd bijzonder. Ook ik moest er een beetje om lachen toen ik het voor de eerste keer las. Maar na publicatie van mijn artikel kreeg ik ook veel reacties van lezers die vonden dat deze man met zijn geloof serieus genomen moest worden. Want ieder geloof is anders en dat moeten we respecteren. Ja, daar was ik het ook wel weer mee eens. Maar net zoals bij veel nieuwsberichten horen en weten wij niet alles. Dat blijkt nu ook wel.

Daarom word ik altijd zo blij van dit soort uitspraken. Niet omdat het ten nadele is van hem of juist omdat de universiteit gelijk heeft gekregen. Nee, vooral omdat het ons weer even met de beide benen op de grond zet. Het zorgt ervoor dat de feiten naast de wetten worden gelegd en er op die manier naar de situatie wordt gekeken.

Na het lezen van de onderbouwing begrijp ik de uitspraak heel goed. En om eerlijk te zijn moest ik nu ook wel een beetje lachen. Het is natuurlijk niet zo heel slim om als verdediging te wijzen naar een document dat jouw eerdere uitspraken tegenspreekt. Hij heeft gezegd dat hij het wil dragen tijdens officiële gelegenheden, terwijl er in de ‘Open Letter’ staat dat het alleen moet op momenten dat men zich bezig houdt met de leer van de kerk. Maar goed, ze gaan dus gezamenlijk op zoek naar een middenweg. Dat is mooi.

 

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge