De perfecte damespantalon

Afgelopen week heb ik mijn broeken opgeruimd. Ik ging door alle broeken heen om te kijken of ze nog allemaal goed zaten en of ik ze nog wel leuk genoeg vond om te houden. Tijdens het opruimen viel mij voor het eerst op hoeveel pantalons ik wel niet heb. Houd je vast…ik heb 15 pantalons. Ik schrok er zelf een beetje van. Maar met mijn liefde voor pantalons kan ik eigenlijk niet anders dan concluderen dat dit kledingstuk gewoon bij mij past. En ineens besefte ik mij dat ik nog nooit heb verteld waar ik precies op let wanneer ik er één koop. Daarom is het tijd voor een artikel over de perfecte damespantalon. Waar moet je op letten en hoe voorkom je een miskoop?

 

1. Het is niet zo makkelijk

Laat ik beginnen met het feit dat ik het kopen van een pantalon niet zo makkelijk vind. Ik ben er dol op en ik heb een flinke collectie maar na al die jaren winkelen blijft het lastig om een goed model te vinden. Mijn eerste advies is dan ook om de tijd te nemen wanneer je op zoek gaat naar een pantalon. Vooral als je nog nooit of zelden een pantalon koopt, dan kan het een lastig proces zijn.

Mijn allereerste pantalon kocht ik toen ik 14 jaar oud was. Ik kreeg voor het eerst kleedgeld en had nog nooit een pantalon gekocht. Maar ik zag een camelkleurig model en was opslag verliefd. Ik kocht er een casual vest bij met witte accenten en droeg er een wit T-shirt onder. Ow, wat was ik trots op mijn eerste outfit dat ik zelf had gekocht. Een liefde voor nette kleding was geboren en ik begreep niet zo goed waarom iedereen om mij heen niet net zo enthousiast was. Achteraf kan ik het best begrijpen. Een 14 jarig meisje in een pantalon ziet er niet echt ‘leuk’ uit. Eerder netjes, maar daar was ik wel heel happy mee.

De perfecte damespantalon

2. Een modieuze pantalon

De jaren erna bleef ik pantalons kopen en werden ze een vast onderdeel van mijn garderobe. Maar het bleef lastig. Destijds waren super lage broeken bijvoorbeeld heel hip en de winkels hingen vol met spijkerbroeken die net aan je billen bedekte. Ik wilde hip zijn én pantalons dragen maar dit bleek geen goede combinatie. Lage pantalons bestonden namelijk niet en dus voelde ik mij erg onmodieus in mijn hoge pantalon. Geen man over boord trouwens, ik bleef de pantalons stug dragen. Maar het was wel tekenend voor wat ik nog steeds vaak merk; het vinden van een modieuze pantalon is lastig.

In theorie zou je iedere trend kunnen toepassen bij een pantalon. Je kunt immers zoveel veranderen aan een standaard model; de kleur, prints, details, soorten zakken, taillehoogte en type broekspijpen. Eigenlijk zou je talloze soorten pantalons moeten kunnen kopen. Maar helaas is het vinden van een modieus model niet zo makkelijk. Bedenk dit goed wanneer je een pantalon gaat kopen. De modellen zijn meestal erg klassiek en standaard. Vind je een model dat modieus is én lekker zit? Koop hem meteen. Of koop hem dubbel, dat doe ik ook wel eens. Zie het als zeldzame wijn of whisky; ze zijn uniek, maar je kunt er lang van genieten en er is altijd wel een moment om het te gebruiken. Zo ben ik trouwens ook aan mijn collectie pantalons gekomen; ik heb 12 modellen en 3 modellen daarvan heb ik dubbel gekocht.

 

3. Rekken en strekken

Sta je in de paskamer en zit de pantalon lekker? Doe hem niet meteen uit maar houd hem aan als je bijvoorbeeld nog wat shirts of jasjes gaat passen. Bij een spijkerbroek weet je dat deze uitloopt en meestal naar je lichaam gaat staan maar een pantalon is een ander verhaal. Deze moét goed zitten. De meeste modellen zijn gemaakt van een wat stuggere stof en lopen daarom niet of weinig uit. Dus loop nog even lekker door in die broek als je aan het passen bent. Op die manier kun je er achterkomen of hij wel lekker genoeg zit.

Door de nette uitstraling van een pantalon ben je wellicht geneigd om rechtop te blijven staan. Maar je moet met een pantalon juist gaan bewegen. Ga even bukken en zitten. Voelt het nog steeds goed? Check dan ook even hoe je er uitziet aan de achterkant wanneer je bukt. Geen oncharmante vertoningen?

 

De perfecte damespantalon

Op de foto hier boven zie je een groot deel van mijn pantalon collectie. Daarnaast heb ik nog één pantalon die gemaakt is van joggingstof en bij mijn zomerbroeken ligt en 2 modellen voor de ‘slankere dagen’. Als je snapt wat ik bedoel 😉

 

4. De hoogte en wijdte

Bedenk jezelf altijd goed hoe je de pantalon wilt gaan dragen. Dit is heel belangrijk wanneer het gaat om de hoogte én de wijdte van het model. Als je er een blouse in wilt kunnen dragen dan is het verstandig om te kiezen voor een hoge taille. Op die manier voorkom je dat de blouse of het T-shirt snel uit je broek glipt wanneer je beweegt. Vooral bij dames is een blouse meestal niet zo lang en daarom kun je maar beter een hoge pantalon kopen. Daarnaast adviseer ik ook om een model te kopen dat niet alleen hoog valt maar ook een beetje wijd is in de taille. Je moet tenslotte nog ruimte bewaren om je blouse er in te kunnen doen.

Persoonlijk kies ik altijd voor een hoge en wijde taille. Niet alleen omdat ik graag een blouse er in wil dragen maar meer omdat ik graag op het moment zelf wil kiezen. Als ik een model koop met een lagere taille dan kan ik er geen blouse in dragen en heb ik dus ook geen keuze.

 

Ik ben wel benieuwd of jij wel eens een pantalon draagt en zo ja, waar jij dan op let.

 

Groetjes,

Aileen

 

Eén reactie

  1. Op dit moment zijn nette broeken en pantalons te koop in winkels als Zara en H&M. Die laatste heeft in hun business afdeling al heel lang goede modellen in neutrale kleuren. Ik kocht mijn eerste pak en pantalons bij de WE en daar heb ik zo’n 20 jaar in rondgelopen (af en toe even niet ivm schommelen van gewicht, maar ik kon m niet weggooien ). Ik heb brede heupen en een hele smalle taille en dan is het extreem moeilijk om een goed passende broek te vinden die niet ‘gaapt’ bij de rug.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge