Dress for Success voorbereid op verdubbeling aantal werkelozen

Nu het erop lijkt dat Nederland COVID-19 in de hand heeft, wordt steeds duidelijker wat de economische gevolgen van het virus zijn. Zo blijkt onder meer het aantal werkelozen te zijn gestegen. Dit heeft natuurlijk gevolgen voor de bedrijven die zich voor deze doelgroep inzetten. Zo ook voor Dress for Success, die hun capaciteit heeft opgeschaald.

 

Dress for Success

Voor diegenen die de organisatie niet kennen, Dress for Success biedt werkelozen kosteloos kleding aan wanneer ze gaan solliciteren. Ze opereren wereldwijd en de kleding komt voor een groot deel vanuit donateurs. Daarnaast ontvangt de organisatie ook giften om kledingstukken en accessoires te kopen die te weinig worden gedoneerd.

In Nederland zijn er in totaal negen winkels, verdeeld over het hele land. De filialen bevinden zich in Eindhoven, Gorinchem, Hoogezand-Sappemeer, Leeuwarden, Leiden, Maastricht, Rotterdam, Utrecht en Amsterdam. Laatstgenoemde is met 1000 tot 1100 kleedsessies per jaar veruit de grootste. Maar door de crisis verwacht het filiaal dat de vraag zal toenemen.

 

Stilte voor de storm

Corina Koekenbier, algemeen manager bij Dress for Success Amsterdam, zegt dat het op dit moment nog meevalt met de drukte. ”Er is de afgelopen periode veel vanuit huis gewerkt. En nog steeds. Daarom vinden veel sollicitaties plaats via videobellen, maar ook telefonisch. Wij zijn door het virus ook even dicht geweest, maar gelukkig inmiddels weer open. En dat is maar goed ook, want veel mensen moeten voor een tweede gesprek toch op locatie komen.”

Dress for Success voorbereid op verdubbeling aantal werkelozen
Corina Koekenbier, Algemeen Manager Dress for Success Amsterdam

Ondanks dat veel mensen thuis werken ziet Koekenbier de vraag naar sollicitatiekleding groeien.

”We krijgen meer aanvragen dan normaal en dat is logisch. Veel jongeren met tijdelijke contracten zijn tijdens de lock-down hun baan kwijtgeraakt. Voor de coronacrisis was in Amsterdam de werkeloosheid al een groot probleem, groter dan in de rest van Nederland. Dress for Success verwacht dat dit de komende periode niet anders zal zijn. We hebben onze organisatie nu zo ingericht dat we kunnen opschalen. We kunnen twee keer zoveel mensen helpen. En als het nodig is zelfs vier keer zoveel.”

 

Samenwerkingen

Ze starten daarom een pilot in samenwerking met het UWV en de gemeente Amsterdam. Het doel is om te voorkomen dat mensen vanuit de Werkeloosheidswet na drie maanden doorstromen naar een Bijstandsuitkering. 

Koekenbier geeft aan dat een kleedsessie hierbij een belangrijke rol speelt. ”Van het aantal mensen die zich laat kleden bij Dress for Success vindt 65 tot 70 procent een baan. Het gaat trouwens niet alleen om de kleding. Door er goed uit te zien krijgen mensen zelfvertrouwen, wat heel belangrijk is wanneer je gaat solliciteren. Daarom willen we mensen die geen werk  hebben zo snel mogelijk helpen. Niet wachten tot ze een uitkering hebben, maar eerder aan de slag gaan.

Daarnaast is er ook een groep die al langer geen werk heeft en waarbij activering lastig is. Ook deze doelgroep willen wij voortaan gaan helpen door middel van het geven van extra zelfvertrouwen.”

 

Dress for Success voorbereid op verdubbeling aantal werkelozen
Voor-en nafoto’s van kleedsessies bij Dress for Success (mensen op de foto hebben akkoord gegeven voor het gebruik van deze afbeeldingen)

Behoefte aan donaties

Een grotere groep werkzoekenden betekent bij Dress for Success ook een grotere behoefte aan representatieve kleding. Gelukkig heeft de organisatie dankzij donaties van kledingwinkels en consumenten een goede voorraad. Maar Koekenbier benadrukt dat er nog steeds een tekort is aan een bepaalde kledingstukken. Met name herenkleding -en schoenen is een probleem. Dankzij de kledingcontainer op de Zuidas ontvangt de organisatie al meer herenkleding.

Financiële donaties zijn daarom van harte welkom. En mocht je thuis nog representatieve kleding hebben liggen die je niet meer draagt, iedere vrijdag kun je deze in de winkel in Amsterdam doneren. Dress for Success wil wel graag dat je van te voren een afspraak maakt zodat het niet te druk wordt. Want corona betekent niet alleen meer kleedsessies, maar ook meer voorzichtigheid.

 

Groetjes,

Aileen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge