Dierenharen van je kleding verwijderen

Iedereen met (harige) huisdieren kent het probleem: dierenharen die aan je kleding blijven plakken. Heel vervelend en vooral irritant als je er achter komt terwijl je net naar je werk wilt vertrekken. Of nog erger: als je op je werk bent en ziet dat jouw huisdier zich heeft genesteld op jouw nette broek of blouse. Nee, hier worden we niet blij van.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

En daarom vertel ik in dit artikel hoe jij dierenharen van je kleding kunt verwijderen. Ik laat zien welke methoden er zijn, hoe je deze het beste kunt toepassen en waar je handige tools kunt kopen. Ook vertel ik hoe jij op het werk nog even snel de haren kunt verwijderen. En wist je dat je dit ook kunt doen als je op de fiets zit? Ik ga alle tips en tricks met je delen!

 

3 tools om haren te verwijderen

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Op bovenstaande foto zie je 3 producten (van links naar rechts): een plakrol, plakband en een pluizenborstel. Ze zijn allemaal op hun eigen manier handig om te gebruiken wanneer je haren wilt verwijderen. Ik zal ieder product kort toelichten en de voor-en nadelen vertellen.

 

1. Plakrol (of kleefrol/ kleefborstel)

SAMSUNG CAMERA PICTURES

De plakrol is het meest bekende product dat gebruikt wordt om haren te verwijderen. En dat is ook niet zo vreemd: het is snel, makkelijk, effectief en in veel winkels te koop. Het principe is eenvoudig: je rolt de plakkende rol langs je kleding en verwijderd het papier wanneer deze niet meer plakt. Vervolgens kun je met de plakkende laag onder dit papier opnieuw over je kleding rollen. Ook handig: de plakrol bestaat uit slechts 2 onderdelen (de houder en de rol) en je kunt de rollen los kopen.

Naast de gewone plakrol van 20 bij 5 centimeter kun je tegenwoordig ook een mini formaat (ongeveer 16 cm lang en 3cm breed) kopen die handig is voor in de handtas of op reis.

 

2 soorten rollen

SAMSUNG CAMERA PICTURES

De verwisselbare rollen lijken in de verpakking allemaal hetzelfde. Maar wanneer je de bovenste papieren laag verwijderd zul je zien dat er 2 soorten bestaan: de rollen met een rechte kartelrand en de rollen met een schuin afgesneden rand.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

De rollen met een schuin afgesneden rand zijn het makkelijkste in gebruik. De schuine hoek kun je eenvoudig losmaken en op die manier wikkel je snel het papier af. Ook bij deze schuine plakrollen zijn er 2 soorten die je kunt onderscheiden: de rol met een witte rand en de rol zonder de witte rand. De laatst genoemde rol zie je op de foto hier boven. Door de witte rand zie je meteen waar je het papier van de rol los kunt maken en daarom is dit type het makkelijkste. De rollen zonder witte rand zijn ook prettig, alleen moet je soms iets langer zoeken naar de hoek om het papier af te rollen. Er is namelijk geen rand die aangeeft waar hij zit.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

De minst eenvoudige plakrol is het model met de kartelrand. Deze kartels zijn erg grof en hierdoor is de kans op scheuren groot. Het nadeel van deze scheuren is dat je slechts een deel van het papier van de rol trekt. Vervolgens mag je opnieuw gaan peuteren aan de kartelrand en de andere helft van de rol er af trekken. Kortom: het kost veel tijd, gepriegel en hierdoor is het ook niet erg nagellak-vriendelijk.

 

Plakrol verwisselen

SAMSUNG CAMERA PICTURES

De plakrol verwisselen is heel eenvoudig: met de ene hand houd je de houder goed vast en met de andere hand trek je de rol naar beneden.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Bij de mini plakrol werkt dit precies andersom: je houd de houder met de ene hand vast en met je andere hand trek je de rol naar boven.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Vervolgens schiet het dopje aan de bovenkant er af en kun jij de rol verwisselen. Daarna klik je het dopje weer op de houder.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

De mini plakrol is door zijn kleine formaat erg handig om mee te nemen. Het enige nadeel is dat er geen mini rollen zijn met een schuine plakrand. Althans, ik heb hem nog niet gevonden.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

De gewone en miniplakrol werkt op dezelfde manier: je verwijderd de haren door de plakkende rol langs je kleding te laten rollen. Heel handig want je bent lekker snel klaar.

 

Kopen

De gewone plakrol met het schuin afgesneden papier (zoals afgebeeld in dit artikel) koop ik altijd bij de Blokker (daar noemen ze het trouwens kleefborstels). In één verpakking zitten drie rollen en één houder. Ik weet niet precies hoeveel plakvellen hier bij zitten. Deze set kost €2.

Blokker heeft tegenwoordig ook plakrollen van het merk Vileda. Je betaald voor één houder inclusief plakrol (met 58 plakvellen)  €3,39 en voor twee losse rollen (met 2x 29 plakvellen) €2,97. Dit is duidelijk een stuk duurder maar misschien is het kwalitatief ook beter? Ik heb het nog niet getest en dus geen idee. Wel heb ik gezien dat de rollen schuin zijn afgesneden, dus dat is altijd handig.

De mini plakrollen koop ik bij de Xenos en daar betaal je ook ongeveer €2 voor een set met één houder en twee plakrollen.

 

 

Plakband

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Het is niet mijn favoriet maar wel ideaal als je op het werk bent en onder de haren zit: plakband. Bijna overal ligt er wel een rolletje en na een paar minuten zie je er weer netjes uit. En daarom heeft hij toch een plaatje gekregen in dit artikel.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Je kunt plakband op 2 manieren gebruiken. Als eerste kun je de plakkende kant van de rol op je kleding duwen en zo de haren verwijderen. Op deze manier plakken bijna alle haren in één keer aan je rol, maar het kost wel wat veel tijd als je last hebt van veel haren.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

De tweede methode is door het plakkende deel op de stof te leggen en langzaam één kant op te strijken. Je kunt dan het beste de plakkende kant iets omhoog vouwen zodat je ook grote hoeveelheden mee neemt. Ik raad je aan om even de toilet in te gaan als jij haren gaat verwijderen met plakband. Het kan een paar minuten duren en het ziet er niet erg charmant uit.

 

Kopen

Plakband kun je in alle kantoorwinkels en supermarkten kopen vanaf ongeveer €1 per 5 rollen.

 

Pluizenborstel

SAMSUNG CAMERA PICTURES

De pluizenborstel is een heel oud product en een stuk vriendelijker voor de  natuur. Het hoeft niet bijgevuld te worden en dus gooi je ook niets extra weg.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

De pluizenborstel kun je gemakkelijk inklappen en is in vergelijking met de plakrol erg compact. Ingeklapt is hij ongeveer 10 centimeter lang en 1 centimeter dik.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

De pluizenborstel gebruik je door met de rode stof over je kleding te strijken. Let op: je mag maar één kant op strijken. Als je de borstel de andere kant op gebruikt dan zullen de haren die je hebt weg gehaald opnieuw op je kleding blijven plakken.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Gelukkig staat op de achterkant van de borstel aangegeven welke kant je moet opstrijken.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Het nadeel van de pluizenborstel is dat hij veel minder haren opneemt dan het plakband of de plakrol. Je moet vaker over de stof strijken als je alle haren wilt verwijderen. Op bovenstaande foto zie je het resultaat na één keer strijken.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Na het strijken verwijder je de haren van de borstel door met de vingers over de stof te wrijven. Vervolgens laten de haren los en kun je ze in de vuilnisbak gooien.

 

Kopen

  De stofborstel kun je in verschillende huishoudwinkels kopen zoals de Xenos en de Blokker. Je betaald ongeveer €2 per borstel.

 

Tips

  • Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. En dus kun je kleding waar je haren op ziet het beste pas aantrekken vlak voordat je naar het werk gaat. Ontbijten, tandenpoetsen en de haren kammen kan ook gewoon in badjas of huispak.
  • Op de fiets verwijder ik wel eens de haren  van mijn broek als ik bij het stoplicht sta. Meestal is het stuur van je fiets in de ochtend vochtig en dit water gebruik ik om mijn handen stroef mee te maken. Ik ga met mijn handen langs mijn stuur en daarna strijk ik (van boven naar beneden) langs mijn broekspijpen. Zo kun je in die paar minuten dat je staat te wachten toch nog even de ergste haren verwijderen.

 

Conclusie

  • Plakrol: is makkelijk in gebruik, verwijderd snel veel haar maar is relatief duur (door het vervangen van de rollen) en minder milieuvriendelijk.
  • Plakband: is niet heel handig maar wel  makkelijk verkrijgbaar en een uitkomst als je niets anders bij je hebt.
  • Stofborstel: minder effectief maar wel goedkoop en milieuvriendelijk.

Ik hoop dat je het een handig artikel vond. Welke methode gebruik jij het liefste? En heb je ook nog anderen manieren waarmee jij haren verwijderd?

 

Groepjes,

Aileen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge