De werkkleding van een huidtherapeute

Het is alweer even geleden geleden dat ik iemand heb geïnterviewd over zijn of haar werkkleding en dus is het vandaag tijd voor een nieuw persoon. Dit keer heb ik Sylvia Vorspaget (21) vragen gesteld over de werkkleding van een huidtherapeute. Zij volgt namelijk de opleiding huidtherapie aan de Hogeschool van Utrecht en moet nu al geregeld haar werkkleding dragen.

Sylvia is een bezige bij. Naast haar studie werkt ze bij de railcatering van de NS, als schoonheidsspecialiste én als pedicure. In haar vrije tijd spendeert zij graag haar uren aan haar website sylviavorspaget.com. Ze schrijft artikelen over beauty, lifestyle, food en fashion. Eigenlijk over alles wat haar bezighoudt. Maar vandaag gaan we het hebben over wat een huidtherapeute precies voor kleding draagt en hoe Sylvia daar tegenaan kijkt.

De werkkleding van een huidtherapeute

Is het als huidtherapeute verplicht om bepaalde kleding te dragen?

”Ja, op school is het verplicht om tijdens elke behandeling een wit jasje te dragen. Na de opleiding is het afhankelijk van het bedrijf waar ik ga werken.”

Wat vind je van deze kleding? Ben je er tevreden over of had je graag iets anders willen dragen?

”Ik vind mijn werkkleding prima. Mijn werkkleding bestaat uit een wit jasje en een simpele spijkerbroek. Het jasje had misschien net wat getailleerder mogen zijn, maar de kans is groot dat dan de bewegingsvrijheid verminderd. Dat wil je ook niet. Wat ik prettig vind is dat het jasje op 90 graden gewassen kan worden, dit is ook echt nodig voor de hygiëne.”

Zou je er in de toekomst voor kunnen kiezen om iets anders te dragen?

”Nu zit ik op school maar in de praktijk heeft ieder bedrijf zijn eigen regels betreffende werkkleding. Nu moet ik verplicht een wit jasje dragen, het model maakt hierin niet zoveel uit. Mocht ik een eigen praktijk starten, dan is het uiteraard mijn eigen keuze. Ik zou dan kiezen voor een wit jasje met een nette donkere spijkerbroek en dichte schoenen.”

Dus je hebt best veel vrijheid wanneer het gaat om je uiterlijk. Kun je verder alles dragen zoals make-up en sieraden?

”In bepaalde mate mag ik een eigen draai geven aan mijn werkkleding. Omdat ik in de gezondheidszorg werk moet ik altijd rekening houden met hygiëne en veiligheid. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor de patiënten en mensen om me heen. Sieraden zijn uit den boze; bacteriën kunnen zich hierin namelijk ophopen. Maar sieraden kunnen ook laserstralen weerkaatsten, dit is erg gevaarlijk. Op de foto heb ik bijvoorbeeld een ring om, maar dat mag niet als ik aan het werk ben.

Haren mag ik opsteken, vlechten, in een staart doen; zo lang mijn haar maar vast zit. Verder kan ik mijn gang gaan, er wordt wel verwacht dat je een professionele uitstraling hebt. Een broek vol met gaten of het dragen van hoge hakken is dus wel uit den boze. Zelf vind ik bijvoorbeeld een panterprint broek ook echt niet representatief.

De manier waarop je overkomt is deels ook afhankelijk van hoe je eruit ziet, ik probeer het altijd zakelijk en netjes te houden. Niet teveel toeters en bellen, that’s it.”

Wat vind jij over het algemeen echt niet kunnen op het werk? 

”Te korte rokjes of broekjes zijn echt not done, leuk voor als je uitgaat, maar niet voor op het werk. Naar mijn mening moet je altijd een bepaalde mate van professionaliteit uitstralen. Waar je de grens van te kort moet trekken durf ik niet te zeggen, ik vind dat dit onder andere afhankelijk is van de branche of sector waarin je werkt, maar het is ook afhankelijk van veiligheid. Werk je in een strandtent aan zee, dan kan een kort broekje namelijk juist wel gepast zijn.”

Wil jij ook een meedoen met deze rubriek? Stuur een mailtje naar contact@prettybusiness.nl o.v.v. ‘De werkkleding van..’.

3 reacties

  1. Hey, wat leuk! Ik ken Sylvia.
    Toen ik in het ziekenhuis lag en nog gedoucht moest worden (ik kon niets meer zelf zowat) spetterde het water met regelmaat tegen de kleding van de verpleegster. De stof van haar uniform werd weer heel snel droog vertelde ze.
    Ik vond dat wel bijzonder.
    Ja, witte jassen stralen inderdaad autoriteit uit. De artsen hebben een lange witte jas en dan een gewone broek, verplegend personeel vaak zo een witte broek die weer hoort bij het jasje.
    Leuk artikel!
    Babs onlangs geplaatst…Kaya presenteert moederdagcollectie met unieke gegraveerde sieraden (plus winactie!)My Profile

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge