Dresscode bij Starbucks

Heb je toevallig wel eens gekeken naar de medewerkers van Starbucks? Is het je dan ook opgevallen dat je allemaal verschillende types ziet en het bijna lijkt alsof er geen dresscode bij Starbucks bestaat? Dat kan kloppen. In tegenstelling tot veel andere bedrijven geeft het management de medewerkers relatief veel vrijheid wanneer het gaat om de werkkleding. Tenminste, op bepaalde onderdelen…

 

Dresscode bij Starbucks

Niet teveel opvallen

Tot halverwege 2016 hanteerde Starbucks strikte regels wanneer het ging om werkkleding. Sowieso draagt de barista standaard een schort met het logo van het bedrijf er op. Maar verder is er eigenlijk geen speciale Starbucks werkkleding. Daardoor wordt de privékleding onder het schort gedragen. Deze kleding moest voorheen zwart, wit of kaki zijn. Kortom; het uiterlijk diende neutraal te zijn en vooral niet teveel op te vallen.

 

Persoonlijke stijl

Maar Starbucks heeft de voorschriften inmiddels drastisch veranderd. Het bedrijf heeft benadrukt dat ze het belangrijk vinden dat de barista zichzelf kan uitdrukken. Er moest ruimte komen voor unieke uiterlijke kenmerken en die ruimte hebben ze gegeven.

De shirts onder het schort mogen tegenwoordig ook grijs, navy en bruin gekleurd zijn. Naast de effen kleuren zijn prints ook toegestaan. Onder de shirts mogen korte broeken en donkerblauwe spijkerbroeken worden gedragen. Rokken en jurken zijn ook toegestaan, mits er een panty onder gedragen wordt. Daarnaast zijn bepaalde typen hoeden ook toegestaan.

Ook opvallende haarkleuren zijn toegestaan. In verband met hygiëne moet de kleuring permanent of semi permanent zijn. Ook moet er bij de haardracht rekening worden gehouden met de hygiene rondom voedsel. Gekleurde en glitter haarsprays zijn dus niet toegestaan.

Ben je benieuwd hoe dit er uitziet? Bekijk dan onderstaande video.

 

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat Starbucks zijn beleid rondom kleding heeft aangepast. In 2014 versoepelde het bedrijf ook al een aantal kledingvoorschriften door onder anderen neuspiercings toe te staan. Tatoeages mochten zichtbaar gedragen worden, mits er geen haatdragende teksten op stonden. Vanaf dat moment was het ook niet meer verplicht om een overhemd in de broek te dragen, er overheen was ook toegestaan.

Echt zo casual?

Klinkt best relaxt allemaal, toch? Toch zijn er ook duidelijke regels bij Starbucks wanneer het gaat om uiterlijke presentatie. Sterker nog, best een hoop voorschriften. Hier volgen een aantal regels;

  • Hoodies, T-shirts en shirts met grote logo’s zijn niet toegestaan
  • Je mag een sjaal dragen, mits deze niet te lang of te los is
  • Gekleurde sokken zijn oké zolang je 2 dezelfde draagt, er geen logo’s of opvallende afbeeldingen op staan
  • Crocs, Uggs en schoenen die gemaakt zijn van canvas zijn niet toegestaan

Ben je benieuwd naar alle regels? Je kunt ze allemaal lezen in het Starbucks Dresscode Lookbook.

 

Ten slotte

Ik moet toegeven dat het lookbook van Starbucks behoorlijk wat details betreft. Ze hebben enorm veel regels rondom kleding en ik kan mij zo voorstellen dat ze regelmatig onbewust worden overtreden.

Maar aan de andere kant kan ik niet anders zeggen dan dat het wel handig is. Er zijn enorm veel bedrijven met onduidelijke kledingvoorschriften die ergens in een intern document als kleine lettertjes staan omschreven. Meestal weet men op hoofdlijnen wat er wel en niet is toegestaan maar daardoor ontstaan er ook vaak discussies. De details zijn niet duidelijk genoeg omschreven en vervolgens krijgen medewerkers al heel snel het idee dat er willekeurig mensen worden aangesproken.

Bij Starbucks hebben ze een volledig document opgesteld rondom dit thema en het is ook nog eens publiekelijk toegankelijk. Werkelijk iedereen kan dit document lezen via het internet. Wat mij betreft kunnen meerdere bedrijven hier een voorbeeld aan nemen.

 

Groetjes,

Aileen

 

Bronnen: Starbucks Dresscode Lookbook, CNBC, Starbucks nieuwsbericht en Huffingtonpost

 

4 reacties

  1. Toen ik er nog werkte was alles super strikt inderdaad, maar nog steeds moeten piercings worden afgeplakt in nederland. Zit ook nog verschil tussen landen haha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge