De doorgeslagen dresscode van Amerikaanse cheerleaders

Hier in Nederland zijn ze niet zo bekend. Maar in Amerika is het een belangrijk onderdeel van de sportcultuur: cheerleaders. De huppelende, dansende dames die met gemak hun benen hoog in de lucht gooien. Maar vergis je niet, het is een serieuze baan. Zo serieus, dat ze zich moeten houden aan een hele lange lijst met bizarre eisen. Zowel op het gebied van gedrag als kleding. Ik werp je vandaag een blik in de doorgeslagen dresscode van Amerikaanse cheerleaders.

 

Foto: Pixabay

 

Heb je even?

The New York Times publiceerde recent een artikel over de eisen die worden gesteld aan de NFL cheerleaders. NFL is de grootste, professionele organisatie op het gebied van American Football. In Amerika bestaat hun competitie uit 32 teams, verspreid over verschillende steden en regio’s. Daarvan hebben 26 teams hun eigen cheerleaders.

Deze dames krijgen van de organisatie een handboek met de eisen waar ze aan moeten voldoen. Hier onder staan de eisen wat betreft het uiterlijk.

 

Haren

 • Het haar moet glamour uitstralen. Volledig gekruld haar wordt aangeraden. Maar na het krullen moeten de haren wel goed geborsteld worden. Als je korter haar hebt, dan moet dit vol zijn en er fantastisch uitzien.
 • Natuurlijk gekruld haar mag er niet nat uitzien of een ‘crunchy’ uitstraling hebben door het gebruik van teveel producten.
 • De dames mogen niet teveel haarspray gebruiken. Het haar moet makkelijk kunnen bewegen en er niet te gestyled uitzien.
 • Het haar moet één kleur hebben. Er mag geen uitgroei, al dan niet modern gekleurd, zichtbaar zijn. Highlights zijn alleen toegestaan wanneer dit van te voren is goedgekeurd. Dames met blond haar moeten een natuurlijke kleur blond hebben. Opvallende kleuren zoals heftige blondering of zwart haar is niet toegestaan.
 • Wanneer je haar extensions draagt, dan mag dit niet zichtbaar zijn. Wanneer dit wel het geval is, dan moet je ze verwijderen.

 

Make-up

 • Tijdens trainingen en optredens zijn er strikte regels rondom make-up. De dames moeten foundation, blush, eyeliner, mascara en rode lippenstift dragen. Daarnaast dienen ze drie natuurlijke kleuren oogschaduw op hun ogen aan te brengen: één voor op de oogleden, één highligter en één om wat meer diepte mee te creëren.
 • Make-up mag niet met andere dames gedeeld worden.
 • Make-up en haren mogen niet worden bijgewerkt in publieke ruimtes. Dit mag alleen in de toilet, waar je ondertussen ook niet mag blijven rondhangen of praten.
 • Nep wimpers worden zeer aangeraden tijdens de trainingen en optredens. Ze mogen wel alleen aan de bovenkant van de ogen gedragen worden.
 • Wenkbrauwen moeten een natuurlijke kleur hebben die past bij de haarkleur. Ze mogen niet getekend zijn en moeten een natuurlijke vorm hebben.
 • Make-up kwasten moeten worden schoongemaakt met zeep zonder parfum en water.
 • Make-up moet iedere nacht verwijderd worden voordat de dames gaan slapen.

Foto: Pixabay

Uiterlijke verzorging en kleding

 • Nagels moeten er verzorgd uitzien. Gekleurde nagellak is verboden, alleen French manicure of natuurlijke nagels zonder lak zijn toegestaan.
 • Tijdens trainingen en optredens mogen de dames één piercing hebben en dat is in ieder oor één.
 • De enige sieraden die gedragen mogen worden, dat zijn verlovings- en trouwringen.
 • De dames mogen niet teveel zonnen.
 • Zichtbare tatoeages moeten worden weggewerkt met dekkende, waterproof foundation dat past bij de huidskleur.
 • Parfum mag niet worden opgespoten vlak voor een optreden omdat het te sterk zou kunnen ruiken.
 • Voeten moeten dagelijks worden gewassen. De teennagels moeten schoon en verzorgd zijn.
 • Qua kleding zijn er 3 opties. De eerste is een outfit met een korte top, broekje, sneakers of dansschoenen. Daarnaast is er het badpak met hakken (waar je goed op moet kunt lopen) en als laatste is er ook een outfit voor de dames die wel eens geïnterviewd worden.

Als de dames besluiten om iets aan hun uiterlijk te veranderen, dan moet dit altijd eerst worden goedgekeurd door de directie. Tussentijds zullen ze ook regelmatig gewogen worden om te voorkomen dat ze teveel afvallen of aankomen. Ze moeten het ‘perfecte’ gewicht hebben, die afhankelijk is van hun lichaamslengte. Houden ze zich niet aan de regels, dan mogen ze uit eigen zak een ‘schadevergoeding’ betalen. Hun loon zelf is trouwens tegenwoordig net iets boven het minimum. Een paar jaar geleden lag dit net onder het minimum.

 

Buiten het werk

Ja, dit gaat ver. Heel ver. Zeker wanneer je je bedenkt dat deze regels niet ophouden na hun werk. De organisatie vind imago zo belangrijk dat de dames zich ook na werktijd aan bepaalde regels houden. Zie hier onder een kleine greep uit de regels die ook in privé tijd moeten worden nageleefd.

 • Ze moeten regelmatig de handen wassen om te voorkomen dat virussen worden verspreid of opgelopen. Na het niezen moeten de handen sowieso meteen worden gewassen. Dat niezen mag trouwens niet in de hand, alleen in de arm.
 • De dames mogen geen sponzen of lufa’s gebruiken. Hier zitten veel bacteriën in. Wanneer de dames deze hebben liggen, dan moeten ze onmiddellijk worden weggegooid.
 • Douchen na het werk is verplicht, net zoals schoon ondergoed aantrekken.
 • Gebruik geen deodorant met chemicaliën.
 • De tandenborstel moet regelmatig worden verwisseld en gereinigd in peroxide. De dames moeten tenminste twee keer per dag hun tanden poetsen en daarnaast flossen. Voorafgaand aan een optreden moeten de tanden sowieso gepoetst worden.

Helaas houd het niet op bij de regels rondom het uiterlijk. Daarnaast zijn er ook heel veel regels op het gebied van hoe ze zich moeten gedragen. In het handboek staat een complete beschrijving van hoe ze moeten eten, wat ze wel en niet tegen mensen mogen zeggen (inclusief zinnen als voorbeeld) tot en met hoe ze moeten omgaan met hun menstruatie. Want ook wanneer het gaat om tampons, dan heeft de organisatie hier een mening over.

 

Foto: Pixabay

 

De keerzijde

De dames hebben dit lange tijd geaccepteerd, maar de laatste jaren zijn ook zij het zat geworden. Naast alle regels zijn ze namelijk ook verplicht om allerlei werkzaamheden te verrichten waar ze niet voor betaald worden. Denk daarbij aan onder anderen model staan tijdens fotoshoots en het verkopen van kalenders waar zij in staan. Ondanks cheerleader zijn een baan part-time is, mogen ze daarnaast ook niet zomaar een andere functie bekleden. Ook deze moet passen binnen de regels.

Inmiddels hebben meerdere ex-cheerleaders de NFL aangeklaagd, en niet zonder succes. Toen in januari 2014 de cheerleaders van de Cincinnati Bengals met terugwerkende kracht hun geld kregen via een rechtszaak, had dit een domino effect. Ook cheerleaders van andere clubs spanden een rechtszaak aan en kregen hun loon alsnog uitbetaald. Enkele clubs hebben ook aangegeven dat ze hun regels zullen aanpassen.

Helaas zijn de nieuwe regels niet openbaar gemaakt, maar de eis rondom het gewicht zal onder anderen zijn vervallen. Mochten de nieuwe regels alsnog openbaar worden gemaakt, dan zal ik jou dat uiteraard laten weten.

 

Groetjes,

Aileen

 

2 reacties

 1. De opsomming onder “buiten het werk” vind ik logisch. En een paar door jouw genoemde dingen onder make-up ook, in verband met hygiene. Voor de rest denk ik: waarom zou je nog graag cheerleader willen zijn??

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge