De invloed van geur op het werk

Op Prettybusiness heb ik tot nu toe nog niet zo heel veel geschreven over geur en parfum. Waarom? Ik vind het een lastig thema in combinatie met de onderwerpen waar ik mij op richt. Maar ik ben dol op fijne geuren. Daarom was ik ook heel blij toen ik afgelopen week aanwezig mocht zijn bij een masterclass van Alexandra Kalle, de neus van Mäurer & Wirtz. Na de masterclass kreeg ik de mogelijkheid om haar ook  apart te interviewen over wat geur met ons kan doen en hoe je het kunt inzetten om een bepaald gevoel te krijgen. Het was een interessant gesprek en zo kon ik eindelijk een artikel schrijven over de invloed van geur op het werk.

 

Alexandra Kalle

Alexandra Kalle

Als ‘de neus’ van Mäurer & Wirtz is Alexandra Kalle verantwoordelijk voor de ontwikkeling van diverse geuren. Deze maand lanceert het merk 4711 de nieuwste geur uit de Acqua Colonia lijn, die is ontwikkeld in samenwerking met Kalle.

Het interessante is dat de geuren van 4711 Acqua Colonia zijn geïnspireerd op aromatherapie. Ze zijn allen ontwikkeld met de gedachte om een bepaald gevoel te creëren, je in een bepaalde stemming te brengen. Want geuren hebben invloed op je gedrag, daar zijn al vaker onderzoeken naar gedaan. Kalle vertelde mij tijdens het interview over welke geuren een bepaald gevoel kunnen oproepen. Door haar kennis en een paar onderzoeken heb ik gekeken naar hoe je de verschillende geuren kunt inzetten op je werk.

Citroen & gember

Citroen & gember

”De kracht van citroen is dat het je een energieboost kan geven. De geur zorgt er voor dat je wordt geprikkeld en het vuur in jezelf wordt aangewakkerd.”

Daar had ik ook eerder van gehoord. In Japan is er onderzoek gedaan naar de invloed van citroengeur op de concentratie van typistes. Het bleek niet alleen je concentratievermogen te bevorderen maar de onderzoekers gaven ook aan dat je daardoor gemiddeld 54% minder fouten maakt. Is dat even handig! Een citroengeur is dus wel handig als jij je moet concentreren of gewoon op de maandagochtend een oppepper nodig hebt.

Limoen 

Limoen

”Limoen is een echt vrolijke, zomerse geur. Veel mensen denken dat dit hetzelfde effect heeft als citroen maar het werkt echt anders. Waar citroen je een energieboost geeft werkt limoen juist verfrissend.”

Dat klinkt als een interessante en goede geur voor de momenten dat je bent ingedut en weer even energie nodig hebt op het werk. Limoen is wel een bijzondere geur. Enkele jaren geleden hebben onderzoekers van de Northwestern University en Brigham Young University onderzoek gedaan naar de gulheid van mensen wanneer ze limoen ruiken. En wat blijkt? Mensen die deze geur ruiken zijn daadwerkelijk guller en zelfs eerder bereid om zichzelf in te zetten voor een goed doel. Misschien handig om te dragen tijdens je salarisonderhandeling? (grapje!)

 

 

Bloedsinaasappel

Bloedsinaasappel

”De geur van bloedsinaasappel zorgt vooral voor energie. Het geeft je een gevoel van kracht, maar op een andere manier dan citroen of limoen. Het is een soort kracht dat vooral gaat om gebalanceerde energie. Het heeft te maken met spiritualiteit, mindfulness. Daardoor zorgt het ook voor een goed humeur.”

Persoonlijk ben ik qua geur het minste fan van de bloedsinaasappel. De geur is relatief sterk en daardoor zal het bij mij niet zo snel een relaxt gevoel geven. Althans, dat denk ik. Maar mocht je het een keertje uit willen proberen dan is het wellicht interessant om eens te kijken of je na een gestresste vergadering een beetje in balans door kunt werken door deze geur?

Roze peper & grapefruit

Roze peper & grapefruit

”Het mooie aan de geur van grapefruit is dat het je een kalm gevoel geeft. Het zorgt ervoor dat je ontspannen wordt en open staat voor anderen.”

De geur van grapefruit vind ik zelf heel fijn en ik snap meteen dat dit zorgt voor ontspanning. Ik zou best eens willen uitproberen of deze geur zorgt voor een ontspannen sfeer tijdens bijvoorbeeld een netwerkborrel.

Perzik & coriander

Perzik & coriander

”De geur van perzik is zacht en zorgt voor een subtiele prikkeling. Het zorgt voor een vrouwelijk en zelfverzekerd gevoel”.

Tenslotte mijn favoriet; deze perzik en koriander geur. Het is de nieuwste variant van de Acqua Colonia lijn en ik heb hem meegekregen om te testen. De geur heb ik nog niet uitgebreid kunnen testen maar ik ben benieuwd of het mijn zelfverzekerde en vrouwelijke gevoel zal stimuleren. Deze, en alle andere geuren die op de foto’s staan zijn te koop via o.a. Douglas.

Ik heb zelf nog nooit bewust geuren uitgetest in zakelijke omgevingen maar ik ben wel erg benieuwd en zou dat best eens willen doen. Heb jij wel eens een verschil gemerkt in gedrag bij bepaalde geuren op het werk?

 

Groetjes,

Aileen

 

Dit artikel bevat producten die ik heb gekregen en een affiliate link, zie mijn disclaimer.

 

 

Eén reactie

  1. Ik weet hoeveel invloed geur schijnt te hebben. Je kan er rustig van worden of juist energiek. Ze hebben ook wel eens een bepaalde geur in een gevangenis gespoten en de gevangenen waren een stuk minder agressief. Ik vind dat altijd interessant. Ik vind het altijd heel cosy als ik plots een van mijn favoriete parfums ruik in mijn badjas. Geeft altijd een soort happy feeling!
    Babs onlangs geplaatst…L’OCCITANE – Terre de LumièreMy Profile

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge