Dit is waarom boeren graag spijkerbroeken dragen

Je hebt er misschien nog niet bij stilgestaan, maar boeren dragen meestal dezelfde soort werkkleding. Vaak hebben ze een overall aan, maar ook de spijkerbroek is een populair kledingstuk. En dat is geen toeval. In dit artikel vertel ik je wat boeren vroeger droegen en waarom ze tegenwoordig vaak kiezen voor een spijkerbroek.

 

Boeren met witte kousen en boerinnen zonder onderbroek

Hoewel de werkbroek spijkerbroek zoals we die nu kennen al in 1873 werd gelanceerd, duurde het even voordat de boeren dit gingen dragen. Tot 1918 droegen zij namelijk klederdracht. De werkkleding van de boer bestond uit een korte jas en een overbroek die gemaakt was van voerlaken of grof linnen. Onder de jas werden één of twee vijfschaften hemdrokken gedragen. Dit is een soort blouse, waar men ook weer een hemd onder droeg. De onderbroek was zo lang dat hij door middel van bandjes onder de knie werd vastgemaakt.

Wanneer de boer er netjes uit wilde zien, dan droeg hij een zwart pak. Dit pak bestond uit een jasje, vest, een broek tot op de knieën met daaronder hoge, wollen kousen.

Australische boer omstreeks 1915 | Foto: Museums Victoria - Unsplash
Australische boer omstreeks 1915 | Foto: Museums Victoria – Unsplash

De boerin droeg op doordeweekse dagen een lange rok met strepen in zwart en wit. Dit werd gecombineerd met een wollen schort. Zij droeg geen jas en had blote armen. Op het hoofd had zij een witte ondermuts met daar overheen een zwarte, zijden muts.

Om spullen bij zich te kunnen dragen had de boerin een zwarte, fluwelen beugeltas of linnen tas. De tassen knoopte zij met een band om haar middel. Tot 1880 droegen de vrouwen geen onderbroeken. De eerste onderbroeken waren gemaakt van een bovenstuk waar twee losse broekspijpen aan vast waren gemaakt. Er zat geen kruis in.

Boer in Minnesota (USA), oktober 1974 | Foto: Documerica - Unsplash
Boer in Minnesota (USA), oktober 1974 | Foto: Documerica – Unsplash

Dit is waarom boeren graag spijkerbroeken dragen

Tegenwoordig dragen de boeren gewone onderbroeken en hebben de meeste boerinnen afscheid genomen van de lange rok. Gemak dient de moderne mens en dat zie je ook terug in de werkkleding.

Veel boeren dragen anno 2023 een spijkerbroek want dat heeft zo zijn voordelen:

  1. Spijkerstof kan tegen een stootje en zal niet snel scheuren. Dat is ideaal bij het fysieke werk dat een boer dagelijks moet doen.
  2. Spijkerbroeken zijn relatief goedkoop. En aangezien het werk van een boer duur genoeg is, wordt er niet onnodig veel geld uitgegeven aan kleding.
  3. Boeren lopen veel door de natuur waardoor de kans op krassen en schrammen op de benen groot is. De spijkerbroek is een ideaal kledingstuk wanneer het gaat om de bescherming van je benen.
  4. Wanneer boeren in de zomer buiten werken, staan ze constant in de zon. Spijkerstof beschermt tegen UV-straling waardoor ze niet verbranden.
  5. Een spijkerbroek zit heel comfortabel. Ook dit is een belangrijke reden waarom veel boeren hiervoor kiezen.
Dit is waarom boeren graag spijkerbroeken dragen
Boer in Griekenland | Foto: ALEXANDRA TORRO – Unsplash
Dit is waarom boeren graag spijkerbroeken dragen
Indiaanse boer | Foto: ALEXANDRA TORRO – Unsplash
Dit is waarom boeren graag spijkerbroeken dragen
Boeren in Mexico | Foto: Uriel Soberanes – Unsplash
Dit is waarom boeren graag spijkerbroeken dragen
Australische boer | Foto: Rebecca Ritchie – Unsplash

Het is dan ook geen wonder dat boeren over de hele wereld inmiddels verknocht zijn aan hun spijkerbroek. Er gaat natuurlijk niets boven je comfortabele jeans die je toch al in je vrije tijd draagt.

Groetjes,

Aileen

* Dit artikel heb ik geschreven in samenwerking met Bevazet. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge