Zo kun je het beste je dassen bewaren

Voor mij zijn dassen fijne accessoires om mijn outfits mee af te maken. Geen verplicht item, maar iets om mee te experimenteren. En daardoor heb ik inmiddels een leuke collectie met veertien dassen opgebouwd.

Tot een paar maanden geleden hingen ze over elkaar op een haak in mijn inloopkast. Maar hoe meer dassen ik over de haak hing, hoe minder goed ik kon zien wat ik nu precies had. Er moest een systeem komen. Maar wat voor systeem precies? Tijd dus om te duiken in de wondere wereld van dassen-opbergsystemen. In dit artikel ga ik je er alles over vertellen, inclusief wat ik uiteindelijk heb gekozen en of dat mij is bevallen.

 

Hangen of liggen?

Zodra ik op internet ging zoeken naar opbergsystemen voor dassen kwam ik er al snel achter dat er grofweg twee keuzes zijn. Je kunt je dassen ophangen of liggend opbergen. Hangend spreekt voor zich, je hangt de dassen ergens aan op.  Dat kan een haak, een lus of een horizontale lat zijn. Met liggend moet je vooral denken aan systemen die gericht zijn op het oprollen van een das. De opgerolde das leg je vervolgens in een lade of doosje met sorteervakken. 

Aangezien ik een inloopkast heb die gemaakt is van het bekende PAX-systeem van Ikea, kon ik verschillende kanten op. De kastindeling is namelijk eenvoudig aan te passen. Ik kon een lade kopen om de dassen in te leggen, maar ik kon ze ook ophangen. 

Tijdens mijn online zoektocht naar systemen en adviezen kwam ik er al snel achter dat het oprollen niet zo’n goed idee was. Meestal zijn dassen gemaakt van kwetsbare materialen zoals zijde en door ze op te rollen kun je de stof op termijn beschadigen. Er kunnen bijvoorbeeld kreukels ontstaan die er na een tijdje niet meer uitgaan. Goed, weer wat geleerd. En dus ging ik op zoek naar een hangend systeem.

 

Een normale kledinghanger?

Je kunt dassen op verschillende manieren ophangen. De meest simpele methode is om een kledinghanger met een middenstuk te gebruiken. Je legt ze naast elkaar over het middenstuk en vervolgens hang je de kledinghanger in de kast.

Het nadeel is dat de dassen van de hanger af kunnen glijden. Bovendien heb je dan erg veel ruimte nodig voor een flinke dassencollectie. Ik denk dat je, afhankelijk van het type das, ongeveer acht stuks kwijt kunt op een reguliere hanger. 

 

Ophangsystemen

Al snel kwam ik erachter dat er op internet diverse betaalbare en handige hangsystemen te koop zijn. Ze hebben meestal een kledinghaak waarmee je het systeem in de kast kunt ophangen.

 

Aangepaste kledinghanger

De meest eenvoudige en betaalbare methode is de aangepaste kledinghanger. Dit zijn vaak plastic hangers waar een soort fleece stof overheen is gespannen.

Zo kun je het beste je dassen bewaren

Voordelen: Door de stof glijden de dassen niet zomaar van de hanger af. De hanger is vrij klein en neemt daardoor weinig ruimte in beslag. Je kunt hem dus eenvoudig in je kledingkast hangen. Nog een voordeel is dat je dit soort hangers ook weleens in goedkopere winkels zoals Kruidvat en Action tegenkomt. Ze kosten, afhankelijk van de grootte, tussen de vijf en twaalf euro.

Nadelen: Het nadeel van dit soort hangers is dat ze door het compacte formaat weinig ruimte bieden voor mensen met een flinke dassencollectie. Meer dan acht of tien kun je er meestal niet aan ophangen. Daarnaast zijn ze vaak niet erg stevig. Wanneer je weinig dassen hebt en ze een paar keer per jaar gebruikt, zal dit wel een goed systeem zijn. Maar voor wat intensiever gebruik is het geen ideale oplossing.

Roterend systeem voor je dassen

Op onderstaande afbeelding zie je een hanger met een draaimolen systeem.

Zo kun je het beste je dassen bewaren

Voordelen: Met twintig haken biedt deze hanger ruimte voor flink wat dassen. Met een prijs van ongeveer negen euro vind ik het ook nog redelijk betaalbaar. 

Nadelen: Ook dit is een plastic hanger, alleen nu is er geen fleece overheen gespannen. Hierdoor zullen de dassen wat minder goed blijven hangen en is de hanger zelf ook wat minder stevig. Bijkomend nadeel is de lengte van de haken. Het is online lastig te achterhalen hoe breed deze precies zijn, waardoor je ook niet weet of al jouw dassen hierop passen. Ik kan mij voorstellen dat je bijvoorbeeld geen brede dassen kunt ophangen.

Elektrisch dassenrek

Het elektrische dassenrek is eigenlijk de moderne versie van de hanger die ik hiervoor liet zien. 

Zo kun je het beste je dassen bewaren

Voordelen: Het biedt ruime voor dertig dassen, en is dus ook geschikt voor mensen met een grote collectie. Bovenin zit een handig vakje dat speciaal gemaakt is voor kleine accessoires zoals manchetknopen of dasspelden. En mocht je een hekel hebben aan graaien tussen je dassen, door één knopje in te drukken komen ze stuk voor stuk voorbij. Met een prijs van zestien euro is het een prima gadget om uit te proberen.

Nadelen: Het systeem werkt op drie batterijen en dus zul je die zo af en toe moeten vervangen. Om hem te monteren moet je boren en kun je hem dus niet makkelijk verplaatsen. Ik denk dat je in de praktijk, tijdens een haastige ochtend, bovendien geen zin hebt om door middel van een knopje je dassen uit te zoeken. Je wilt direct die ene das pakken die jij in je hoofd hebt of voor je ziet. Ook heb ik gelezen dat het apparaat ook nog wat geluid maakt. Lijkt mij niet zo handig wanneer je partner nog ligt te slapen.

Houten hanger met lussen

Na lang zoeken en vergelijken heb ik uiteindelijk gekozen voor een houten kledinghanger met ijzeren lussen. Dit is de enige oplossing die ik zowel duurzaam als praktisch vind.

Houten dassenhanger met lussen

De combinatie van hout en ijzer leek mij stevig. Met een prijs van twintig euro was hij in vergelijking met de andere systemen wel aan de dure kant. Maar het feit dat ik vierentwintig dassen aan één hanger kon ophangen gaf uiteindelijk de doorslag. Ik ken mijzelf, mijn collectie zal op termijn niet bij veertien dassen blijven. 

Houten dassenhanger met lussen

Toen ik de hanger binnenkreeg, voldeed hij precies aan mijn verwachtingen. Hij was stevig en zowel de ijzeren hanger als de lussen kon ik eenvoudig draaien in de gewenste richting. Omdat ik nog ruimte over had besloot ik ook mijn vlinderdassen er aan op te hangen. 

Houten dassenhanger met lussen

Inmiddels gebruik ik deze hanger zo’n vijf maanden en ik ben er erg tevreden over. Het grootste deel van de tijd hangt hij in mijn kast naast mijn bloezen. Soms verplaats ik hem even wanneer ik mijn kleding opruim en dan hang ik hem aan een grote haak, aan de zijkant van mijn kast. Tijdens het verplaatsen vallen er nooit dassen af en dat maakt het een makkelijk systeem.

Het enige nadeel dat ik zou kunnen bedenken is de wat hogere prijs. Echter was ik die al snel vergeten. Ik koop liever iets dat stevig is en lang meegaat, dan een goedkoop product dat snel stuk gaat.

Heb jij dassen en zo ja, wat voor een systeem gebruik jij?

Groetjes,

Aileen

*Dit artikel bevat affiliate links. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Eén reactie

  1. Leuk artikel en herkenbaar!
    Zelf heb ik een soortgelijke constructie alleen hangt deze aan 1 hanger naar beneden met daaraan zo’n 20 – 30 haken.
    Als je je das ophangt doe hem dan ook aan de achterzijde door het lusje heen en hang het grotere (en ook zwaardere deel) zoveel mogelijk aan de bovenkant.
    Hierdoor verzakt / schuift je das er minder snel van af. Haal je dassen er zo nu en dan ook even uit om ze af te kloppen, om te strikken en weer terug te hangen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge