De werkkleding van een mozaïekkunstenaar

Er zijn van die beroepen die zo uniek zijn, dat je meteen nieuwsgierig wordt. Zeker als ze creatief zijn en de persoon in kwestie er heel enthousiast over is. Zo iemand heb ik recent leren kennen. Ze heet Anouk Rosenhart (29) en werkt als mozaïekkunstenaar. Maar hoe zit het eigenlijk met de werkkleding van een mozaïekkunstenaar? Ik interviewde haar…

 

De werkkleding van een mozaïekkunstenaar

 

Bij mozaïek denk ik meteen aan tafeltjes en muren met verschillende kleuren steen. Maar jij maakt hele andere kunstwerken met mozaïek. Wat doe je precies en waar heb je dat geleerd?

”Dat klopt. De meeste mensen denken hier meteen aan. Maar er zijn heel veel soorten mozaïek. Na mijn studie Kunstgeschiedenis aan de universiteit Utrecht ben ik naar Italië gegaan om een speciale mozaïek opleiding te volgen. Deze duurde drie jaar en in die tijd leer je allemaal verschillende technieken. Je kunt namelijk ook werken met bijvoorbeeld hout en papier. Ik wilde het vak graag leren en in Italië is de enige mozaïek opleiding ter wereld. Het is wel bijzonder, zeker omdat er naast mij nog maar twee mensen in Nederland zijn die deze opleiding hebben gedaan.

Na deze opleiding ben ik weer naar Nederland gegaan en ben ik mijn eigen bedrijf begonnen; Rosenhart Mosaics. Ik maak kunstwerken en verkoop deze meestal op beurzen. Maar ik werk ook in opdracht.”

 

 

Wat draag je wanneer je deze kunstwerken maakt?

”De kleding moet vooral lekker zitten, dat is heel belangrijk. Ik draag ook alleen dingen die vies mogen worden want ik werk met lijm en er is veel stof in de werkplaats. Meestal draag ik een schort of een groot overhemd over mijn eigen kleding heen. Het overhemd is van mijn vader geweest en zit heerlijk ruim.

De werkkleding van een mozaïekkunstenaar

In Italië droeg ik ook altijd mijn eigen kleding en trok er vervolgens iets ouds overheen aan. Bij het vak Terrazzo werkten we met granieten vloeren en dan droeg ik zelfs wel eens schoenen met stalen neuzen en trok ik een overall aan.”

 

Wat draag je wanneer je op een beurs staat?

”Op een beurs, tentoonstelling of ander event draag ik mijn eigen kleding. Op zo’n dag moet je ook echt jezelf laten zien en dan is het belangrijk dat je dit ook uitstraalt met je uiterlijk. Ik vind het zelf belangrijk dat mijn kleding bij mij past, maar ook niet teveel opvalt. Het gaat uiteindelijk natuurlijk om mijn kunst en niet om hoe ik er uitzie.

Meestal draag ik een blouse met een rok of broek en een paar gympen of laarzen. Ik heb een keertje gestaan op hakken maar dat houd ik echt niet een hele dag vol. Mijn liefde voor mozaïek zie je trouwens ook terug in mijn kledingkast. Ik draag veel patronen en vormen. Zo ben ik dol op kleine stipjes, bloemen of andere prints waar je een bepaald ritme in kunt zien. Ik moet wel opletten dat ik niet teveel los ga met prints trouwens. Ik wil niet dat het er te druk uit gaat zien. Ik zal niet zo snel verschillende prints bij elkaar dragen en dus moet ik ook basic items kopen. En dat laatste moet ik vaak tegen mezelf zeggen want ik val keer op keer weer op prints in de winkel.”

 

De werkkleding van een mozaïekkunstenaar

 

Wat zou je echt nooit dragen?

”Ik zou zelf nooit sexy of blote kleding dragen. Ook kleding met gaten en scheuren vind ik niet gepast op de werkvloer. Ook al werk ik veel alleen, mijn kleding is wel gewoon verzorgd. Maar dat komt ook omdat mijn stijl een beetje meisjesachtig is. Ik vind het gewoon leuk om vrolijke kleding te dragen. Het geeft mij een goed gevoel en dat heeft weer een positief effect op mijn prestaties.”

 

Anouk, bedankt voor het interview. Ik vond het erg leuk om te horen hoe jij omgaat met kleding tijdens het werk.

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge