De werkkleding van een juriste

Soms kom je online wel eens van die mensen tegen die je gelijk pakken. Een uitstraling, het werk dat iemand doet en de manier waarop iemand zich presenteert kunnen echt indruk bij mij achterlaten. Recent had ik zo’n moment bij Kim Hendriks-Horstman toen ik haar zag op Instagram. Deze dame is Meester in de Rechten maar qua uiterlijk een stuk minder stoffig dan het imago van haar vakgebied. Een echte fashionista! Tijd voor een gesprek met deze dame over de werkkleding van een juriste.

 

De werkkleding van een juriste

 

Wat doe je precies als juriste?

”Mijn eigen bedrijf heet Hendriks Meesteradvies. Dit is een juridisch adviesbureau voor decentrale overheden, kleine ondernemers en alles daartussen in. Dus naast dat ik beide branches adviseer, probeer ik ook een brug te slaan tussen de overheid en ondernemers.

Denk bij overheden aan allround juridische advisering, zowel privaat- als bestuursrechtelijk. De advisering kun je trouwens ruim opvatten. Want naast advisering doe ik ook aan begeleiding, of ook wel coaching. Wil je je adviesrol namelijk goed oppakken dan komt er naar mijn idee meer bij kijken. Ik wil mensen ook graag inspireren en integraal begeleiden en ontzorgen. Daarnaast ben ik organisatiejurist bij een Omgevingsdienst.”

 

Heb je bij de omgevingsdienst te maken met kledingvoorschriften?

”Er zijn daar, voor zover ik weet, geen specifieke kledingvoorschriften. Althans, niet voor mijn functie. Maar er werken bijvoorbeeld wel toezichthouders die speciale bedrijfskleding hebben met het logo van onze Omgevingsdienst. Deze kleding is ook praktisch omdat de toezichthouders op diverse locaties komen. Dat geldt niet voor mijn functie als organisatieadviseur.”

 

Heb jij voor jezelf wel bepaalde regels wanneer het gaat om werkkleding?

”Bij mijn eigen bedrijf  heb ik niet echt regels wanneer het gaat om werkkleding. Ik houd wel van mode en kleed me graag sophisticated, vrouwelijk en elegant. Ik denk ook na over wat ik bij welke gelegenheid draag. Ik verzorg mijn haar goed, heb mijn nagels altijd netjes gelakt en draag make-up. Mijn kleding is niet kapot en heeft geen vlekken.

Naar mijn idee mag een look opvallen, maar moet het niet schreeuwerig zijn. Dit geldt zeker bij een sollicitatiegesprek of een acquisitiegesprek. Daarom vind ik het ook verstandig om niet teveel drukke prints,  maar bijvoorbeeld één eyecatcher te dragen. Dus alleen die grote oorbellen, of alleen een opvallende riem. Anders wordt het al snel te veel.

Als ik een afspraak heb, dan kleed ik me sowieso wat netter dan normaal. Dit helpt echt mee. Kleed ik mij zakelijker, dan gedraag ik mij ook zo. Een mooi damespak, een kokerrok of zelfs spijkerbroek met een mooie blazer; ik draag alles. Qua schoenen varieer ik ook veel: nette overknee laarzen, pumps, enkellaarsjes, loafers en moccassins. Ik heb alles wel in mijn kast staan. Privé draag ik overigens ook wat meer casual kleding en schoenen. Dat is wel makkelijk met twee kleine mannetjes in huis.”

 

Reageren mensen ook wel eens op jouw kleding?

”Ik heb vaak te horen gekregen dat men achter mij geen jurist had gezocht, maar bijvoorbeeld een kapster. Niks mis met het beroep kapster, ik vind het namelijk persoonlijk ook erg leuk om te variëren met mijn haar. Ik draag het wel eens stijl, een andere keer weer krullen, een staart of een lage knot. Maar dat beeld is een beetje wat er kennelijk leeft. Een leuk uiterlijk past niet bij een academische baan. Niks van waar hoor!”

 

Je houdt dus gewoon heel veel van mode?

”Ja, mode is een tweede passie van mij. Het zit denk ik ook in het bloed met een vader die als eerste oppert om te gaan shoppen in Amsterdam en een zus die een modeachtergrond heeft. Verder ben ik zelf ook met een andere jurist, Esther Rinsampessy, bezig met het schrijven van ons gezamenlijk eerste boek. Het boek zal een soort handboek zijn voor met name de vrouwelijke overheidsjurist, om haar meer te laten stralen.”

 

Wat vind jij echt niet kunnen wanneer het gaat om uiterlijke verzorging en kleding op het werk?

”Ik vind het echt niet kunnen om onverzorgd op je werk te verschijnen. Je neemt dan ten eerste jezelf niet serieus en ten tweede je werk, werkgever en eventuele collega’s en klanten ook niet. Ik zie het wel vaak om mij heen. Mensen met verwassen, te korte of kapotte kleding. En wat denk je van slonzige, ongekamde haren? Ook te korte rokken, te veel decolleté, zelfs flipflops of spaghettibandtopjes in de zomer zie ik voorbij komen. Leuk voor op het strand, niet voor op kantoor.

En dat je moeder bent, vind ik ook echt geen goede reden om jezelf te laten verslonzen. Een mooi, verzorgd uiterlijk hoeft echt niet veel tijd te kosten. Kapotte kleding zoals de destroyed jeans, met wel een heel sjieke blouse, stijlvolle top, mooi colbert en een super stijlvolle hak vind ik dan toch wel weer kunnen. Kijk naar een Danie Bles, Leco van Zadelhoff of Fred van Leer. Die hebben het begrepen! Ik hou ervan!”

 

Zijn er bepaalde zaken die jij lastig vindt wanneer het gaat om jezelf presenteren op je werk?

”Ik kan geen situaties bedenken die ik lastig vind qua mezelf presenteren. Nou, misschien is het wel eens leuk om bewuster om te gaan met kleuren. Ik trek aan wat ik mooi vind en waar ik mij fijn in voel. Maar specifiek kijken naar welke kleuren me echt goed staan, dat zou nog van toegevoegde waarde zijn.”

 

Kim, bedankt voor het interview. Ik vond het erg leuk! Wil jij ook een meedoen met deze rubriek? Stuur een mailtje naar contact@prettybusiness.nl o.v.v. ‘De werkkleding van..’.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge