De zakelijke gilet

Ik doe regelmatig een inspiratie rondje op Instagram* . Ik zoek dan naar foto’s door middel van de bekende ‘ hashtags’ . Vaak kijk ik op #zakelijk,  #colbert, #ondernemer, #ambtenaar en ga zo maar door. Vandaag nam ik ook eens een kijkje op #strakinpak. En dat gaat ik vaker doen. Allemaal Nederlanders die op hun eigen manier een (strak-in)pak dragen. Veelal gecombineerd met een gilet. Ik heb dit kledingstuk inmiddels al tientallen keren voorbij zien komen en dat zette mij aan het denken. Ik heb namelijk een haat-liefdesverhouding met de gilet. In dit artikel vertel ik je niet alleen waar deze tegenstrijdige relatie vandaan komt, maar geef ik ook een aantal praktische tips. Waar moet je op letten wanneer je een gilet aanschaft, wanneer kun je het beter wel kunt aantrekken en wanneer niet.

 

Haat en liefde

In de eerste plaats heb ik een enorme hekel aan de gilet. Ik heb enorm veel soorten uit geprobeerd maar ben er uiteindelijk mee gestopt. Waarom?

Als eerste is het vrijwel onmogelijk om een zakelijke gilet te vinden die er mooi uit ziet en ook lekker zit. En vooral het draagcomfort vind ik een drama. Een aangesloten gilet zit namelijk altijd strak als je gaat zitten. Het knelt eigenlijk alles aan de voorkant van je bovenlijf af. Echt vreselijk. En als je besluit om de gilet iets losser te dragen, dan staat het weer niet mooi. Het zit dan wel lekker als je gaat zitten, maar zodra je gaat staan heb je meteen spijt van deze actie. De gilet hangt een beetje losjes om je lichaam en het hele nette effect is daarmee verdwenen.

In de tweede plaats lijkt een zakelijk gilet nooit lang mooi te kunnen blijven. In de ochtend ziet het er prachtig uit voor de spiegel en ben je blij met je outfit. Maar iedere keer als je gaat zitten kruipt de stof omhoog en gaat het rimpelen. De knopen zorgen ervoor dat de stof wil blijven zitten, terwijl jouw houding ervoor zorgt dat de kleding soepel mee moet bewegen. Nee, dit is geen goede combinatie. Het gevolg is dat je gilet op een nare manier gaat kreuken en door de (vaak) stroeve stof gaat dit er niet snel uit. Na een paar uurtjes zitten is jou gilet dus gekreukt en loop jij de rest van de dag met gekreukte kleding. En in het ergste geval zie je precies waar de stof strak zat en lijkt het alsof je het kledingstuk een maat te klein hebt  gekocht.

Maar aan de andere kant vind ik het gilet een prachtig item. In combinatie met een colbert en pantalon vind ik het werkelijk fantastisch. Heel chique, smaakvol en in combinatie met een ruitje kan het heerlijk klassiek en ouderwets zijn.

Maat toch… om de eerst genoemde reden adviseer ik om er geen gewoonte van te maken om een gilet te dragen op het werk. Niemand wil toch een geknelde buik en kreukels op het werk?

 

En als het dan toch moet….

Je kunt altijd in een situatie terecht komen waarin je een gilet moet dragen. Of waarin het gewaardeerd wordt als je hem draagt. Denk hierbij aan bruiloften, begrafenissen en andere formele gelegenheden. In dat geval zijn er een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden.

 

Do’s

  • Koop een basic model in een effen kleur. Het liefste zwart of donker grijs. Deze kleuren zijn makkelijk te combineren en dat is erg belangrijk. Zeker als je niet van plan bent om het dagelijks te gaan dragen.
  • Kies voor een model waarbij je de maat aan de achterkant kunt afstellen. Je ziet vaak gespen waarmee je het gilet strakker of juist losser kunt dragen. Dit is erg handig wanneer je van plan bent om hem nog jaren te gebruiken. Een kilo meer of minder is dan ook geen probleem.
  • In verband met de kreukels kun je het beste kiezen voor een gilet dat gemaakt is van (gedeeltelijk) wol. Simpelweg omdat wol niet zo snel kreukt.

 

Dont’s

  • Kijk voor de aanschaf goed naar de stof in de nek. Koop geen gilet waarbij deze stof een lichte kleur heeft. Dit is een locatie waar wordt getranspireerd en bij dames valt het haar vaak ook op deze plaats. Het klinkt niet zo fris maar vooral bij kleding in je nek heb je te maken met veel bacteriën. En voor je het weet zie je gele plekken op de stof verschijnen. En dat ziet er niet zo fris uit.
  • Koop nooit een gilet dat gemaakt is van linnen. Deze stof kreukt enorm en de kans is groot de kans is groot dat dit al gebeurd voordat je de deur uit.

 

Draag jij wel eens een gilet en zo ja, waar let je dan op?
Groetjes,

Aileen

*P.s: ik vind het trouwens super leuk als je mij volgt op Instagram. Je kunt mij vinden op @prettybusiness.nl. Ik post dagelijks mijn werkoutfits en af en toe een foto van mijn katten en andere dingen waar ik dol op ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge