Communiceren met kleur

Kleur in je kleding zorgt voor een bepaalde uitstraling.  Ja, dat weten we allemaal. Maar hoe precies? Wat communiceer jij met je outfit? Hoe kun je kleuren gebruiken op zakelijk niveau?  En wat kun je het beste aantrekken wanneer je gaat solliciteren? Tijd voor een artikel over communiceren met kleur!

Kleur op de werkvloer

Careerbuilder heeft onderzocht hoe wij overkomen met kleur en wat het beste werkt tijdens je sollicitatiegesprek.

  • Blauw (23%) blijkt de beste kleur te zijn wanneer het gaat om solliciteren. Zwart (15%) is een goede tweede keus.
  • De slechtste kleur voor een sollicitatie outfit is oranje (25%). Waarom? Deze kleur wordt als onprofessioneel ervaren.

Hoe zit het met de rest? Wat denkt men wanneer jij deze kleuren draagt?

  • Een persoon in het rood wordt als krachtig ervaren en in het wit denkt men dat je goed georganiseerd bent.
  • De kleuren groen, geel, oranje en paars staan voor creativiteit.
  • Wil je een professionele indruk maken? Kies dan voor zwart, donker blauw, grijs of bruin.

Deze meest professionele kleuren hebben allen ook nog een aparte eigenschap.

  • Zwart staat voor leiderschap
  • In het donker blauw straal jij uit dat je een teamplayer bent
  • Grijs straalt analytisch vermogen uit
  • En in het Bruin zie jij er betrouwbaar uit

Overzicht

Het zijn veel kleuren en wellicht ben je het overzicht nu al een beetje kwijt. Daarom heb ik een plaatje gemaakt waarin jij in één oogopslag kunt zien wat iedere kleur betekent.

Communiceren met kleur

Blijf bij jezelf

Ik wil hier nog wel aan toevoegen dat jouw gevoel het allerbelangrijkste is. Als jij een hekel hebt aan bruin maar wel betrouwbaar wilt overkomen dan is deze kleur alsnog geen goede keuze. In een bruine outfit zal jij je niet comfortabel voelen en dat straal jij dan ook uit. Blijf daarom dichtbij jezelf.

Ga je solliciteren en wil je met kleur een goede indruk maken? In dat geval raad ik je aan om eerst in je kledingkast te kijken en te bepalen welke outfits jij geschikt vindt voor het gesprek. Pak dan pas dit plaatje erbij om te bepalen welke outfit je uiteindelijk kiest. Doe het dus niet andersom. Ga niet het plaatje bekijken, een kleur kiezen en dan pas op zoek naar een outfit in je kledingkast. Dan is de kans groot dat jij kleding kiest die je normaal gesproken niet zo snel zult dragen. Daardoor ga je te ver af staan van jouw persoonlijke stijl en dat is niet verstandig tijdens een sollicitatiegesprek. Bij dit soort gelegenheden wil je vooral jouw beste kant laten zien en dat kan alleen als jij je comfortabel voelt.

Werken en solliciteren

Het onderzoek van Careerbuilder richt zich specifiek op kleuren met betrekking tot sollicitatiegesprekken. Persoonlijk ben ik van mening dat je de betekenis van kleuren breder kunt inzetten.

Ben je een projectleider en moet je een presentatie geven over de resultaten van het project? En weet je dat men twijfels heeft over jouw leiderschapskwaliteiten? Kies dan eens voor een zwarte outfit. Heb je een belangrijke vergadering en vind je het lastig om aandacht te vragen voor jouw standpunten? Draag dan kleding waarin de kleur rood is verwerkt. Op die manier kun je spelen met kleuren en testen wat voor jou werkt.

Ik ben heel benieuwd of jij wel eens bewust bepaalde kleuren hebt ingezet tijdens je werk? Welke kleuren waren dat en heeft dit effect gehad?

Groetjes,

Aileen

Bron: Careerbuilder en Intermediair 

6 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge