Over een paar maanden zal het cabinepersoneel van British Airways een nieuw uniform ontvangen. En dat was wel nodig, aangezien het huidige uniform al bijna twintig jaar wordt gedragen. Maar of het ook een verbetering is, daar twijfel ik nog aan…
Het huidige uniform
Het huidige uniform (2003) is ontworpen door de Britse Julien MacDonald.
De broek- en mantelpakjes vind ik er niet echt bijzonder uitzien. De donkerblauwe stof, witte blouses en en zwarte schoenen zorgen voor een formele uitstraling. Het is erg netjes en representatief, maar daardoor ook wel saai.
Dit is het nieuwe uniform van British Airways
De nieuwe uniformen zijn ontworpen door de Brits-Ghanese modeontwerper en kleermaker Ozwald Boateng. Maar dit heeft hij niet alleen gedaan. De afgelopen 4 jaar hebben 1500 medewerkers input gegeven. Daarnaast hebben de medewerkers het afgelopen half jaar de uniformen uitgebreid getest tijdens vrachtvluchten. Hierbij werd onder andere de buitenkleding gedragen tijdens stortdouches en in vriescellen met een temperatuur van minus 18 graden.
Aankomend voorjaar ontvangen alle 30.000 personeelsleden een nieuw uniform. De heren krijgen een op maat gemaakt driedelig pak. Hierbij kunnen ze kiezen tussen broeken met een regular fit (normaal) of slim fit (aansluitend) pasvorm. De dames kunnen kiezen uit onder andere een broek, rok, jurk of jumpsuit. Voor de moslima’s is er ook een tuniek en hijab.
Nieuw uniform is weinig vernieuwend
Ik vind de nieuwe uniformen erg tegenvallen. De uitstraling is, net zoals het huidige kledingpakket, niet zo bijzonder. Zeker wanneer ik kijk naar de kleurrijke geschiedenis die het bedrijf heeft met zijn uniformen, is dit ontwerp ronduit saai om te zien.
Maar goed, dat is zover ik de kleding als buitenstaander kan beoordelen. Ik hoop vooral voor het personeel dat de stof en pasvorm prettiger is dan het huidige model. Want hoe saai het er misschien ook uitziet, zij moeten er uiteindelijk in werken.
Wat mij verder opvalt is het feit dat er in het persbericht geen woord wordt gesproken over diversiteit. Eind november maakte British Airways nog bekend dat naast de vrouwen ook de mannelijke medewerkers make-up aan boord mogen dragen. Daarmee gingen zij mee in de wereldwijde trend waarbij luchtvaartmaatschappijen meer oog lijken te hebben voor diversiteit en inclusiviteit op de werkvloer. Het is niet duidelijk of bij de invoering van het nieuwe uniform ook de dresscode herzien gaat worden. Maar het feit dat dit niet wordt benoemd lijkt een teken te zijn dat het beleid geschrapt is. Anders zou het bedrijf dit wel nog eens herhalen.
Verder lees ik niets over het thema duurzaamheid, wat eveneens geen goed teken is. Van welk materiaal is de huidige kleding gemaakt en onder welke omstandigheden? Wat gaat er gebeuren met de oude kleding? En is de nieuwe kleding gemaakt met het oog op toekomstige recycling?
Als ik het bericht van British Airways bekijk, dan lijkt niet alleen de kleding regelrecht uit de geschiedenisboeken te komen. Ook de visie van het bedrijf is toe aan modern jasje.
Groetjes,
Aileen