‘Coronation Tailors: Fit for a King’ is beter dan verwacht

Gisteren zond BBC2 ‘Coronation Tailors: Fit for a King’ uit. In de documentaire krijg je een kijkje achter de schermen bij het bedrijf dat de uniformen voor de kroning van Charles III maakt. Ik kan je zeggen: het was beter dan verwacht, maar er waren ook een paar missers. In deze recensie vertel ik je wat ik ervan vindt, wie de docu mag overslaan en wie hem écht moet terugkijken.

 

Introductie is een gemiste kans

Aan het begin van de documentaire word je voorgesteld aan presentator Patrick Grant. Hij is kleermaker en jurylid bij het programma The Great British Sewing Bee. Allemaal leuk, maar dat is natuurlijk een bijzaak. Toch hebben de makers ervoor gekozen om de eerste minuten het vooral te hebben over Grant. Een gemiste kans. Ik had liever gekeken naar een stukje geschiedenis van de Britse uniformen. Daarom kijk je immers naar deze docu: je wil hier wat over leren. 

Zodra Grant de fabriek van Kashket & Partners betreedt, wordt het pas echt interessant. Je ziet hoe tientallen medewerkers alle uniformen met de hand maken. Ondertussen leggen de eigenaren, dat bestaat uit een complete generatie van vader, zoon en kleinzoon, uit hoe de uniformen worden gemaakt.

 

Liefde, vakmanschap en menselijke waarden

Ieder gezinslid heeft zijn eigen taak, maar er is één ding dat centraal staat en dat is de passie voor het vak. Of, zoals de vader zegt: ‘het geld is leuk, maar de liefde voor het werk staat op nummer 1’. Naast de prachtige uniformen en het interessante verhaal erachter, is dat wat de documentaire zo prettig maakt om naar te kijken. Je ziet een succesvol familiebedrijf dat streeft naar perfectie, maar trouw blijft aan vakmanschap en menselijke waarden. 

Coronation Tailors: Fit for a King is beter dan verwacht
Foto: Guy Levy
Coronation Tailors: Fit for a King is beter dan verwacht
Foto: Guy Levy

De kleding wordt niet in het buitenland gemaakt, maar in hun eigen atelier. Zelfs het wol komt van een lokaal, Brits bedrijf en andere stoffen laten ze speciaal in Italië maken. De prachtige details zoals knopen, badges en emblemen worden ook intern geproduceerd. Ze hebben een eigen werkplaats waar dit met de hand wordt gemaakt. 

Alle mensen die een uniform van Kashket & Partners dragen, worden persoonlijk door een familielid opgemeten. Dit gaat met precisie, maar ook met humor en een oprechte interesse in de mens. Je zou verwachten dat dit soort bedrijven, die het zo druk hebben en waar ook veel druk op staat, overstappen naar technologie. Er zijn tegenwoordig systemen die mensen digitaal kunnen opmeten en productie kun je, al dan niet deels, uitbesteden naar de lage loonlanden.

Dat deze kapitalistische en digitaal gedreven gedachtegang niet altijd bevredigt, bewijst de familie Kashket. In hun archief staan vele grote mappen vol met schetsen van uniformen die al jaren bestaan. En nog steeds maken ze schetsen met pen en papier. Ondertussen loopt de hond van de familie door het atelier terwijl de oude uniformen worden voorzien van het nieuwe logo van Charles III. Want niet alles hoeft opnieuw gemaakt te worden. 

Coronation Tailors: Fit for a King is beter dan verwacht
Foto: Guy Levy

‘Coronation Tailors: Fit for a King’ is beter dan verwacht

Deze documentaire is meer dan alleen een kijkje achter de schermen. Het is leerzaam op zowel het gebied van uniformen en ondernemerschap, maar houdt ons ook een spiegel voor. Je hoeft niet altijd bezig te zijn met nieuwe ontwikkelingen en digitalisering wanneer je de beste in je vak wilt zijn. Je moet er gewoon heel veel tijd, liefde en energie in stoppen. En wat goed is, dat moet je lekker zo houden. 

 

Terugkijken of overslaan?

Heb je niets met kleding, vakmanschap en ondernemerschap? Dan is deze documentaire niks voor jou. Maar als je al een klein beetje houdt van textiel, geschiedenis en mensen met een passie, dan is Coronation Tailors: Fit for a King zeker een aanrader. 

Voor mij smaakt deze documentaire naar meer. Maar dan wil ik graag iets minder weten van presentator Grant en iets meer van het bedrijf Kashket & Partners en de geschiedenis van uniformen. Want eigenlijk is één uur gewoon veel te kort.

BBC 2 laat Coronation Tailors: Fit for a King op zondag 7 mei om 3:55 en dinsdag 9 mei om 3:15  nog een keer zien. Mocht je in de nacht liever slapen, neem hem dan zeker op. Je zult er geen spijt van krijgen. 

 

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge