Dresscode bij Starbucks, deel 2

Zondag publiceerde ik een artikel over de dresscode bij Starbucks. Daarin vertelde ik jou wat het beleid is rondom werkkleding bij de bekende koffiebar. In hun openbare dresscode lookbook staat namelijk tot in detail omschreven wat de barista wel en niet mag dragen. Maar al snel ontving ik reacties van lezers die aangaven dat dit beleid bij bepaalde Starbucks filialen helemaal niet werd opgevolgd. Dat maakte mij nieuwsgierig. Hoe zit dit precies? Ik heb het voor je uitgezocht. Het is tijd voor een vervolgartikel over de dresscode bij Starbucks, deel 2.

Dresscode bij Starbucks, deel 2

Foto die ik deze ochtend heb gemaakt bij Starbucks Haarlem.

Dresscode anno 2017

Kort samengevat kwam het vorige artikel er op neer dat Starbucks in 2014 hun beleid rondom werkkleding heeft aangepast waardoor medewerkers meer vrijheid kregen om zichzelf te uiten. In 2016 zijn de regels vervolgens nog meer versoepeld. Zaken zoals felle haarkleuring, piercings en tatoeages zijn sinds vorig jaar ook toegestaan. Mocht je dit verhaal gemist hebben, dan raad ik je aan om het artikel nog even terug te lezen.

Maar na publicatie las ik dus de reacties van lezers die aangaven dat echt niet alle filialen zo ‘casual’ zijn. Op sommige locaties moeten tatoeages worden afgeplakt en is het dragen van zwarte kleding ook nog steeds verplicht. Nieuwsgierig als ik ben kon ik de verleiding niet weerstaan om dit verder uit te zoeken.

Starbucks Haarlem

Vanochtend besloot ik een bezoekje te brengen aan de Starbucks in Haarlem. Tijdens het bestellen en betalen van mijn koffie keek ik naar de 2 dames achter de toonbank. Het waren prachtige, keurig verzorgde types die er alles behalve excentriek uitzagen. Ze droegen beiden een lange blouse van Starbucks met het logo er op. De broeken kon ik helaas niet goed zien.

Ik was er bewust rond 11.00 heen gegaan zodat de grootste drukte voorbij was. Dat had ik goed ingeschat want afgezien van de druk bezette tafeltjes was er geen rij voor of achter mij. Ik greep mijn kans en vroeg de dame die mijn koffie maakte naar de dresscode van het bedrijf. Ze was duidelijk op de hoogte van de regels maar gaf ook meteen aan dat de regels bij ‘haar’ Starbucks toch echt anders waren. Het filiaal waar zij werkte viel onder de NS en die is niet zo een fan van de casual kledingstijl van Starbucks, zo gaf ze aan. Nee, volgens de NS moest de koffie de aandacht trekken en niet de medewerker. Zij diende er daarom ook neutraal uit te zien en tatoeages moesten inderdaad afgeplakt worden.

In het gesprek gaf ze ook meteen aan dat dit bij vrijwel alle ‘NS’ Starbucks filialen het geval was. Dat wil niet meteen zeggen dat alle Starbucks op de stations ook eigendom zijn van de NS, zo vertelde ze mij. Op Amsterdam Centraal is het filiaal bijvoorbeeld wel van Starbucks zelf en daar wordt het kledingbeleid wel gehanteerd. Anderzijds is het filiaal in Schiphol een onderdeel van de HMS groep een dus ook geen onderdeel van Starbucks, maar daar worden deze voorschriften weer wel gehanteerd.

License-stores

Maar hoe zit dit precies? Ik besloot om contact op te nemen met het communicatiebureau van Starbucks Nederland. Ik belde op en na het stellen van mijn vraag werd er aangegeven dat dit intern even nagevraagd moest worden bij Starbucks zelf.

Een paar uur na het telefoongesprek ontving ik een mail van het communicatiebureau. Daarin stond dat de ingevoerde dresscode  inderdaad geldig is voor de werknemers van Starbucks in Nederland. Starbucks heeft deze richtlijnen ook met de license-stores (zoals de winkels op de NS stations bijvoorbeeld) gedeeld als begeleidend advies. Maar dit zijn geen werknemers van Starbucks en ze zijn daarom niet verplicht om de richtlijnen te volgen. Het is aan de license-stores zelf om hier invulling aan te geven.

Hoe lang nog?

Oké, een helder verhaal. Nu is het alleen wel nog de vraag hoe lang de medewerkers op de stations nog moeten rondlopen in hun zwarte overhemden. Begin maart is bekend geworden dat de NS een groot deel van de winkels op de stations wil gaan verkopen. Naast de Hema, Smullers, Julia’s, De Broodzaak, AH to go en Rituals is ook Starbucks genoemd. Wellicht gaan de filialen overgenomen worden door een andere eigenaar of misschien door Starbucks zelf?

Naast een goed contract hoop ik dat de medewerkers ook weer gewoon de ‘Starbucks vrijheid’ zullen krijgen. En persoonlijk vind ik het eigenlijk wel leuk, zo een getatoeëerde barista met een felle haarkleur. Het geeft de wereld net weer een beetje meer kleur.

Groetjes,

Aileen

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge