Dragqueen conductrice controleert kaartjes in NS trein

Wanneer dresscodes op de werkvloer in het nieuws komen, dan is het vaak om een negatieve reden. Dames moeten hun armhaar verwijderen, bedrijven stellen bizar lange lijsten met eisen op of mensen weten niet wat ze moeten dragen omdat een dresscode compleet wordt losgelaten zonder duidelijk alternatief. 

Gelukkig was er deze week een keer positief nieuws rondom dit thema. In het kader van Roze Maandag mocht NS-medewerker Michel verkleed als zijn alterego Kassandra Rich de vervoersbewijzen in de trein richting de Tilburgse kermis controleren.

 

Geen geintje

Wie naar de foto’s kijkt, ziet een vrolijke Michel, oftewel Kassandra Rich. Het lijkt zomaar een grappige actie. Maar het verhaal hier achter is wat minder leuk.

Michel had als kind namelijk al een sterke fascinatie voor treinen en begon daarom in 2007 met zijn carrière bij de Nederlandse Spoorwegen. Helaas moest hij een aantal jaren geleden stoppen met zijn werk als conducteur omdat hij steeds vaker te maken kreeg met agressie in verband met zijn geaardheid. Hierdoor moest hij in traumatherapie en uiteindelijk besloot hij om als servicemedewerker achter een NS-balie te gaan werken. 

 

Waardering zonder make-up

Na het volgen van agressietrainingen en cursussen over effectief communiceren voelde Michel zich afgelopen maandag zeker genoeg om als dragqueen zijn oude beroep uit te voeren. En gelukkig ging dat erg goed. In een Facebook bericht schrijft hij dat de reizigers erg lief voor hem waren en met hem op de foto wilde. Ook het feit dat zijn collega’s en werkgever achter hem stonden gaven een goed gevoel. 

“Nu wordt er in de maatschappij veel meer gepraat over ‘drag’ en LGBTQ+, ook negatief, en daarom wil ik graag een statement maken. (…) Wat ik vandaag doe, zorgt ervoor dat ik me meer gewaardeerd voel als persoon als ik morgen weer zonder make-up aan mijn infobalie zit.”

 

Ik vind het enorm stoer dat Michel dit heeft gedaan. Voor velen is het al spannend om als dragqueen over straat te gaan, laat staan in een trein waar je zulke nare situaties hebt meegemaakt. Ik kan hier alleen maar heel veel respect voor hebben. En ook voor de NS, die als werkgever hier duidelijk een statement durft te maken. 

En of ze nu homo, hetero of dragqueen zijn, laten we alsjeblieft een beetje aardig zijn voor de conducteurs. En natuurlijk ook voor alle andere mensen. Want het is al niet zo makkelijk om ‘anders’ te zijn in deze maatschappij. 

 

Groetjes,

Aileen

 

3 reacties

  1. Het fenomeen Dragqueen is al te zot voor woorden en een clowneske voorstelling van de vrouw die hierdoor gedegradeerd lijkt tot een Barbie. Dat het belachelijk maken van het vrouw zijn, beperkt wordt tot bepaalde festiviteiten is tot daar aan toe. Het is immers mijn eigen keuze om zulks te bezoeken de ja of nee. Maar dat ik dit gedrag als controlerend beroep in de trein tegen kan komen vind ik echt volslagen belachelijk.

    • De huidige maatschappij is stappen achteruit gegaan. Als homo zijnde voel je de acceptatie minder worden de laatste jaren. Dit soort acties zijn echt nodig om mensen te leren dat we allemaal n minderheid zijn in iets en dat niemand het recht heeft om over n ander te oordelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge