Tegenwoordig vinden we het heel normaal dat bij bepaalde beroepen Hivis-kleding wordt gedragen. Het is in veel gevallen ook verplicht. Maar wist je dat er een bijzondere geschiedenis schuilgaat achter Hivis-kleding? In dit artikel vertel ik je er alles over.

De bijzondere geschiedenis van Hivis kleding
Aan het begin van de twintigste eeuw werd fluorescerende stof voor het eerst gebruikt door fietsers. Zij droegen dit als een sjerp om zich heen, zodat ze beter zichtbaar waren in de avond.
Toch is het idee van hoge zichtbaarheidskleding zoals wij die nu kennen pas later ontstaan. Het werd bedacht door de Amerikaan Bob Switzer, die in 1933 gewond raakte tijdens zijn werk in de Californische Heinz Ketchup-fabriek. Toen bleek dat zijn gezichtsvermogen was aangetast, moest hij herstellen in een donkere kamer. Zijn broer Joe, die chemicus was van beroep, vermaakte hem in de kamer met lichtgevende verf.
Zo kwam Switzer op het idee om fluorescerende stoffen te ontwikkelen. Hij doopte de trouwjurk van zijn vrouw in de verf en zo ontstond het allereerste fluorescerende kledingstuk. Later startte hij samen met Joe het bedrijf DayGlo Color Corp, waarmee de broers zich richtten op de ontwikkeling van fluorescerend pigment.
Spoormedewerkers in Hivis kleding
In eerste instantie waren het alleen de medewerkers aan het spoor die fluorescerende kleding droegen. Hierdoor waren ze goed te zien voor treinen die aankwamen bij stations. Deze kleding was gemaakt van een fluorescerend gele of fluorescerend oranje stof.
In 1964 werd de kleding ook gedragen in de Schotse regio van de Britse spoorwegen. Maar dat ging niet zonder slag of stoot. Uit een rapport van British Rail blijkt dat de medewerkers vonden dat de fluorescerende kleding hen minder mannelijk en dapper maakte. De medewerkers werden door de fluorescerend oranje jassen ook wel brandvliegjes genoemd.
Pas toen in de jaren 70 de fluorescerende kleding ook in de bouw werd gedragen, werd de kleding meer geaccepteerd. Wat ook meehielp, was het feit dat er onderzoeken werden gedaan naar de zichtbaarheid van de kleding, die aantoonden dat medewerkers met Hivis-kleding op afstand beter zichtbaar waren.
Wereldwijd gebruik
Inmiddels wordt hoge zichtbaarheidskleding over de hele wereld gedragen en zijn er verschillende normen die bepalen wat je wanneer en in welk land moet dragen. Zo hebben India, Amerika, Canada, Australië en Europa allemaal hun eigen handboek waarin de regels staan. En het bedrijf dat de broers Switzer in de jaren 30 oprichtten, bestaat nog steeds. De DayGlo Color Corporation is anno 2025 de grootste producent van fluorescerend pigment ter wereld. Hun pigmenten worden wereldwijd gebruikt voor tijdschriften, (werk)kleding, schoenen, cosmetica, verpakkingen, plastic, kunst en zelfs eten en drinken. En dat is toch best bijzonder…
Groetjes,
Aileen