Dit kun je met je oude werkkleding doen

Wanneer je aan mensen vraagt wat ze met hun oude kleding doen, dan is de kans groot dat ze dit in een kledingbak gooien. Deze methode is enorm populair. Uit onderzoek is gebleken dat 90% van de mensen dit doet. Maar wanneer het om oude werkkleding gaat, dan zijn er nog meer manieren om hier duurzaam mee om te gaan.

In dit artikel vertel ik je de verschillende opties voor zowel consumenten als bedrijven. Of het nu gaat om oude, representatieve kleding of functionele werkkleding: voor alles is een duurzame oplossing.

Dit kun je met je oude werkkleding doen
Foto: Pixabay

Kledingbakken

Ik begin met de populaire kledingbakken. Hoewel het een algemeen begrip is, zitten er grote verschillen tussen de containers waar jij je oude kleding in kunt doen.

Sympany

De containers van Sympany vind je door heel Nederland. Ze zijn herkenbaar door het oranje logo dat erop staat. Hier mag je alle soorten werkkleding in doen.

Zodra deze containers vol zitten, dan worden ze geleegd en de kleding gesorteerd. Bruikbare kleding wordt verkocht in Europa en Afrika. Als het niet meer bruikbaar is, dan wordt het gerecycled. De opbrengsten gaan naar projecten in Afrika en India. 

Wanneer je jouw kleding inlevert bij een Sympany container van het Rode Kruis, dan help je laatst genoemde organisatie ook nog eens. Zij krijgen namelijk geld van Sympany voor de inzameling van kleding.

Leger des Heils

Wil je graag het Leger des Heils steunen? Dan kun je in hun containers je kleding deponeren. Deze kleding verkopen zij in Reshare, hun tweedehands winkel. De opbrengst wordt gebruikt voor de ondersteuning van deze organisatie. Ook houden ze een deel van de kleding apart voor rampen en noodsituaties. 

Dress for Success

Sinds kort staat er een kledingcontainer van Dress for Success op de Zuidas in Amsterdam. Daarin kun je alle representatieve kleding, mits in goede staat, deponeren. Dress for Success is een organisatie die werkzoekenden met een inkomen op bijstandsniveau helpt met representatieve kleding. Op die manier kunnen deze mensen in nette kleding naar een sollicitatiegesprek.

Naast deponeren in de kledingbak kun je jouw oude werkkleding ook inleveren bij één van de Dress for Success winkels.

 

Terug naar de producent

Draag je vooral functionele werkkleding zoals brandwerende jassen, overalls of stofjassen? Dan kun je het beste contact opnemen met de leverancier die deze kleding heeft gemaakt. Tegenwoordig nemen veel bedrijven deze namelijk weer in, om ze vervolgens te gebruiken voor recycling of andere duurzame doeleinden.

 

Laten vermaken

Je kunt er ook voor kiezen om je oude werkkleding in producten te laten verwerken. Er zijn verschillende opties. Op dit moment kun je er al kussens, tassen, schorten en zelfs kinderkleding van laten maken. Mijn ervaring is dat dit soort bedrijven ook open staan voor andere ideeën. Misschien wil jij van je oude werkkleding wel een hangmat of broche laten maken?

 

Pour

Sinds een aantal jaar maakt Pour tassen van oude werkkleding. Of het nu gaat om representatieve overhemden of fluorescerende kleding, ze kunnen het allemaal verwerken. Je kunt hier voorlopig alleen nog terecht als bedrijf en niet als consument. Maar als consument kun je wel weer de tassen van dit merk kopen.

Bedrijven kunnen bij Pour hun oude werkkleding inleveren en laten vermaken tot onder meer tassen, kussens of schorten. Pour laat dit maken bij sociale werkplaatsen in de omgeving van Limburg.

Van Hulley

Heb je oude overhemden, dan kun je deze bij Van Hulley laten vermaken tot boxers. Het concept is vrij simpel: je stuurt je overhemd op en vervolgens krijg je hem na vijf dagen terug als boxershort voor dames, heren of zelfs kinderen. 

Bedrijven kunnen hun oude werkkleding ook bij Van Hulley inleveren. Daar kunnen relatiegeschenken zoals tassen, maar ook slabbetjes of kinderkleding van gemaakt worden. Alle producten worden trouwens gemaakt in hun eigen atelier door dames met een afstand tot de arbeidsmarkt. 

 

I-did

Wanneer je als organisatie een grote hoeveelheid oude bedrijfskleding hebt, dan kun je er in veel gevallen vilt van laten maken. En van dit vilt kan dan weer een tas worden gemaakt.

Samen met onder meer Frankenhuis, die later in dit artikel aan bod komt, heeft I-did al veel bedrijfskleding op die manier laten recyclen. Een leuk voorbeeld is de bedrijfskleding van de Efteling, waar ik eerder een artikel over schreef. 

 

Verzamelaar

Je staat er waarschijnlijk niet zo snel bij stil, maar er zijn mensen die werkkleding verzamelen. Cliff Muskiet is daar een goed voorbeeld van. Hij verzamelt stewardessenpakjes van alle luchtvaartmaatschappijen ter wereld. En zo zijn er nog meer mensen die werkkleding verzamelen.

Deze mensen plaatsen vaak oproepen op online platformen zoals Marktplaats.nl. Mocht je nog (zeer) oude werkkleding op zolder hebben liggen, dan is de kans groot dat je er op deze manier iemand blij mee kan maken. Het voordeel van een verzamelaar is dat je vrijwel zeker weet dat er met respect wordt omgegaan met jouw werkkleding. De kans dat het op de brandstapel belandt is vrij klein. In sommige gevallen kun je er op deze manier ook nog wat aan verdienen. 

 

Geld verdienen

Over geld verdienen gesproken, je kunt je oude werkkleding ook naar een tweedehands winkels brengen. Het gaat hierbij dan wel om representatieve kleding zonder logo’s. Wanneer de items verkocht worden, dan ontvang jij een deel van de opbrengst.

Mocht je werkkleding hebben van bekende ketens zoals Albert Heijn of Deliveroo, dan kun je deze tegenwoordig online verkopen. Het klinkt wellicht bizar, maar het is een trend onder jongeren om dit soort bedrijfskleding als vrijetijdskleding te dragen. Gezien de doelgroep kun je er, afhankelijk van de staat waarin de kleding verkeert, ook niet meer dan een paar tientjes voor vragen. 

 

Vertrouwelijke vernietiging

Bekende bedrijven vinden het vaak vervelend wanneer hun kleding op het internet terecht komt. Zeker voor instanties zoals de politie kan dit vervelend uitpakken. Criminelen krijgen vaak veel meer voor elkaar wanneer ze een politie-uniform dragen. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld beveiligingsbedrijven.

Frankenhuis is het enige bedrijf in Nederland waar deze kleding vertrouwelijk wordt vernietigd. Maar naast het vernietigen scheiden zij ook de vezels in de stoffen die geschikt zijn voor recycling. Deze worden vervolgens gebruikt door partijen die er kleding of andere producten van maken.

Mocht jij nog meer manieren weten om op een duurzame manier van je oude zakelijke of functionele bedrijfskleding af te komen, laat het mij vooral weten. Dan kan ik het artikel verder aanvullen.

 

Groetjes,

Aileen

* Dit artikel heb ik geschreven in samenwerking met Tropilex. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Eén reactie

  1. Hoi,
    Goed leesbaar en breed opgezet. Kleine aanvulling: Frankenhuis neemt ook bedrijfskleding in zonder vertrouwelijke vernietiging maar met het doel dit zo veel mogelijk te recyclen. Ongedragen bedrijfskleding kan worden ge -rebrand en weer worden verkocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge