De werkkleding van een uitvaartondernemer

Laatst kwam ik per toeval een video tegen op mijn Facebook tijdlijn. Ik zag een mooie, elegante vrouw die iets door een prachtig, oud gebouw liep. Ze liet verschillende kamers zien en vertelde dat dit een hele goede locatie zou zijn voor een uitvaart. Al snel had ik door dat dit iemand was die uitvaarten organiseerde. Ik was meteen door het beeld gegrepen. Ik zag geen ingetogen type in een zwart gewaad. Nee, dit was een vrouw met charme, met een vrouwelijke en sprankelende maar toch ook ingetogen uitstraling. Iemand die het duidelijk anders doet dan anderen. Ik stuurde haar een bericht met de vraag of ik haar mocht interviewen voor Prettybusiness. Karen Hof (52) was meteen enthousiast en we planden snel een telefonische afspraak. Tijd om het eens te hebben over de werkkleding van een uitvaartondernemer. Want dat is toch wel een vak apart…

 

De werkkleding van een uitvaartondernemer

 

Ik zag op jouw website dat jij uitvaartondernemer bent. Jeetje, wat een bijzonder beroep! Hoe is dat zo gekomen?

”Ik heb op jonge leeftijd in een redelijk korte tijd verschillende mensen verloren. Hierdoor word je geconfronteerd met het verlies, maar ook met begrafenissen. Dat is voor mij een belangrijke drijfveer geweest om Hof Uitvaart en Zorg op te zetten.

Ik wil mensen laten zien dat een uitvaart niet standaard hoeft te zijn, dat je het heel persoonlijk kunt maken. Door out of the box te denken kun je een locatie kiezen die bij iemand past en ook de aankleding en het programma echt op een unieke manier vormgeven. Tuurlijk kun je een uitvaart hebben in de kerk met drie speeches en een koor. Dat kan zeker, maar er is zoveel meer mogelijk. Daar neem ik ook graag de tijd voor. Om die reden heb ik ook zelden meerdere uitvaarten tegelijk, ik stop er heel veel tijd in. Dat zorgt uiteindelijk voor het beste resultaat.”

 

Als ik zo naar jouw website kijk, dan is het duidelijk dat jij jezelf niet helemaal in het zwart kleedt. Is dat een bewuste keuze?

”Tijdens de opleiding heb ik meegekregen dat je een zwarte lange jas moet dragen, eventueel met een zwarte hoed. Die kun je online kopen of op speciale beurzen. In het begin heb ik ook alleen zwarte kleding gedragen. Maar het is niet mijn ding. Ik voel mij er niet fijn in en bovendien schept het ook meteen een afstand. Je bent dan gelijk de ‘mevrouw van de uitvaart’ en dat wil ik niet.

Het is niet zo dat ik nooit zwart draag, maar ik zal geen standaard uitvaartkleding dragen. Net zoals dat de uitvaarten die ik organiseer ook niet standaard zijn. Wanneer ik zwart draag, dan zitten er borduursels op of andere details. Soms maak ik die er ook zelf op. En soms draag ik alleen wit.”

 

De werkkleding van een uitvaartondernemer

De werkkleding van een uitvaartondernemer

 

Hoe bepaal jij van te voren wat je aantrekt tijdens de uitvaart? 

”Voorafgaande aan de uitvaart ben je veel tijd samen met de familie bezig. Je bedenkt de uitvaart, de aankleding, catering, locatie en nog veel meer. Door deze intensieve samenwerking leer je mensen in een korte tijd goed kennen. Je weet bovendien wat het programma is, de locatie en hoe oud de gasten gemiddeld zullen zijn. Daardoor heb je al snel een beeld wat je het beste aan kunt trekken op de dag van de uitvaart. Mijn kleding is niet standaard, maar ik wil op zo’n dag ook niet teveel opvallen of aanstoot geven. ”

 

Wat draag je dan meestal?

”Op de dag zelf draag ik standaard een driekwart jas. Deze koop ik vaak van het merk Helena Hart. Dit is een lengte die eigenlijk niemand draagt en dat is juist handig. Zo ben ik herkenbaar en dat is prettig voor de mensen tijdens de uitvaart. Men weet mij dan makkelijk te vinden.

Qua kleding is het belangrijk dat het gemaakt is van een stretch stof. Mensen hebben het niet zo erg door maar op zo’n dag moet je best een hoop bewegen. Een kokerrok of strak pak staat dan wel mooi, maar is totaal niet praktisch. Dus kies ik bijvoorbeeld liever voor een mooie, elastische jurk. Qua stijl vind ik een combinatie tussen stoer en vrouwelijk erg leuk.”

 

De werkkleding van een uitvaartondernemer

De werkkleding van een uitvaartondernemer

 

Waar let je op qua uiterlijke verzorging? Je haren en make-up bijvoorbeeld?

”Mijn haren steek ik altijd op wanneer ik een uitvaart heb. Dat vind ik wel zo netjes staan. In de zomer let ik er altijd op dat mijn haren niet té blond worden door de zon. Heel blond haar vind ik niet zo mooi staan. Net zoals een zeer bruine huid trouwens. Ik wil niet te bleek zijn, maar ook zeker niet te bruin. Soms gebruik ik zelfbruiner om de juiste huidskleur te creëren.

Dit komt trouwens ook omdat ik altijd rode lippenstift draag. Daar breng ik ook geen verandering in, dat is wie ik ben. In combinatie met licht blonde haren en een donkerbruine huid vind ik het geheel te opvallend. Verder draag ik altijd zwarte eyeliner en mascara.”

 

Krijg je wel eens opmerkingen over je uiterlijk?

”Geen negatieve in ieder geval. Ik merk dat mensen het fijn vinden dat je ook gewoon jezelf bent qua kleding. Soms zeggen mensen het ook bewust tegen je, dat ze niet willen dat je een zwart pak op de dag zelf aantrekt. Maar dat doe ik dus nooit.

Ik krijg wel eens complimenten, dat mensen het juist leuk vinden wat ik aan heb. Zo heb ik een jas met hortentia’s die ik regelmatig draag. Dat komt omdat ik hier veel complimenten over heb gekregen. Mensen kiezen ook voor mij omdat ze geen standaard uitvaart willen, dus dat ben ik zelf ook niet. En dat gaat goed. Ik ben nu ruim twee jaar bezig en heb het erg druk. Het is intensief, maar ook prachtig werk om te doen.”

 

Karen, bedankt voor het openhartige interview. Ik vond het heel inspirerend en mooi om te horen hoe jij het op je eigen manier doet.

 

Wil jij ook een meedoen met deze rubriek? Stuur een mailtje naar contact@prettybusiness.nl o.v.v. ‘De werkkleding van..’.

 

3 reacties

  1. Interessant om te lezen over de ervaringen van een uitvaartondernemer, je leest niet vaak iets over dit perspectief. Ik kan mij goed voorstellen dat zwarte kleding een afstand kan scheppen en dit niet voor iedereen een goede optie is. Mooi om te zien dat men zijn eigen weg hierin vindt.

  2. Leuk om hier te lezen over dit persoonlijke verhaal van deze uitvaartondernemer. Ik geloof dat men het over het algemeen waardeert wanneer iemand zichzelf is en dat dit geen invloed hoeft te hebben op je baan. Er blijven altijd kleine regels bestaan, maar verder heb je veel ruimte voor een eigen invulling.

  3. Ik kan me voorstellen dat mensen die kiezen voor een persoonlijke uitvaart dit juist erg op prijs stellen, een eigen kledingsmaak. Ik vind de witte kleding ook erg mooi, in plaats van het ietwat strenge zwart. Bijzonder interview, bedankt voor het delen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge