Differin gel – adapaleen, deel 1

Afgelopen november vertelde ik jullie in een artikel hoe ik mijn puistjes camoufleer.  Hierin schreef ik ook dat ik inmiddels alweer ruim 10 jaar met dit probleem loop. De puistjes blijven aanwezig en niets lijkt te helpen. Een paar weken geleden was ik het zat. Ik vind het niet alleen lelijk maar het doet ook regelmatig pijn. Ik wil er nu echt vanaf.

 

Huisarts

Ik besloot om naar de huisarts te gaan. Op 27 maart maakte ik voor het eerst kennis met mijn nieuwe huisarts, waar ik mij in 2012 bij heb ingeschreven. Ja, ik mag niet klagen met mijn gezonde lichaam. En dit keer vond ik het ook geen straf om er heen te gaan. Een uiterst aardige huisarts luisterde aandachtig en kwam snel met een oplossing. Als eerste moest ik stoppen met de anticonceptie pil want deze verergerd acne – en nee, ik kan zelf haast ook niet geloven dat ik dit communiceer op internet maar deze informatie is van belang voor dit artikel, vandaar – Daarnaast kreeg ik het Differin Gel voorgeschreven, een middel waar de werkzame stof Adapaleen in zit. Dit zorgt ervoor dat de ontstekingen in mijn huid iedere maand gemiddeld met zo’n 10% afneemt.

Toen ik het middel ophaalde bij de apotheek kreeg ik wat meer informatie. Ik werd ook meteen gewaarschuwd voor de bijwerkingen. Differin zal vooral de huid uitdrogen, zo vertelde de apothekersassistente mij. Ik kreeg het advies om vooral voedende en hydraterende producten te gaan gebruiken.

 

Waarom schrijf ik hier over?

Voordat ik verder in ga op dit medicijn wil ik jullie even kort vertellen waarom ik hier over schrijf. Het is natuurlijk niet erg gebruikelijk om een artikel te schrijven over een medicijn op een blog. Toch vind ik dit belangrijk om te doen.

Toen ik dit medicijn kreeg voorgeschreven ben ik meteen gaan Googlen, zoals veel andere mensen tegenwoordig ook doen. Ik kwam vooral fora tegen waarin mensen spraken over de bijwerkingen van Differin en soortgelijke medicijnen. Ik las dat je last kon krijgen van roodheid, uitslag, irritatie en andere ongemakken. Ondanks deze ellende waren toch veel mensen enthousiast over de werking van Differin. Maar dit was niet de informatie die ik zocht want de bijwerkingen staan ook in de bijsluiter. Ik wilde weten wat je hier tegen kon doen, hoe snel je huid veranderd en welke producten je het beste kunt gebruiken voor je huid naast dit medicijn. Helaas kon ik deze informatie nergens lezen en daarom schrijf ik er nu zelf over.

Ik wil benadrukken dat ik dit artikel niet schrijf om het medicijn te promoten. Ik wil mensen die last hebben van acne wat meer informatie geven over alles wat bij dit soort middelen komt kijken. Zodat je een beeld hebt van de eventuele bijwerkingen en welke huidverzorgingsproducten je hiervoor kunt gebruiken. En natuurlijk is het ook interessant voor diegene die het leuk vinden om te lezen hoe zo’n proces verloopt.

 

Differin gel

De Differin gel wordt geleverd in een tube van 60 gram met een schroefdop. De gel is wit en wordt transparant wanneer ik deze aanbreng op mijn gezicht. Het advies is om deze gel dun aan te brengen en dat blijkt niet erg makkelijk. Hij trekt enorm snel in en dus moet ik snel het middel uitwrijven op mijn gezicht. Je zou misschien denken dat je er dus snel klaar mee bent maar dat is helaas niet het geval. Je moet als eerste je gezicht goed reinigen en daarna een kwartier wachten voordat je deze gel kunt aanbrengen. En daarna moet je weer een kwartier wachten omdat er daarna nog een vette nachtcrème moet worden aangebracht.

Inderdaad, ik ben sinds kort iedere avond ruim een half uur bezig voordat ik in bed lig. In de tijd voor en na de Differin gel doe ik de was, poets ik mijn tanden en smeer ik mijzelf in met bodylotion. En dan kijk ik wat ik nog meer kan doen in de buurt van de badkamer. Het is een gedoe maar zorgt er wel voor dat de bovenverdieping bij mij tegenwoordig erg netjes is opgeruimd 🙂

 

De eerste resultaten

Maar wat levert dit werk nu allemaal op? Ik heb iedere paar dagen foto’s genomen om de resultaten goed weer te geven.

Week 1

Deze foto’s heb ik gemaakt nadat ik de gel voor het eerst had aangebracht (01-04-2015). De eerste dag kon ik nog geen verschil zien dus dit is zoals mijn huid er normaal uit ziet. Bij mij zitten de puistjes vooral op mijn kaaklijn en aan de zijkant van mijn wangen. En hier heb ik geluk mee want daardoor zie je het niet zo goed aan de voorkant van mijn gezicht.

 

Week 2

Aan het einde van de tweede week (12-04-2015) is het verschil al duidelijk te zien. De puistjes zijn minder rood, kleiner en doen ook geen pijn meer. En hoewel ik er op de foto van voren erg ziek uit zie (die ogen! whaa!) voelt mijn huid goed aan. Ik heb amper last van jeuk en de droge plekken op mijn huid zijn minimaal. Eigenlijk zie ik alleen op mijn voorhoofd soms wat droge plekjes.

 

Verzorging

Qua huidverzorging heb ik mijn producten en routine behoorlijk omver gegooid. Ik heb jaren lang producten gebruikt tegen puistjes en dat mocht ik nu niet meer gebruiken. De apothekersassistent raadde mij dit af omdat dit medicijn de huid al genoeg uitdroogt. En zoals ik al eerder schreef moest ik vooral voedende en hydraterende producten gaan gebruiken. Ik ga jullie laten zien welke producten ik gebruik.

 

Reiniging

 • Ik gebruik altijd een facewash onder de douche om mijn gezicht te reinigen. In verband met de Differin gel ben ik overgestapt van de Vichy Normaderm facewash naar de Avène cleanser lotion voor de gevoelige huid. Hij is super zacht en bevalt goed. Helaas is het een mini en dus zal ik er niet lang mee doen. Gelukkig kreeg ik laatst in de Beautybox een milde cleansing soap van Mario Badescu. Die ga ik gebruiken als de Avène facewash op is.
 • Ik verwijder mijn oog make-up al lange tijd met de reiniger van Yves Rocher voor gevoelige ogen. Deze ben ik blijven gebruiken en mijn huid reageert tot nu toe goed.
 • Mijn gehele gezicht reinig ik met de Pure Camille melk en lotion van Yves Rocher. Ik had deze producten al en aangezien ze erg mild zijn ben ik ze ook blijven gebruiken.

 

Hydratatie

 • En het belangrijkste: een hydraterende crème. Als dagcrème ben ik Aqualia Thermal van Vichy gaan gebruiken. Deze luchtige crème is speciaal gemaakt om de huid te hydrateren. Wanneer ik overdag de deur niet uit ga dan meng ik er soms de Neovadiol Magistral Elixir Olie van Vichy doorheen. Dit voedt de huid extra en maakt het heerlijk zacht .Top!
 • De apothekersassistente gaf zelfs aan dat ik vaseline op mijn gezicht kon smeren als nachtcrème. Nou, dat ging mij even te ver. Als nachtcème gebruik ik de Extra Rich Cream Nourishing van Naobay. Deze crème kreeg ik in de Deautybox van maart en hij is echt geweldig voor een droge huid. Wel erg vet en daarom minder geschikt voor overdag.
 • Qua oogcrème ben ik gebleven bij Aqua Sensation van Nivea. Hij is erg zacht en prikt niet. Zelfs nu de huid rond mijn ogen extra gevoelig is door de Differin gel.
 • Na het aanbrengen van mijn make-up gebruik ik de Yves Rocher Grapefruit vitamine spray om te fixeren. Sinds het medicijn heb ik de spray voor de helft gevuld met water. Op die manier is het wat milder voor mijn huid.

 

Voeding

 • Zoals jullie weten ben ik enorm fan van maskers en heb ik wekelijkse routine waarin ik ze gebruik. Maar ook deze maskers waren vooral gericht op het bestrijden van puistjes en dus moest ik ook dit veranderen. Ik ben sinds het medicijn ‘maar’ 4 maskers gaan gebruiken: Quick Pure en Quick Boost van Dr. van der Hoog en Nutritive Végétal en Active Sensitive van Yves Rocher. De maskers van Dr. van der Hoog gebruik ik onder de douche want deze moet ik maar 3 minuten laten zitten (lees dit artikel met tips over maskers onder de douche) en de die van Yves Rocher gebruik ik soms tussendoor. Als ik in bad ga dan pak ik meestal een masker dat 15 tot 20 minuten moet intrekken zoals het Dr van der Hoog Romantic Roses masker die ik een paar dagen geleden heb gebruikt. In bad heeft het masker lekker lang de tijd om in te trekken.
 • Alle genoemde maskers zijn mild en bevatten vooral voedende ingrediënten. Ik ben bewust reinigende maskers uit de weg gegaan omdat die vaak wat minder zacht zijn.

 

Make-up

 • En natuurlijk was het advies van de huisarts om geen make-up te gebruiken. Logisch ook. Ieder nadenkend mens zal make-up op de huid afraden wanneer je last heb van acné. Helaas, maar jullie hebben nu mijn naakte huid kunnen zien en daar ga ik dus niet zo de deur mee uit. Als ik thuis ben dan draag ik geen make-up maar zo’n 5 tot 6 dagen per week gaat er toch echt wat overheen.
 • Als basis gebruik ik de perfectionerende primer van Yves Rocher in de kleur abricoté. Deze is gemaakt van natuurlijke ingrediënten en zorgt ervoor dat de make-up goed blijft zitten. Hij is erg zacht voor mijn huid en reageert tot op heden goed icm het medicijn.
 • Op het gebied van foundations meng ik altijd om de juiste kleur te maken. Ik gebruik  Dermablend van Vichy (nr 15) in combinatie met de Fond de teint youthful effect van Yves Rocher in beige nr 000. En aangezien ik mij al eerder had verdiept in foundations die puistjes kunnen opwekken (comedogene) kan ik deze prima blijven gebruiken
 • Maar bij de concealers werd het iets lastiger. Ik gebruikte graag de Light Reflecting concealer van Catrice maar die ging al snel erg branden bij de huid rondom mijn ogen. Ik moet nog even uitzoeken waar het precies aan ligt maar dit product heb ik dus weg gedaan. In de plaats daarvan wissel ik nu af tussen de Stay Allday van Essence en de Velvet Finisch van Catrice, en dat gaat prima.
 • Qua poeders ben ik redelijk trouw gebleven. Ik poeder mijn gezicht af met de Nude Illusion van Catrice en gebruik de Natural Bronzer van Rimmel om te shapen. En uit het Sleek Face Form pallet gebruik ik nog steeds de blush en highlighter.

 

Bescherming tegen de zon

 • En dan het hoofdstuk zon. *zucht*. Het werd mij in de apotheek afgeraden om in de zon te gaan wanneer je dit medicijn gebruikt. Zon is sowieso niet goed voor puistjes werd mij verteld. De zon zou te agressief zijn voor de gevoelige puistjes. Vroeger werd mij verteld dat de zon de puistjes zou uitdrogen. Ach, ik weet het ook niet meer. Na wat doorvragen bleek ik wel de zon in te mogen maar met nadrukkelijk advies om een zonnebrandcrème met een hoge factor te gebruiken.
 • Toen ik thuis kwam bleek mijn Vichy zonnebrandcrème voor het gezicht niet erg vet te zijn. Hij was zelfs matterend en dat was niet zo goed. Ik moest mijn huid juist zo vet mogelijk houden en dus ging ik verder zoeken in mijn lades. Ik vond de Aqualia Thermal crème met factor 25. Het was geen super hoge factor maar met het gezicht in de schaduw dacht ik dat dit voldoende was. Na een paar uur bleek dat mijn huid het hier niet mee eens was. Op bovenstaande foto kun je zien dat de crème weer zichtbaar was. Het leek wel alsof die uit de huid was gekomen. Geen aanrader dus.
 • Ik besloot reviews te gaan lezen over zonnebrandcrème voor de gevoelige huid. En zo besloot ik uiteindelijk om 2 flacons van de Biodermal zonnebrand crème te kopen. Matterend, dat wel. Maar volgens de recensies zou die geweldig zijn wanneer je last hebt van je huid. Na een middagje testen is die voorlopig goed gekeurd.

Het is een lang artikel geworden maar ik hoop dat jullie het interessant vonden. Heb je vragen, opmerkingen of suggesties dan kun je die hier onder in een reactie plaatsen. Over een paar weken zal ik jullie weer op de hoogte brengen door middel van een vervolg artikel. En in de tussentijd blijf ik actief smeren en verzorgen. En natuurlijk artikelen voor jullie schrijven 😉

Groetjes,

Aileen

17 reacties

 1. Duidelijk artikel. 🙂
  Ben 3 dagen geleden begonnen met Diffirin gel. Nog geen last van schilfers hopelijk blijft dat ook uit.

  Heb je nu maandan later nog profijt van deze gel?

  • Differin gel is een middel waarbij de bijwerkingen pas na een paar weken/maanden zichtbaar worden. Ik gebruik de gel nog steeds maar ben er inmiddels achter gekomen dat het probleem bij mij wordt veroorzaakt door de hormonen dat in anticonceptiemiddelen zit. Met deze gel kan ik de ergste acne onderdrukken maar helaas is het (nog) niet helemaal weg gegaan.

  • Ja, dat raad ik wel aan. Differin gel kan je huid enorm uitdrogen en dat kun je voorkomen door er een dikke, voedende crème op te smeren.

 2. Is het van belang om een voedende crème te gebruiken. Helpt het beter tegen de acne, of is het gewoon om de bijwerkingen tegen te gaan?

  • Ik heb het idee dat het voor beiden goed is. Het helpt tegen de bijwerkingen want het maakt je huid minder droog en voorkomt irritatie. En omdat je huid minder geïrriteerd is zullen de puistjes ook minder snel ontstaan.

 3. Ik gebruik deze creme
  Ook ben echter een tijdje geleden wel gestopt. Nu is mijn huid niet zo mooi als wanneer ik differin gebruik en heb besloten om
  Daarom wel weer te beginnen. Ik vraag me echter af of het gebruik hiervan op lange termijn schadelijk kan zijn. Heeft nou arts hier iets over gezegd? Mijn dermatoloog heeft me namelijk 2 tubes voorgeschreven en verder niet over de toekomst meegedeeld.

  • Mijn huisarts heeft aangegeven dat ik deze crème kan gebruiken zolang ik hem nodig heb. Hij staat in mijn medisch dossier ook als herhaalrecept dus ik kan hem altijd zonder overleg weer opnieuw ophalen bij de apotheek. En ja, ik herken wat je zegt. Bij mij wordt mijn huid ook minder mooi als ik ermee stop.

 4. Interessant om te lezen hoe jij het doet. Ik doe het anders. Na het wassen van mijn gezicht kleed ik me om, wat ongeveer 5 minuten duurt, dan doe ik de differin gel op en daar doe ik niks overheen. Is bij mij ook niet nodig, zolang ik een dun laagje gebruik, wat ook moet, heb ik geen last van irritaties. Ik gebruik overdag wel een dagcrème. Ik heb overigens nooit last gehad door de zon van dit product en ik gebruik het al 10 jaar inmiddels. Dit probleem heb ik wel bij andere producten gehad, zo gebruikte ik heel even metronidazol en ik kreeg gelijk een pigmentvlek ondanks dat ik tijdens het gebruik daarvan factor 30 op had. Ik heb het grootste gedeelte van dat ik differin gel gebruik geen dagcrème gebruikt trouwens, vooral in de winter werd mijn huid dan wel droog. Maar toch gebruik ik nu een dagcrème voor de normale tot vette huid en dat werkt voedend genoeg. Ik kan niet tegen vette crèmes, dat werkt niet goed icm mijn acne en inmiddels ook rosacea.

 5. Hallo,
  Ik weet niet of dit artikel nog gebruikt wordt maar ik vind het wel handig. Mag ik vragen hoe het met de acne gaat? Is het minder of zelfs helemaal weg?

  • Het is een oud artikel, maar ik lees de comments zeker nog wel. Inmiddels is de acne helemaal weg. Een combinatie van deze gel, Niacine vitaminen ( De Tuinen) en tijd :-).

 6. Hoi Aileen,

  Je geeft in je laatste comment aan dat je acne nu weg is. Ben je ook gestopt met anticonceptie of komt het echt door de juiste producten gebruiken?

 7. Hi, erg fijn dat je deze reeks maakt over deze gel. Ik kon er niks over vinden! Vraag mij nog af; Smeer je de gel op voor of na dat je een vette crème aanbrengt? En maakt dit veel uit voor de werking? Op internet zie ik verschillende dingen staan, en vind het in de bijsluiter ook niet helemaal duidelijk. Alvast bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge