Denim werkbroeken uit 1870 gevonden in een mijn

Want to read in English? Click here.

Laatst vond ik een YouTube video over twee mannen die denim werkbroeken uit 1870 hadden gevonden in een mijn. Ik vind de beelden en het verhaal erachter zo interessant dat ik besloten heb om dit vandaag met jou te delen.

Exploring Abandoned Mines

De video is gemaakt door Frank Schlichting en zijn team van het YouTube kanaal Exploring Abandoned Mines. Zoals de titel al zegt verkennen de heren verlaten mijnen, met name in Amerika.

Dit keer gaat Schlichting met een vriend een mijn bezoeken in Arizona. Deze is in het bezit van Allen, die de heren toestemming heeft gegeven om de ruim 67 meter diepe mijn te betreden. En dat is best spannend, want sinds eind 1800 is daar niemand meer geweest.

Denim werkbroeken uit 1870 gevonden in een mijn

Hoe eng het ook is om te zien hoe diep de heren de grond in moeten en hoe klein en donker het daar is, interessant is het zeker. In totaal gaan ze twee keer de mijn in en vinden ze onder meer acht oude broeken, diverse sokken en een schoen. Het is allemaal onderdeel van de werkkleding die de mannen in de mijnen eind 1800 droegen.

Wanneer ze alles hebben verzameld laten ze dit zien aan Allen. Als eigenaar van het Castle Done museum, waar verschillende spullen uit mijnen te zien zijn, is hij dé expert op dit gebied. In de video zie je hoe hij aan de hand van kleine details kan bepalen hoe oud de broeken precies zijn. En zo blijkt ineens dat alle broeken afkomstig zijn uit de periode 1870 tot en met 1890. Drie stuks waren van het merk Levi’s Strauss, de rest waren van de merken Stonghold, Triumph en Pacifico.

De vondst van deze oude broeken is een mijlpaal, aangezien er in de hele wereld nog maar 5 werkbroeken bestaan die zo oud zijn. Uit de hele 19e eeuw bestaan er wereldwijd in totaal honderd broeken.

Waardevolle werkbroeken

Het lijkt misschien slechts te gaan om een aantal versleten broeken, maar niets is minder waar. Schlichting grapt in de video dat deze in gewicht meer waard zijn dan goud. Zo is er in het verleden ooit 50.000 dollar neergeteld voor zo’n oude jeans. En het bedrijf Levi’s heeft zelf ook ooit een oude broek teruggekocht voor 35.000 dollar.

Schlichting geeft in de video aan niet te gaan voor het grote geld. Hij doneert de broeken aan Allen voor het museum. En dat is ook de reden dat hij de mijnen bezoekt, namelijk om de gevonden voorwerpen te kunnen laten zien zodat mensen ervan kunnen leren en de geschiedenis niet verloren gaat.

Hoe herken je een oude werkbroek?

In de video van de mijnheren zie je de broeken helaas niet van dichtbij en zitten ze bovendien nog onder het stof. Gelukkig is er een video die gemaakt is door The Museum of Modern Art waarin je meer kunt zien.

Hierin zie je Levi’s historicus Tracey Panek, die een aantal zeer oude spijkerbroeken laat zien. Er zitten interessante verhalen aan vast en ze vertelt ook waarom de broeken er zo uitzagen. Zo geeft ze aan dat de broeken pas vanaf 1922 riemlussen kregen. Voor die tijd werden er namelijk alleen bretels gedragen.

Ik vind het mega fascinerend om te zien en raad je ook aan om beide video’s te bekijken. Mocht jij nog interessante video’s kennen over (oude) werkkleding, laat het mij vooral weten. Misschien deel ik ze dan ook weer op Prettybusiness.

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge