De 5 modelessen van Hillary Clinton

Hillary Clinton is op dit moment één van de meest besproken vrouwen ter wereld. Voor wie het even niet heeft gevolgd; deze voormalige first lady en minister van buitenlandse zaken is nu bezig om president te worden van Amerika. Ze is geen stijlicoon maar haar kledingkeuze is wel altijd goed doordacht en authentiek. Als publiek persoon weet ze precies wat past bij haar functie en hoe je ervoor kan zorgen dat je uiterlijk de boodschap kan versterken. Ik heb verschillende outfits van Hillary geanalyseerd, door de jaren heen en van de afgelopen periode. Wel of geen stijlicoon, ze weet wat ze doet. Daarom vertel ik je in dit artikel de 5 modelessen van Hillary Clinton, inclusief hoe jij dit kunt toepassen in je dagelijkse werk.

(de foto’s zijn embed via Instagram, als je ze niet kunt zien dan raad ik je aan om de pagina te verversen)

 

Kies voor kleur

Het wordt vaak geroepen door stylisten en Hillary heeft de boodschap begrepen; draag kleur. Zeker als je in de spotlights staat, zoals nu tijdens de verkiezingscampagne, zorgt kleur ervoor dat je opvalt. Als vrouw is het een stuk eenvoudiger dan als man, want mannen dragen vaak een pak. En een fel blauw of rood pak staat niet erg geloofwaardig. Dus kun je als vrouw gebruik maken van je keuzevrijheid op het gebied van kleding en met kleuren de aandacht naar je toetrekken.

Jij kunt deze tip eenvoudig toepassen tijdens het kiezen van je werkoutfit. Denk van te voren goed na over wat je die dag gaat doen op je werk en of je daarbij in het middelpunt van de belangstelling zal staan. En natuurlijk, of je in het middelpunt wilt staan. Zo ja, kies dan voor een gekleurd (broek)pak. Vind je dit iets teveel van het goede? Combineer dan een gekleurde blouse of colbert met een zwarte pantalon.

 

Wees zuinig met het gebruik van accessoires

Natuurlijk, accessoires kunnen super leuk zijn. Helemaal mee eens. Maar op je werk ben je geen mannequin en je wilt dat mensen jou zien en jou horen. Dus moeten de accessoires niet teveel opvallen, en dat begrijpt Hillary als geen ander. Je ziet haar vrijwel nooit met een tas (helaas hebben wij geen assistenten die onze spullen bewaren…) of opvallende schoenen. Haar accessoires zijn vaak beperkt tot een paar oorbellen, een armband en soms een ketting. Dat zorgt ervoor dat zij als persoon in het middelpunt staat en niemand wordt afgeleid door opvallende details. Heel slim.

Deze les sluit naadloos aan op de vorige over kleur; weet wanneer je in de belangstelling staat en kies bewust. Wil je graag een belangrijke boodschap overbrengen tijdens een presentatie? Maak van je uiterlijk dan geen circus. Zorg dat de sieraden in balans zijn met je outfit.

 

Pas je kleding aan op je omgeving

Die klassieke uitstraling is mooi maar past niet bij iedere gelegenheid. Ja, dat snapt Hillary. Gelukkig kan ze haar stijl altijd feilloos aanpassen tijdens minder chique gelegenheden. Op bovenstaande foto zie je hoe ze afgelopen maart in het kader van haar campagne een bezoek bracht aan een Irish Pub in Youngstown, Ohio. Een tweed colbertje of parelketting had met een biertje in haar handen toch een beetje vreemd gestaan. Alsof ze geforceerd ‘ erbij’ wilde horen maar eigenlijk gewoon een nette dame is. Dat zou de kloof tussen de ‘ gewone’ mens en haarzelf alleen maar vergroten. En dat zou haar weer minder benaderbaar en dus minder populair maken. Dus paste Hillary haar stijl aan door een leren colbert aan te trekken (casual) en te combineren met haar klassieke oorbellen en ketting (chique).

De boodschap is helder; pas je stijl aan op je omgeving. Maar hoe doe je dat? Ik heb vorig jaar in een artikel een schema laten zien waarmee jij per situatie kunt bepalen welke kleding het beste daarbij past.

 

Leg geen focus op rondingen

Hillary heeft ons iets te vertellen, ze heeft een visie en deze staat bij ieder publiek optreden centraal. Haar uiterlijk moet dit ondersteunen en vooral niet afleiden. Om die reden zijn haar vrouwelijke rondingen netjes bedekt. Het gaat zo ver dat je als buitenstaander zelfs moeilijk kunt inschatten wat voor figuur zij precies heeft. Maar.. who cares? Hillary heeft duidelijk niet de ambitie om de nieuwe Kim Kardashian te worden. Dus waarom zou ze haar figuur benadrukken? Precies, dat is niet nodig.

Laat ik voorop stellen dat ik nooit zou adviseren om je lichaam te bedekken in het kader van je carrière. Dat gaat wat ver. Maar het is wel verstandig om na te denken over wat je wilt laten zien aan je collega’s, leidinggevende en klanten. Wil je dat jouw rondingen de aandacht trekken? Kies liever voor een outfit waarbij je kleding ervoor zorgt dat jouw figuur in balans is. Hierdoor zullen je rondingen bij het complete plaatje passen en daardoor niet extra opvallen. Wil je meer weten of hoe je jouw rondingen door middel van kleding in balans kunt brengen? Alle informatie hier over kun je lezen in mijn boek Strakke Rondingen.

 

Blijf bij je stijl

Hillary weet wat ze graag draagt en zal daar niet snel van afwijken. Een broekpak, hoge hals, ruime pasvorm, gekleurde stoffen en weinig accessoires kenmerken haar stijl. Op die manier is ze authentiek en herkenbaar voor het grote publiek. Door hier aan vast te houden komt ze ook meteen evenwichtig en betrouwbaar over. Mensen weten wat ze bij haar kunnen verwachten en dat zal haar imago als presidentskandidaat ten goede komen.

Deze laatste les gaat niet alleen over mode maar ook over trouw zijn aan jezelf. Want met een authentieke kledingstijl ben jij niet alleen herkenbaar voor je collega’s en klanten maar sta je ook meteen in je kracht. Want als je eenmaal weet wat je mooi staat en waar jij je gelukkig in voelt, dan zal je deze positiviteit ook uitstralen naar je omgeving.

 

Groetjes,

Aileen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge