De man die al 74 jaar Amerikaanse presidenten kleedt

Als president van Amerika sta je altijd in de spotlights, dus is het belangrijk dat je er goed uitziet. Eén van de kledingstukken die in deze functie het meeste wordt gedragen is het pak. Maar wie maakt deze pakken dan? Maak kennis met Martin Greenfield, de man die al 74 jaar lang Amerikaanse presidenten kleedt. In dit artikel vertel ik jou het bijzondere verhaal van deze kleermaker en hoe hij zover is gekomen.

De man die al 74 jaar Amerikaanse presidenten kleedt
Foto’s: B Lyndon Johnson | Barack Obama |Gerard Ford | Bill Clinton

Martin Greenfield  (92)

Het verhaal van de inmiddels bejaarde Martin Greenfield begon ruim negentig jaar geleden. Als kind groeide hij op in voormalig Tsjecho-Slowakije. Maar zijn jeugd veranderde al snel in een nachtmerrie toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Hij werd samen met zijn familie naar de concentratiekampen in Auschwitz en Buchenwald gestuurd. Hij zag op de eerste dag hoe zijn vader en broer direct werden vergast. Na een jaar te hebben gewerkt in de kampen werd hij in 1945 door de Amerikanen bevrijd en kwam er toen achter dat hij geen familie meer had. Hij was de enige die het had overleefd.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Martin Greenfield Clothiers (@greenfieldsuits) op

Na de bevrijding vertrok hij naar Amerika. Hij ging werken bij GGG Clothing, een kledingfabriek in Brooklyn, New York. In de kampen had hij de beginselen geleerd van het kleermaken, een vaardigheid die hij bij zijn nieuwe werkgever verder kon ontwikkelen. Ondertussen ging hij naar de avondschool om Engels te leren en werkte zich uiteindelijk op tot productiemanager.

In 1977, dertig jaar nadat hij begon bij GGG Clothing, besloot de eigenaar te stoppen met de fabriek. Greenfield kocht het bedrijf en gaf het een nieuwe naam: Martin Greenfield Clothiers.

Presidenten en beroemdheden

Hij had inmiddels al Amerikaanse presidenten gekleed, zoals Dwight D. Eisenhower, Lyndon B. Johnson en Gerald Ford. Dit werk zette hij onder zijn eigen naam voort. Bill Clinton, Barack Obama en president Donald Trump behoren inmiddels ook tot zijn klanten.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Martin Greenfield Clothiers (@greenfieldsuits) op

TBT…circa 1993

Geplaatst door Martin Greenfield Clothiers op Donderdag 17 april 2014

Maar daar houdt het niet bij op. De pakken van Greenfield worden ook gedragen door verschillende beroemdheden zoals James LeBron (basketballer), Michael Bloomberg (voormalig burgemeester New York), Paul Newman (acteur) en Edward Egan (kardinaal). Het zou zomaar kunnen dat je zijn pakken tevens voorbij hebt zien komen op het witte doek. Zo draagt Leonardo in de film The Great Gatsby ook een echte Greenfield.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Martin Greenfield Clothiers (@greenfieldsuits) op

Naast het maken van pakken voor beroemdheden is Greenfield ook zeer betrokken bij zijn buurt. Sinds hij in het concentratiekamp bevrijd werd door de Amerikanen, had hij sterk de behoefte om iets terug te doen voor de gemeenschap.

Toen steeds meer bedrijven uit Brooklyn vertrokken richtte hij samen met lokale ondernemers Evergreen op, één van de eerste industrieparken in New York. Hij geloofde immers ook in zijn buurt. Daarnaast was hij lid van de plaatselijke gemeentebestuur en de vakbond.

Wat maakt het uniek?

Maar het blijft natuurlijk de vraag wat zijn pakken zo bijzonder maakt. Wat is het geheim? Volgens Greenfield komt dit vooral door de betrokkenheid en het vele handwerk wat erin zit. Tegenwoordig worden steeds meer pakken door machines in het buitenland gemaakt, maar in zijn fabriek wordt nog steeds alles met de hand in het atelier in elkaar gezet. Zowel het snijden van de stoffen, als het naaien en het stomen: alles wordt door mensen gedaan. De trend waarbij voeringen aan de binnenkant gelijmd worden, daar doen ze niet aan mee. De voering wordt gewoon genaaid met de hand.

Zonen Jay en Tod Greenfield werken inmiddels ook alweer vijfendertig jaar in het bedrijf en zijn mede-eigenaar geworden. Zij zijn van plan om het werk van hun vader voort te zetten. Maar hoe ouderwets de pakken ook gemaakt worden, de eigenaren zijn wel degelijk meegegaan met de moderne tijd. Zo zijn sinds 2018 de pakken ook online te koop via de webshop van het bedrijf. Vanaf zo’n 1100 euro kun je een pak kopen in een standaard confectiemaat. Wat je voor een maatpak betaalt, dat staat online niet aangegeven. Maar het zal ongetwijfeld geen goedkope aanschaf zijn.

Mocht je meer willen weten over het verhaal van Martin Greenfield en zijn bedrijf, hij heeft er inmiddels een boek over geschreven. Wat trouwens ook te koop is als e-book of luisterboek. En hoewel ik het boek nog niet heb gelezen, ben ik er wel benieuwd naar. Want dit is toch wel een interessant verhaal…

Groetjes,

Aileen

*Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer jij iets koopt via deze link, dan help jij mee met het voortbestaan van Prettybusiness. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge