Door specifieke knopen was kleding aftrekbaar bij de Belastingdienst

Wanneer je als ondernemer kleding voor je werk nodig hebt, dan kun je dit opgeven als bedrijfskosten. Alleen kan dat niet zomaar bij alle kleding. Wanneer je het ook in je vrije tijd kunt dragen, dan mag het bijvoorbeeld niet. Maar wist je dat een unieke knoop er al voor kan zorgen dat jouw kleding wel afgetrokken mag worden bij de Belastingdienst? In dit artikel leg ik je uit hoe dit zit.

Door specifieke knopen is je kleding aftrekbaar bij belastingdienst

Foto: Mathieu SternUnsplash

 

Belastingdienst is het niet eens met kleding als aftrekpost

Voor een  predikant uit Amersfoort was het vanzelfsprekend om de jacquet die hij had gekocht voor zijn werk op te geven als bedrijfskosten. Hij had hem immers aangeschaft bij een winkel voor ambtskleding en droeg hem alleen tijdens zijn werk. Na zijn zondagdiensten en de huwelijksvoltrekkingen die hij deed, hing de jas gewoon in zijn kast. Toch vond de Belastingdienst dat hij de kosten van 354,95 euro niet mocht aftrekken.

Daar was de predikant het niet mee eens. Hij stapte naar de rechtbank, die oordeelde dat de Belastingdienst juist had gehandeld. Volgens de rechter was de jacquet geschikt om privé te dragen en had het niet voldoende kenmerken waardoor het als werkkleding beschouwd kon worden. 

”(…)Weliswaar wordt een jacquet tegenwoordig niet vaak meer gedragen, maar het is niet ongebruikelijk dat dergelijke kleding wordt gedragen tijdens onder meer huwelijksfeesten, begrafenissen en andere formele gebeurtenissen. Dit betekent dat het jacquet niet alleen tijdens de predikantswerkzaamheden kan worden gedragen en het dus geen werkkleding is, ” aldus de uitspraak van de rechter.

 

Door specifieke knopen was kleding aftrekbaar bij de Belastingdienst

De predikant ging in hoger beroep en een half jaar later oordeelde de rechter dat hij de kosten wél kon aftrekken. In de uitspraak valt te lezen dat onder meer de knopen en hoge sluiting ervoor zorgen dat de jacquet uniek genoeg is om enkel te dragen tijdens het werk van de predikant.

”Het jacquet van belanghebbende is gekocht bij een winkel voor ambtskleding en, op weliswaar kleine maar toch herkenbare onderdelen als knopen en hoge sluiting, specifiek geschikt gemaakt voor de uitoefening van het ambt van predikant binnen deze gemeente.”

Interessant detail is dat de rechter in het hoger beroep rekening houdt met het feit de Wet op de inkomstenbelasting gemaakt is in 1964. Destijds werd de jacquet regelmatig bij speciale gelegenheden gedragen. Maar tegenwoordig is dat al lang niet meer het geval.

De Inspecteur voert weliswaar terecht aan dat een jacquet in beginsel geschikt is om te worden gedragen bij een beperkt aantal gelegenheden (genoemd zijn huwelijken, begrafenissen en galapremières), maar het Hof neemt bij de beoordeling van het criterium “nagenoeg uitsluitend geschikt” mede in aanmerking dat deze gelegenheden een incidenteel karakter hebben en dat in het huidige tijdsbeeld, buiten de personen die vanwege de uitoefening van hun functie aanwezig zijn, slechts in uitzonderingsgevallen bij deze gelegenheden een jacquet wordt gedragen.”

Ook oordeelde de rechter dat de inspecteur (Belastingdienst) verantwoordelijk was voor de proceskosten. 

 

Meer tips zodat je kleding aftrekbaar is bij de Belastingdienst?

Zo zie je maar weer dat kleine details zoals knopen of een sluiting ervoor kunnen zorgen dat je kleding ineens wél afgetrokken mag worden. Wil je zeker weten dat je jouw bedrijfskleding als kosten kan opgeven bij de belastingdienst? Zorg er dan voor dat er een logo van minimaal zeventig vierkante centimeter op staat. En een logo op je knopen telt hierbij ook gewoon mee.

Mocht je weten welke kleding nog meer in aanmerking komt, check dan het artikel dat ik hierover heb geschreven. Daarin geef ik voorbeelden en lees je hoe je hier creatief mee om kunt gaan.

 

Groetjes,

Aileen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge