De werkkleding van een coach

Werkkleding is bij ieder beroep belangrijk, maar het heeft ook bij ieder beroep een andere functie. De meeste mensen denken bij werkkleding meteen aan representativiteit. Maar wat nu als je het liefste met je kleding iemand anders op zijn gemak wilt stellen? Vandaag interview ik mijn buurvrouw op kantoor, Evelien Brand, over wat zij draagt wanneer ze mensen helpt. We gaan het hebben over de werkkleding van een coach.

 

Wat doe je precies als coach?

”Ik heb een eigen bedrijf, genaamd Brand New Me. Dit is een coachingspraktijk waarin ik mensen help in een traject van maximaal vijf sessies. De problemen kunnen heel divers zijn. Soms zijn ze zakelijk en soms privé. Meestal heeft het te maken met het feit dat mensen lastig hun doelen kunnen bereiken. Ze hebben dan last van uitstelgedrag, kunnen moeilijk grenzen aangeven, communiceren of omgaan met kritiek. Maar soms zijn er ook dieperliggende blokkades die aangepakt moeten worden. Door de unieke combinatie van coaching en oefeningen is het in maximaal vijf sessies te bereiken.”

 

 

 

Omdat je voor jezelf werkt heb jij niet te maken met kledingvoorschriften. Wat vind jij zelf belangrijk aan jouw werkkleding?

Ik wil vooral dat mensen zich comfortabel bij mij voelen. Dat staat echt op nummer één. Als coach is het belangrijk om vertrouwen uit te stralen. Om die reden wil ik niet overdressed zijn, maar ook zeker niet underdressed. Er verzorgd uitzien is voor mij het belangrijkste.”

 

Vind je het makkelijk om de juiste kleding voor je werk te vinden?

”Eigenlijk vind ik kleding best wel lastig. Zowel kleding op het werk als privé. Ik doe namelijk best veel miskopen, dat zijn dan echt impulsaankopen. Dan zie ik iets in de winkel hangen wat ik super leuk vindt en dan koop ik het vrij snel. Maar vervolgens trek ik het niet aan en dan ligt het daar maar in de kast. Dat komt vooral omdat mijn kleding praktisch moet zijn. Voorafgaande aan mijn werk ga ik bijvoorbeeld altijd wandelen met de hond en daarvoor moet mijn kleding dus al geschikt zijn.

Maar ook omdat je in de winkel iets los koopt, dat maakt het zo lastig om van te voren in te schatten hoe je het zou kunnen dragen. Bovendien zit ik voor mijn werk vaak en dan kan iets er heel anders uitzien dan wanneer je staat. Dat had ik laatst nog met een jurkje. Dan ziet het er in eens helemaal niet zo leuk uit wanneer ik zit.”

 

Wat draag je het liefste?

”Ik heb een nieuwe spijkerbroek van Tommy Hilfiger die ik momenteel heel veel draag. Hij zit heerlijk en staat ook mooi. Het benadrukt mijn lange benen en dat vind ik wel belangrijk. Daar boven draag ik dan het liefste een leren jasje, gecombineerd met een paar mooie laarzen met een hak. Het jasje is een praktische keuze want met laagjes kan ik makkelijk iets aantrekken of uittrekken als ik het te koud of warm heb. Het kiezen van een shirt onder het jasje blijft wel echt een dingetje. Dat vind ik lastig. Ik ben zelf geneigd om basics met elkaar te combineren, maar twijfel ook wel eens. Meestal komt het er op neer dat ik vaak dezelfde combinaties blijf maken.

Ik ben trouwens wel echt dol op schoenen. Ze moeten wel altijd een brede hak hebben en lekker zitten. Anders blijven ze, net zoals sommige kleding, gewoon in de kast staan. Maar een mooie laars in een gekke kleur of met een opvallende print vind ik super leuk. ”

 

Wat doe je als je twijfelt over je werkkleding?

”Mijn dertienjarige dochter geeft mij vaak advies. Dat is ook heel fijn want ze is lekker direct. In de ochtend vraag ik wel eens naar haar mening voordat ik naar het werk ga. Zij is ook zelf veel bezig met kleding. Maar ik luister niet naar haar advies. Ik blijf wel dichtbij mezelf.

Ik kijk ook graag naar andere mensen om inspiratie op te doen. Ik ben bijvoorbeeld bij een netwerkorganisatie aangesloten en als er bijeenkomsten zijn, dan kijk ik ook wel eens naar hoe anderen zich kleden. Dat zijn niet allemaal coaches, maar wel ondernemers. En die kleden zich ook allemaal anders. Ook op vakantie vind ik het heel leuk om naar de kleding van andere mensen te kijken. Zo zie je dat men er in verschillende steden ook weer heel anders uit kan zien. Dat heb je niet alleen in buitenlandse steden, maar zelfs in Nederland kan het verschil per stad heel groot zijn. Maar over het algemeen zijn we wel erg casual gekleed hier.”

 

Wat zou je zelf nooit dragen?

”Ik vind sportkleding echt niet kunnen op het werk. Maar ook zichtbaar ondergoed vind ik niet gepast. Sowieso blotere kleding, dat draag ik niet. Zelf draag ik graag effen kleuren, en die mogen ook best uitgesproken zijn. Denk aan rood of een mooie kleur groen. Of in de zomer een wit shirt. Maar dat wil ik ook niet te vaak dragen want dan krijg je een beetje het ‘heb je haar weer in het rood’. Het is altijd een kwestie van zoeken naar de balans.”

 

Dankjewel voor je openhartigheid Evelien. Het was leuk om je te interviewen.

 

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge