Een pak dat je warm houdt: werkt het?

Tijdens de hittegolf van afgelopen zomer testte ik een jurk dat gemaakt was van een stof met een speciale 37.5 technologie. Hierdoor werd transpiratie sneller afgevoerd en bleef de stof nagenoeg droog. Destijds schreef ik hier een artikel over. 

De eigenschap van de stof is dat het je lichaamstemperatuur, van 37,5 graden, stabiel houdt. Vocht verdampt sneller en warmte wordt vastgehouden. Tijdens de zomer werkt het dus verkoelend, maar tijdens de winter zou het juist verwarmend moeten werken. Hoog tijd om dit eens te gaan testen. Aangezien de jurk korte mouwen heeft heb ik Greiff, het werkkledingbedrijf dat de pakken zowel maakt als levert, gevraagd of ik ook het pak mocht testen. En dat heb ik de afgelopen weken gedaan. 

 

Het pak

Naast de jurk is er namelijk ook een pantalon, blouse, kokerrok, gilet, casual én net colbert dat gemaakt is van deze stof. De kledingstukken zijn allen verkrijgbaar in de bekende, zakelijke kleuren. Pakken in zwart, grijs en twee tinten blauw. De overhemden in wit of lichtblauw, al dan niet met een gekleurd detail. Het fijne is dat de matenreeks vrij groot is, namelijk vanaf maat 32 tot en met 52. Daarnaast zijn er ook verschillende pasvormen. Zo kun je bij de pantalons kiezen tussen rechte, bootcut of een sigarettenmodel. Voor de heren zijn er trouwens ook pakken en overhemden verkrijgbaar. 

Een pak dat je warm houdt: werkt het?

Aangezien ik de donkerblauwe kleur van mijn jurk mooi vond staan, koos ik ook nu weer voor dezelfde tint bij het pak. Om de technologie optimaal te kunnen testen besloot ik ook een witte blouse met donkerblauwe details uit deze lijn te bestellen. En een bijpassende das natuurlijk, om het geheel af te maken.

Hoe valt het pak?

Een pak dat je warm houdt: werkt het?

Normaal gesproken draag ik maat 46, maar omdat er vrijwel geen stretch in de stof zit moest ik een grotere maat kiezen. Voor mijn colbert en blouse was maat 48 nodig en voor de pantalon zelfs maat 50. Nu moet ik daar wel bij zeggen dat ik persoonlijk niet zo houd van strakke kleding, dus het is ook een persoonlijke keuze om uit te wijken naar grotere maten. 

De keuze voor twee maten groter had bij de pantalon (met rechte broekspijpen) wel één nadeel, want daardoor was hij in de taille veel te groot. Bij mijn heupen en billen had ik die extra ruimte wel weer nodig. Maar dit probleem kom ik vaker tegen en daar hebben we natuurlijk een riem voor. 

Een pak dat je warm houdt: werkt het?
Een pak dat je warm houdt: werkt het?

Het colbert zat wel goed en voelde ook fijn aan. Door het regular model had ik ook nog wat extra ruimte bij zowel mijn taille als bij de armen. Ik kon hem zowel prima open als dicht dragen. Een leuke verassing was het kleine zakje met de rits aan de binnenkant. Waar het als vrouw echt een uitdaging is om kleding te vinden met zakken, is dit toch wel een hele fijne bonus. 

En die das…. tja. Ik heb een liefde voor dassen, zeker met een print. What can I say?

Een pak dat je warm houdt: werkt het?

Het overhemd was een mooi, basic model. Hij viel zoals verwacht iets ruimer, en daar was ik ook wel blij mee.

Waar komt het vandaan?

Het leuke aan deze kleding is het feit dat je kunt achterhalen waar het is gemaakt. In ieder kledingstuk staat namelijk een code die je kunt invoeren in de speciale myGreiff website.

Greiff website
Greiff website

Wanneer je dat hebt gedaan, zoals hier boven met mijn colbert, dan krijg je de specificaties van je kledingstuk te zien. Onder meer de kleur, van welk materiaal het is gemaakt en hoe je het kunt reinigen.

Greiff website

Wanneer je op het tabje ‘materiële oorsprong’ klikt, dan zie je uit welk land het materiaal vandaan komt waarvan de stof is gemaakt. Vervolgens zie je waar de spinnerij en weverij is gevestigd en of ze voldoen aan een certificaat. Hier boven zie je een weergave van een deel van de informatie die je kunt bekijken. 

Greiff website

Onder het kopje ‘kledingbedrijf’ zie je naast de naam van het land ook foto’s van het bedrijf waar de kleding wordt gemaakt. Ik vind dit een leuke en interessante toevoeging.

 

De test

Ik heb het pak in totaal ongeveer een maand gedragen. Niet iedere dag, maar afwisselend met mijn eigen kleding, om op deze manier zo goed mogelijk het verschil te kunnen ervaren. Ook heb ik de pantalon een keer los gedragen, zoals tijdens de Corporate Fashion Award

 

Voordelen

 • Het meest opvallende aan dit pak is dat je het niet snel heel koud of warm krijgt. Wat dat betreft doet hij wat hij belooft: je temperatuur stabiel houden. Soms heb ik het wel eens iets kouder of iets warmer, alleen merk je hier weinig van. Wanneer ik het pak op de fiets draag, dan krijg ik bijvoorbeeld geen bezwete rug en heb ik het dus niet heel warm. Ook heb ik geen koude benen, terwijl het buiten redelijk koud is. Bij ‘normale’ kleding merk ik dit temperatuurverschil veel sneller.
 • Tijdens het testen van dit pak is er een keer koffie over mijn pantalon heen gevallen. Ik pakte meteen mijn tissuedoos om de plek te drogen, maar dat had vrijwel geen effect. Ik wreef over mijn pantalon, maar er werd geen vocht opgenomen. Dat was écht zo’n moment waarbij ik werd herinnerend aan de eigenschap van deze stof. Vocht wordt heel snel afgevoerd en dus was deze koffie ook snel weg. Na één of twee minuten was er zelfs geen bruine vlek meer te zien. 
 • Zoals ik al benoemde heeft het colbert een extra zak aan de binnenkant. Hoewel ik daar zelf niets in heb gedaan, vind ik het toch wel heel prettig dat hij er zit. Altijd handig voor bijvoorbeeld je pinpas of een paar visitekaartjes. 

Nadelen

 • Het grootste nadeel was de pasvorm van de pantalon. Rond mijn billen en heupen zat hij goed, maar bij de taille had ik redelijk wat stof over wanneer ik een riem droeg. Hierdoor moest ik vaak met de stof schuiven om te zorgen dat de broek nog een beetje goed zat. 
 • In het begin moest ik erg wennen aan de stof van de pantalon. Aan de voorkant is hij bij de bovenbenen gevoerd, maar voor de rest valt de stof direct op je huid. En deze is vrij stug. Mijn eigen pantalons zijn vaak gemaakt van een stof die glad is en een beetje stretch bevat. Dat was nu dus niet het geval. Maar na een aantal weken raakte ik langzamerhand gewend aan de stof en merkte ik er weinig van, behalve als mijn huid droog was. Dan moest ik mijn benen insmeren met bodylotion, als kon de broek nog wel gaan kriebelen. Aan dit verhaal moet ik wel toevoegen dat bedrijfskleding of werkkleding qua materiaal wel vaak heel anders is dan de gewone confectiekleding. Kleding die je op het werk draagt moet veel steviger zijn en daardoor voelt het anders aan.

Mocht je het pak willen aanschaffen, dan raad ik je aan om via de dealer zoekfunctie op de website van Greiff te kijken welke bedrijven bij jou in de buurt of online deze pakken verkopen. Ondanks de kleding gemaakt is als bedrijfskleding kun je de items bij diverse aanbieders ook als consument aanschaffen. Ik raad je wel aan om goed te kijken naar de prijzen. Deze kunnen onderling namelijk sterk van elkaar verschillen. Als richtprijs moet je rekening houden met €80 voor de pantalon, tussen de €100 en €150 voor het colbert, €20 voor de das en €50 voor de blouse. Maar dit zijn dus echt richtprijzen. 

Ik ben benieuwd naar jouw mening. Zou jij een pak met de 37,5 technologie aanschaffen of kies je liever voor de normale, wat gladdere stoffen zonder speciale eigenschap?

 

Groetjes,

Aileen

 

 

* Dit artikel heb ik geschreven in samenwerking met Greiff en de items in dit artikel heb ik dan ook van dit bedrijf gekregen om te testen. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Eén reactie

 1. Hi Aileen,
  Wederom een top test dus van de 37.5 modern serie van Greiff.
  De volgende keer zou ik zeker even langs een atelier gaan om de pantalon beter passend te laten maken. Meestal verzorgen de Greiff dealers dit.
  Ik heb zelf het pak in alle kleuren en is mijn favoriete kostuum!
  Ivm de geringe stretch zou ik zeker de premium serie eens proberen in een soepele bi-stretch kwaliteit.
  Hartelijke groet van Peter, namens Kayser Bedrijfskleding Enschede

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge