Deze invloed heeft de kleur van een politie uniform

Want to read in English? Click here

Wat voor uniform de politie draagt, dat verschilt per land en soms zelfs per streek of stad. Net zoals de kleur trouwens. Maar wat voor invloed heeft de kleur van het uniform eigenlijk op de burgers? In dit artikel vertel ik je over de verschillende onderzoeken die zijn gedaan naar de invloed van kleur op het politie uniform.

Deze invloed heeft de kleur van een politie uniform
Politie UK | Foto: King’s Church International – Unsplash

Deze invloed heeft de kleur van een politie uniform

De Amerikaan Ernest Nickels, hoogleraar strafrecht aan SUNY (Oswego), heeft onderzoek gedaan naar hoe burgers agenten beoordelen aan de hand van de kleur van het uniform. Tijdens dit onderzoek liet hij honderdvijftig studenten kijken naar verschillende afbeeldingen van agenten. Hij maakte gebruik van een zwarte en een witte agent en veranderde de lichaamshouding. De ene keer had de agent een vriendelijke gezichtsuitdrukking en ontspannen houding, de andere keer juist een agressieve. Hierbij lag de hand op een vuurwapen en werd er een stap naar voren gedaan.

Na het zien van de afbeeldingen veranderde Nickels alleen de kleding van de agenten. De studenten moesten vervolgens aangeven hoe de agenten op hen overkwamen. Op een schaal van zeven punten werden ze beoordeeld van goed tot slecht, aardig tot gemeen, zachtaardig tot krachtig, passief tot agressief en vriendelijk tot onvriendelijk. Ook werd de studenten gevraagd wat voor ervaring ze hadden met de politie.

Zoals verwacht werden de agenten met een agressieve houding minder positief beoordeeld dan diegenen met een ontspannen lichaamshouding. Daarnaast bleek de kleur van het uniform ook invloed te hebben op de indruk die de agenten maakten. In een donker uniform werden ze als vriendelijker, eerlijker en beter beoordeeld dan agenten in een licht uniform.

Deze invloed heeft de kleur van een politie uniform
Politie Japan | Foto: Beth Macdonald – Unsplash
Deze invloed heeft de kleur van een politie uniform
Politie Dubai | Foto: Leoni Milano – Unsplash
Deze invloed heeft de kleur van een politie uniform
Agenten op de motor, USA | Foto: Gene Gallin – Unsplash

Licht versus donker

De onderzoekers verwachten dat dit te maken heeft met de associatie die mensen hebben met bepaalde uniformen. Lichtere uniformen in kleuren zoals groen, khaki en wit worden vaak gedragen door het leger. Donkere uniformen zoals zwart en donkerblauw ziet men vaak bij agenten die verantwoordelijk zijn voor de dagelijkse handhaving. Hierdoor zouden mensen zich minder prettig voelen bij agenten die lichte kleuren dragen omdat dit met situaties zoals oorlog wordt geassocieerd.

Volgens Richard R. Johnson, onderzoeker en professor strafrecht in Illinois, is het toch niet niet verstandig om voor een volledig donker uniform te gaan. Uit zijn onderzoek is namelijk gebleken dat mensen zich niet prettig voelen bij agenten die enkel in zwart gekleed zijn. Daarbij komt dat donkere kleuren vaak worden geassocieerd met kracht, maar in bepaalde situaties kan de kleur ook onbewust negatieve gevoelens opwekken. Hierdoor kunnen mensen zich eerder agressief gaan gedragen. Dit heeft vervolgens ook weer effect op de agent, die door dit gedrag zelf ook hardhandiger zou kunnen optreden. Anderzijds worden lichte kleuren over het algemeen als goed en zwak ervaren.

Uit het onderzoek van Johnson is gebleken dat agenten met een lichtblauw overhemd en een donkerblauwe broek het meest positief werden beoordeeld.

 

Doel van het politie uniform

Naar aanleiding van het onderzoek adviseert Johnson om bij politie uniformen een combinatie te maken tussen donkere en lichte kleuren. Volgens de onderzoeker kan dit helpen om het slechte imago van de Amerikaanse politie te verbeteren.

Dit is misschien wel het allerbelangrijkste wanneer het gaat om de kleur van het politie uniform: hetgeen wat je ermee wilt bereiken. Want wanneer men een nieuw uniform ziet, dan wordt er vaak gesproken over de vraag of het wel of niet mooi staat. Maar het gaat uiteindelijk om hetgeen wat je ermee wilt bereiken.

Wil je benaderbaar zijn, krachtig overkomen of ben je op zoek naar een middenweg? Dat zal voor ieder politiekorps weer anders zijn.

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge