Het online aanbod van werkbroeken voor de technische functies is groot, heel groot. Wie op zoek gaat naar een broek zal al snel verzanden in de grote hoeveelheid modellen, stoffen en functies. Hoe weet je welke broek het beste bij jou en jouw werk past?
Ik sprak hierover met bedrijfskleding en PBM adviseur Marcel van der Zon. In dit artikel geeft hij tips over waar je op moet letten en vertelt hij over de nieuwste trends op het gebied van werkbroeken.
Marcel, waar moet je als eerste op letten wanneer je een werkbroek gaat kopen?
”Als eerste is het belangrijk om te kijken naar het werk dat je doet. Hoe zit jouw werk eruit, hoe beweeg jij en met wat voor materialen werk je? Dus loop je veel, moet je bukken of zit je de hele dag op je knieën? De materialen die je gebruikt zijn ook belangrijk om in het achterhoofd te houden. Soms moet werkkleding je beschermen tegen houtsplinters, vuur of chemicaliën. Bij dit soort werkzaamheden is genormeerde kleding vaak een vereiste.
Ten tweede vraag ik mensen altijd hoe hun werkkleding er nu uitziet. Waar ben je blij mee en wat kan beter? Door deze vraag te beantwoorden weet je meteen waar je op moet letten. Wanneer je de broek te stroef vindt, dan zul je op zoek moeten gaan naar een model dat soepeler is.”
Wanneer je online een broek koopt, dan weet je niet of hij soepel genoeg is. Op wat voor stoffen moet je dan letten?
”Werkbroeken bestaan eigenlijk altijd uit een combinatie van katoen, polyester, elastan en cordura. De verhouding of het weglaten van één van deze materialen is bepalend voor hoe een broek zit. Zo zorgt cordura ervoor dat de broek stevig is en slijtvast. Elastan maakt de broek soepel waardoor je er goed in kunt bewegen.
Wanneer er katoen in zit, dan is de stof soepel, ademend en neemt het vocht op. Omdat katoen dik is en kan uitrekken, gebruikt men vaak ook polyester. Dit is licht van gewicht en bovendien slijt- en vormvast. Hierdoor blijft je broek ook na het wassen goed in model. Een extra pluspunt van polyester is dat vuil zich niet zo snel hecht.
Bij de wat duurdere broeken zijn onderdelen vaak al van een bepaald materiaal gemaakt. Op plekken die snel slijten is bijvoorbeeld meer cordura gebruikt. Bij het kruis en de knieholtes zit dan vooral elastan zodat je goed kunt bewegen.”
Daar stip je een belangrijk onderdeel aan: de prijs. Betekent een hogere prijs ook direct dat de werkbroek een betere kwaliteit heeft dan een goedkoper model?
”Zeker. Bij een werkbroek met een fijne stof en een goede pasvorm komt een hoop kijken. Het kost nu eenmaal veel tijd en geld om een goede broek te maken. Maar daar doe je vaak wel langer mee dan wanneer je een budget werkbroek koopt.
Aan de andere kant is het ook de vraag hoe lang je met een broek wilt doen. Een werkbroek die twintig keer is gebruikt kan er vies uitzien, maar nog prima functioneren. Alleen wil niet iedereen een werkbroek dragen die er vies uitziet. In dat geval kun je beter een goedkoop model kiezen. Hij zit waarschijnlijk wat minder lekker, maar dit is prettiger voor je portemonnee wanneer je hem vaak vervangt.”
Het is toch zonde om een werkbroek weg te gooien omdat hij vies is? Hij hoort juist vies te worden.
”Dat klopt. Heel duurzaam is het ook niet. Vind je het milieu en klimaat belangrijk, dan kun je het beste een goede broek kopen die lekker zit en deze dragen tot hij stuk is. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer werkbroeken die lekker zitten. De markt is constant in beweging. Getailleerde jeans werkbroeken zijn de laatste jaren heel populair en sinds kort zijn er zelfs jogging achtige werkbroeken.”
Een joggingbroek die ook als werkbroek functioneert?
”Dat klopt. Deze ‘Craftsman Jogger‘ en is momenteel erg populair. Deze broek heeft de uitstraling en het comfort van een joggingbroek, maar de handige zakken en bescherming van een klassieke werkbroek. Er zit dus ook gewoon een hamerlus in en hij is zelfs gecertificeerd voor mensen die op hun knieën moeten werken. Dit is een nieuwe trend en ik verwacht dat dit niet snel over zal gaan. Uiteindelijk wil iedereen zichzelf goed beschermen, maar ook gewoon lekker werken.”
* Dit artikel heb ik geschreven in samenwerking met Proforto. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.