Deze sokken zijn een wereldwijd fenomeen in de zorg

Wie kan zich nog het interview herinneren dat ik eind februari publiceerde met Ignar Rip over de vrolijke overhemden? Wat jullie niet lazen was dat hij mij tijdens ons gesprek kort iets vertelde over de pinksocks movement. Dit is een wereldwijde beweging die vooral bekend is bij mensen die in de zorg werken. Nu ik mij erin verdiept heb wil ik het verhaal hierachter ook graag met jou delen. Want het is erg mooi en verfrissend…

Deze sokken zijn een wereldwijd fenomeen in de zorg

Nick Adkins

Het verhaal rondom de bijzondere sokken begint bij de Amerikaan Nick Adkins. In 2010 ging hij voor het eerst naar Burning Man, een event dat iedere zomer in Nevada wordt georganiseerd. Er zit een hele filosofie achter Burning Man waar ik in dit artikel niet te diep op in wil gaan. Een van de principes tijdens dit event is dat mensen elkaar iets geven zonder iets terug te verlangen. Dat kan eten zijn, een armband of een knuffel. Het gebaar, de connectie die mensen met elkaar maken en het feit dat je iemand gelukkig maakt staan centraal. De acceptatie van het cadeau wordt gezien als het geschenk van de ontvanger aan de gever.

Na zijn bezoek begon hij hierover na te denken. Hij vond het een mooie gedachte, maar wist niet zo goed hoe hij dit in het dagelijks leven kon toepassen. Tot hij in 2015 een keer op een terras in gesprek raakte met een man omdat hij opvallende, gele sokken met aapjes erop droeg. De man wees Adkins op zijn sokken en vertelde hoe gaaf hij dit vond. Adkins besefte dat hij nog een paar nieuwe sokken had liggen met hetzelfde uiterlijk en besloot om deze aan de man te geven. Hij zag zijn glimlach en dacht terug aan Burning Man. Dit wilde hij vaker gaan doen en uitbreiden. Dus besloot hij om roze sokken met de print van snorren te laten maken.

Deze sokken zijn een wereldwijd fenomeen in de zorg

Daarna ging hij naar een event in Chicago dat gericht was op mensen die werken in de gezondheidszorg. Hij belandde in een zaal vol met mensen in een pak, waar zijn knalroze sokken opvielen. Mensen spraken hem aan en vroegen waarom hij deze droeg. Hij raakte in gesprek en gaf de mensen tijdens de gesprekken een paar dezelfde sokken mee. Tijdens de conferentie begonnen mensen de hashtag pinksocks te gebruiken op social media en al snel ging zijn actie viraal. 

Na een jaar evenementen bezoeken en sokken uitdelen had hij er eigenlijk geen zin meer in. Tot hij via Twitter een bericht ontving van iemand die vertelde dat er vanuit Nederland een groep mensen is, waar onder Ignar Rip, die de sokken weggeeft om bewustzijn rondom Alzheimer en dementie te creëren. Daarna hoorde hij dat er in Wales mensen de sokken uitdeelden om Ataxia, een zeldzame ziekte, onder de aandacht te brengen. Op dat moment besefte hij dat zijn actie vanzelf werd overgenomen door andere mensen. 

Deze sokken zijn een wereldwijd fenomeen in de zorg
Ignar Rip met pinksocks

Meer vooruitgang voor de sokken

Inmiddels is de populariteit van de roze sokken binnen de gezondheidszorg sterk aan het groeien. Zo worden ze in India gebruikt om aandacht te vragen voor borstonderzoek en er is zelfs iemand geweest die ze heeft gegeven aan Deepak Chopra. In ons land hebben onder meer Prinses Laurentien en Hugo de Jonge, de minister van gezondheidszorg, ook al een paar ontvangen. Er zijn zelfs al mensen die er dassen van maken.

Eigen pinksocks?

Mocht jij ook een paar sokken weg willen geven, je kunt ze bestellen via de website van pinksocks. Ze kosten omgerekend vijf dollar per paar en je bestelt ze per doos waar twaalf paar sokken in zitten. In totaal betaal je dus zestig dollar exclusief verzendkosten. Hier wordt trouwens geen winst op gemaakt. Het geld dat je betaalt is puur om de kosten te dekken. Op deze manier blijft het ook betaalbaar, zodat zoveel mogelijk mensen anderen blij kunnen maken met de sokken én ondertussen aandacht kunnen vragen voor de gezondheidszorg.

 

P.s: Wil je meer weten over werkkleding in de zorg? Check dan het boek Helden in witte pakken. Te koop via o.a. Shop Prettybusiness (gesigneerd exemplaar/E-book) en Bol.com (niet gesigneerd).

 

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge