De tijd dat een glaszetter in een korte broek en T-shirt aan het werk ging, is wel voorbij. Wie tegenwoordig dit werk professioneel uit wil voeren, moet verder kijken dan een paar handschoenen. Wist je dat een glaszetter soms per handeling weer andere beschermingsmiddelen nodig heeft? En dat ze minimaal vier paar handschoenen nodig hebben? Tja, de werkkleding en persoonlijke beschermingsmiddelen van een glaszetter zijn niet zo simpel als het lijkt. In dit artikel vertel ik je er alles over.

Glaszetter: de basis
Er zijn twee dingen die glaszetters altijd moeten dragen: veiligheidsschoenen en werkkleding. De schoenen moeten voldoen aan veiligheidsniveau S3. Door onder meer de stalen neus voorkom je dat gebroken glas in je voeten kan snijden. Bovendien zorgt dit type schoen er ook voor dat je voeten niet nat worden of uitglijden.
Qua kleding wordt aangeraden om items te dragen met speciale snijbescherming. Deze stoffen zijn vaak voorzien van Kevlar, een sterke, hittebestendige synthetische vezel. Kevlar is vijf keer sterker dan staal en wordt ook gebruikt voor bijvoorbeeld kogelvrije vesten. Ideaal dus om je voeten te beschermen tegen snijwonden.
Persoonlijke beschermingsmiddelen: de handschoenen
Wanneer je aan het werk bent met glas, wordt aangeraden om handschoenen te dragen. Maar dit betekent niet dat je slechts één paar handschoenen hoeft mee te nemen als glaszetter. Er zijn verschillende soorten, en die zijn allemaal gemaakt voor een specifieke taak.
Voor het bewerken of monteren van glas kun je het beste snijvaste handschoenen dragen. Net zoals de snijbeschermende kleding zorgen deze handschoenen ervoor dat jij beschermd bent tegen scherp glas. Ze zijn voorzien van een speciale coating, waardoor ze ook een goede grip hebben. Daarom kun je ze ook gebruiken voor het verplaatsen van ongeslepen glas.
Verplaats je geslepen glas? Dan kun je juist beter kiezen voor speciale griphandschoenen. Zoals de naam al zegt, zijn deze ideaal om glas mee op te pakken. De snijbescherming is alleen wel lager.
Wie een raam plaatst, heeft niet alleen te maken met het glas. Ook onderdelen zoals het kozijn en de scharnieren moeten gemonteerd worden. Daarvoor bestaan er weer speciale montagehandschoenen.
Ten slotte heb je voor het coaten van een raam ook een apart soort handschoenen. Hierbij wordt aangeraden om een latexvariant te gebruiken.
Persoonlijke beschermingsmiddelen voor de ogen en oren
Naast bovengenoemde beschermingsmiddelen zijn er nog twee onderdelen van je lichaam die ook gevaar lopen: de ogen en de oren.
Wanneer er gebruik wordt gemaakt van een tacker (die speciaal is ontworpen om ervoor te zorgen dat spijkers kunnen buigen rondom glas zonder dit te breken) of bij het verwijderen van kit, kan er nogal wat lawaai worden gemaakt. Daarom wordt aangeraden om oorbescherming te dragen. En wanneer je glas gaat verwijderen of snijden, is oogbescherming met een veiligheidsbril echt essentieel.
Ten slotte zijn er nog de persoonlijke beschermingsmiddelen die moeten worden gedragen wanneer er op een bouwplaats wordt gewerkt. Denk bijvoorbeeld aan valbescherming bij het werken met glas op hoogtes of hoofdbescherming als er kans is op vallende voorwerpen.
De werkkleding en persoonlijke beschermingsmiddelen van een glaszetter is niet zo simpel als het lijkt
Hoewel de dubbel glas prijs de afgelopen jaren, net zoals het hele leven, flink is gestegen, moet je het soms nu eenmaal vervangen. En als er dan een bedrijf zoals GlasGigant.nl langskomt, check dan zeker even wat er wordt gedragen. Want hoewel bovenstaande beschermende middelen sterk worden aangeraden, zijn het nog steeds richtlijnen. Ieder bedrijf gaat daar op zijn eigen manier mee om.
Heb jij weleens bekeken wat voor beschermende middelen een glaszetter draagt?
Groetjes,
Aileen
