Dresscode beachvolleybalsters na ophef aangepast

Afgelopen zomer kwam het Europese kampioenschap beachvolleybal om wel een hele bijzondere reden in het nieuws. De Noorse damesploeg had geweigerd om de wedstrijd te spelen in een bikinibroekje. In plaats daarvan hadden ze een korte broek aangetrokken, net zoals hun mannelijke collega’s al jaren doen. Het team kreeg een boete van vijftienhonderd euro. Dit zorgde voor veel ophef, en dat lijkt nu zijn vruchten af te hebben geworpen…

Dresscode beachvolleybalsters na ophef aangepast
Foto: Roman MösenederPixabay

De International Handball Federation (IHF) ontving naast veel kritiek uit de sportwereld ook een verzoek vanuit de politiek. In een open brief aan de IHF vroegen ministers uit vijf landen (Denemarken, Noorwegen, Zweden, IJsland en Finland) om de huidige regels te herzien. 

 

Dresscode beachvolleybalsters na ophef aangepast

Inmiddels is de dresscode aangepast. De dames mogen vanaf 1 januari 2022 eindelijk een korte broek in plaats van een bikinibroekje dragen. Ook de lengte van de top is aangepast. De sportbeha is ingeruild voor een een top die de buik bedekt.

Abid Raja, de voormalig Noorse minister van Cultuur en Gelijkheid, is nog niet echt enthousiast over de nieuwe dresscode. “Ik ben blij dat de Internationale Handbalfederatie heeft geluisterd naar de brede kritiek, zowel van de sport zelf als van buitenstaanders zoals de Noordse ministers van Sport, en heeft besloten de kledingvereisten voor strandhandbalspelers te veranderen. Ik had gewild dat de Internationale Handbalfederatie de volledige stap naar gendergelijkheid had gezet,” aldus Raja.

Verbeterde dresscode

Ik snap de kritiek enerzijds, maar aan de andere kant zie ik de verandering van de dresscode als een stap in de juiste richting. Zoals met veel dresscodes moet er eerst ophef ontstaan voordat er wat wordt aangepast. En hoewel steeds meer bedrijven kiezen voor genderneutrale werkkleding, is dit niet iets dat je kunt verplichten. Sterker nog, mannen en vrouwen hebben een ander lichaam. Vooral in de sport is het belangrijk dat ieder lichaam de juiste ondersteuning krijgt. Dus wat mij betreft is dit gewoon een goede ontwikkeling, punt.

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge