Een beetje respect voor de slipper alstublieft

Vorige week schreef ik een artikel over slippers op het werk en dat mensen vaak roepen dat wij Nederlanders moeilijk doen. Maar ik lees ook heel veel andere reacties en het valt mij op dat mensen echt fel kunnen reageren wanneer het om dit onderwerp gaat. Zeker wanneer een stylist of imago expert zijn of haar advies geeft. Iedereen heeft er een mening over. Maar laten we het eens hebben over de manier waarop deze discussie wordt gevoerd. Ja, ik vraag hierbij om een beetje respect voor de slipper alstublieft. Maar vooral voor een aantal andere dingen…

 

Een beetje respect voor de slipper alstublieft

 

Er zijn grenzen, toch?

Als blogger publiceer ik iedere dag een artikel over zakelijke kleding en ik ben inmiddels echt wel wat gewend wanneer het gaat om reacties. In een artikel dat ging over wat ik had geleerd van zes maanden fulltime bloggen vertelde ik recent nog hoe ik tegen de negatieve reacties aankijk. En dat het allemaal niet zo makkelijk is. Je kiest ervoor om je mening publiekelijk te geven en daardoor voelen mensen zich vrij om van alles over je heen te storten. Maar dat heeft grenzen.

Nu zie ik het ook weer gebeuren rondom de discussie over slippers op het werk. Hierbij wil ik het even opnemen voor iedere stijladviseur, (imago)styliste of andere expert die zijn of haar visie publiekelijk in de media durft te geven.

 

Even een diepe buiging

Want wat krijgen deze mensen een hoop over zich heen! Wat ze doen is niets anders dan gewoon hun werk. Vergelijk het met de tafelgasten bij programma’s zoals RTL Late Night en De Wereld Draait Door. Deze mensen worden ook gevraagd om hun mening te geven vanwege hun kennis. Omdat ze er hun beroep van hebben gemaakt en zich verdiepen in dit soort onderwerpen. Maar het lijkt wel alsof het respect voor dit soort mensen volledig is verdwenen. Massa’s mensen willen graag kleuradvies. Ja, dat vinden ze allemaal leuk en interessant. Maar wanneer precies hetzelfde persoon iets zegt over slippers…. kom daar niet aan.

Zo las ik recent de reacties onder een filmpje van N1, de lokale zender van Nijmegen waarin een expert zijn advies gaf over onder meer slippers op het werk. Het gaat om onderstaand filmpje.

Dit nieuwsitem werd gedeeld op een Facebookpagina van een andere regionale nieuwszender. En de reacties, die liegen er niet om. Als eerste zijn er de mensen die gewoon even iets kwijt moeten. Even in een korte zin hun frustratie moeten uiten.

 

 

Maar er zijn ook mensen waarbij de frustratie over het onderwerp zo groot is, dat ze het nodig vinden om de expert persoonlijk aan te vallen. Daarbij krijgt de man in kwestie meteen een stijladvies van iemand die….eehh niet helemaal begrijpt hoe stropdassen doorgaans worden gedragen.

 

Maar de meest opvallende categorie zijn toch wel de mensen die zichzelf boven de expert plaatsen. Dit is iets wat ik heel vaak zie gebeuren. Een expert geeft op basis van zijn of haar kennis een advies en omdat de ander het er niet mee eens is, dan moet diegene maar een andere ‘grote mensen’ baan gaan zoeken.

In bovenstaande reactie zie je ook een ander veel voorkomend fenomeen: mensen die het advies compleet uit de context halen. Aan het begin van het filmpje wordt aangegeven dat hij advies gaat geven over de kleding op kantoor, niet over thuis werken. Zo zag ik er wel meer voorbij komen. Mensen die in de bouw werken, bij een kinderdagverblijf, in de supermarkt en ga zo maar door. Dat het in dit filmpje alleen gaat over het uiterlijk op kantoor, dat wordt even vergeten. Het is in ieder geval een reden om de beste man af te kraken.

 

Tenslotte zijn er ook nog mensen die na het plaatsen van de opmerkingen er in eens achter komen dat je misschien toch maar respect moet hebben voor een ander…

 

Respect?

Vrijwel alle bovenstaande reacties hebben één ding gemeen: mensen voelen zich niet gerespecteerd en uiten daarom hun frustraties. Soms zijn het enkel frustraties en soms zit het tegen het pesten aan. Of misschien is het een combinatie?

Maar wanneer jij het vervelend vindt dat een ander je niet neemt zoals je bent, waarom zou jij dan hetzelfde doen? Is respect niet iets wederzijds? Als jij om je mening wordt gevraagd vanwege je werk en je kennis, hoe zou jij het dan vinden als iemand anders dat belachelijk maakt? En vervolgens ook nog eens jou persoonlijk op verschillende manieren aanvalt?

 

Wat mensen niet altijd beseffen

Of je nu een putjesschepper bent, een advocaat of de president: iedereen heeft zijn of haar expertise. Iedereen heeft iets waar die bovengemiddeld verstand van heeft. De één gebruikt het voor een hobby en de ander kan er zijn werk van maken. Dat laatste willen veel mensen realiseren, maar durven niet altijd die stap te maken.

Bij iedere zelfstandige (imago)stylist besef ik mij altijd dat dit een persoon is met een oprechte interesse in het vak. Iemand die de stap heeft durven maken. Want dit is geen beroep dat je zomaar kiest. Deze mensen hebben geen reguliere baan, geen dertiende maand en vakantiedagen. Het zijn vrijwel allemaal zelfstandigen waarbij het geld écht niet op hun rug groeit. Ze hebben meestal meerdere bedrijven en moeten hun aanbod regelmatig uitbreiden om te zorgen dat ze het hoofd boven water kunnen houden. Ze kunnen vrijwel nooit van één dienst leven. Daarbij komt ook nog eens dat ze iets aanbieden wat als luxe wordt gezien en daarom zijn ze de eersten die aan de kant worden geschoven in tijden van crisis. Dus als we het hebben over een grote mensen baan, is het dan niet juist een teken van volwassenheid dat jij bereid bent om al je zekerheid op te geven voor je passie. En dat je vervolgens jezelf kwetsbaar durft op te stellen door je advies te geven in de media?

Laat ik benadrukken dat ik hiermee niet wil zeggen dat andere mensen minder hard werken. Of dat andere zelfstandigen het makkelijker hebben. Zoals mijn boekhoudster ooit zei: ‘Ik vind iedere ondernemer een held, inclusief mijzelf’. Natuurlijk moeten andere mensen ook hard werken maar ik volg al lange tijd verschillende experts op dit gebied en zie dat deze groep het écht niet makkelijk heeft.

 

En Walter?

Ik ken Walter persoonlijk trouwens niet. Maar na het zien van het filmpje en zijn reactie op het commentaar heb ik vooral veel respect voor de hem. Tussen alle shit (sorry voor mijn uitdrukking, ik kan het even niet anders verwoorden) blijft hij correct en bijzonder optimistisch.

 

Tenslotte

Ik wil ook niet zeggen dat je met mensen zoals Walter of andere stylisten en imago experts medelijden moet hebben. Nee hoor, dat zeker niet. Maar zie ze alsjeblieft ook gewoon als mensen die werken en een passie hebben. Dus of je nu wel of niet slippers draagt op het werk, behandel diegene die zich in het onderwerp verdiept een beetje met respect. Want waar je ook op of overheen loopt, houd het gewoon op schoenen of slippers, maar laat het alsjeblieft geen mens zijn.

 

Groetjes,

Aileen

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge