Dubbele moraal van Richard Bransons no-tie-dresscode

We kennen Richard Branson als de energieke, ambitieuze ondernemer. Met talloze verschillende Virgin-bedrijven op zijn naam is hij inmiddels een voorbeeld voor velen. Ook staat hij bekend om zijn nonchalante kledingstijl. Niet alleen voor zichzelf; hij vindt dat anderen zich net zo casual zouden moeten kleden. Hij zegt dan ook altijd dat hij een voorstander is van de no-tie-dresscode. Het klinkt allemaal lekker makkelijk en soepel, maar wie kritisch kijkt zal iets anders zien…

De dubbele moraal van Richard Bransons no-tie-dresscode

Branson en de das

Naar eigen zeggen heeft Branson al zijn hele leven een hekel aan de das. Vroeger droeg hij er nog wel eens eentje, maar inmiddels heeft hij het accessoire definitief afgezworen.

Daar staat hij inmiddels ook bekend om. Volgens hem worden heren die dassen dragen gedwongen door het management om dit te doen. Op die manier wordt conformiteit aangemoedigd. In zijn ogen zou het dragen van een das de creativiteit beperken en tevens je adem. Daarnaast zegt hij dat mensen die iedere dag dezelfde kleding dragen, ook dezelfde gedachtes zouden houden. Volgens Branson raadt hij de mensen in zijn bedrijf dan ook altijd aan om de das thuis te laten.

Een aantal jaren geleden was hij op bezoek bij een school waar de kinderen een stropdas moesten dragen. Het viel hem meteen op dat de dassen niet compleet waren. De kinderen hadden de onderkant eraf geknipt. Hij vroeg de docent waarom zij dit hadden gedaan. Hij kreeg te horen dat een das verplicht was, alleen waren de kinderen vrij om te bepalen hoe lang de das zou zijn. En dus werden ze afgeknipt.

Afknippen van de das

Dit heeft Branson geïnspireerd. Sinds het bezoek heeft hij er een gewoonte van gemaakt om de schaar te zetten in de dassen die hij tegenkomt.

Af en toe deelt hij een foto waarin hij met een grote glimlach de das van iemand afknipt. De heren die het betreft staan er standaard met een grote lach bij. Het geheel wordt als een ‘ludieke actie’ op de foto gezet en breed gedeeld op social media.

Ik snap ergens ook wel dat de heren het tafereel met een glimlach aanzien. Branson is een man waar zoveel mensen tegenop kijken. Hij heeft al verschillende, zeer succesvolle boeken geschreven over zijn ondernemingen. Mensen laten zich graag door hem inspireren. En ja, ook ik heb een aantal van zijn boeken gelezen. Zijn sociale houding en kijk op ondernemerschap spreekt mij erg aan.

Des te meer valt het mij tegen dat hij dassen van andere heren afknipt. Door dit te doen zet hij zichzelf boven een ander. Alsof hij nog niet genoeg ontzag krijgt van mensen. Je kunt het zien als een grappige actie, maar ik vind het respectloos.

No-tie-dresscode?

Oké, hij heeft dus een hekel aan dassen. Dat moge duidelijk zijn. Tenminste… ik dacht dat hij daar duidelijk over was. Wie goed kijkt naar de kleding die binnen zijn bedrijven wordt gedragen, die komt er achter dat hij zijn no-tie-dresscode niet consequent doorvoert.

Als eerste dragen de piloten van Virgin Atlantic, één van zijn luchtvaartmaatschappijen, gewoon een das. Sterker nog, dit is een onderdeel van het uniform.

Je zou nog kunnen denken dat de medewerkers van Virgin Atlantic een uitzondering zijn. Helaas, dat is niet het geval. Ook de mannelijke medewerkers van het bijbehorende hotel, Virgin Atlantic Clubhouse, lopen rond met een das.

De dassen worden ook elders gedragen. Bij Virgin Trains bijvoorbeeld. De heren dragen een das en de dames een sjaal in de nek. Ten slotte las ik onder een foto op Bransons Facebookpagina dat ook de medewerkers bij Virgin Money een das moeten dragen.

Dubbele moraal

Nogmaals wil ik benadrukken dat ik Branson een inspirerende man vind. Maar op het gebied van dresscodes slaat hij behoorlijk de plank mis. Wanneer je zo’n uitgesproken mening hebt over een zakelijk accessoire, dan moet je dit beleid op zijn minst ook doorvoeren binnen je eigen bedrijf. Anders blijven het alleen woorden en scharen die we in de media voorbij zien komen. Maar in het dagelijks leven zien wij de medewerkers dan wel weer met een das rondlopen. Een beetje raar, vind je niet?

En trouwens… persoonlijk ben ik dol op stropdassen, maar ik ga toch ook niet met een stift een das op iemand zijn overhemd tekenen? Zonde van het overhemd en respectloos naar de ander. Ga liever in gesprek over waarom iemand wel of geen das draagt. Misschien heeft het voor die persoon wel een hele andere betekenis dat voor jou. Dat zou niet de eerste keer zijn…

Groetjes,

Aileen

3 reacties

  1. Ook het niet dragen van een das kan een voorbeeld van conformiteit zijn. RB slaat de plank dus mis in mijn ogen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge