Een rechtszaak over kledingvoorschriften: hoe nuttig is dat?

Gisteren publiceerde ik een artikel over een uitspraak van een rechter rondom het wel of niet mogen verplichten van een beha. Want een werkgever had dit geëist en aangezien de medewerkers het hier niet mee eens waren, hebben zij een rechtszaak aangespannen. Ik ontving veel reacties op dit artikel. Iedereen heeft een andere mening over de vraag of het wel of niet wenselijk is dat jouw werkgever wat mag zeggen over jouw ondergoed. Ook las ik een reactie van iemand die zich afvroeg of het wel nuttig is dat dit soort kwesties zo ver gaan, dat het zelfs in de rechtbank terecht komt. Dit zette mij aan het denken. Een rechtszaak over kledingvoorschriften: hoe nuttig is dat?

Een rechtszaak over kledingvoorschriften: hoe nuttig is dat?

Foto: Pixabay

Voorbeeldfunctie

Ik lees trouwens heel vaak dit soort reacties op mijn blogs. Ik schrijf natuurlijk regelmatig over juridische kwesties en daarbij gaat het vaak om de vraag wat je wel en niet mag eisen als werkgever. In veel gevallen kun je er in een goed gesprek samen uitkomen. Maar wat nu als dat niet lukt?

Ja, ik denk zelf dat het juist goed is om een rechter te laten kijken naar dit soort kwesties. Niet zozeer omdat je het zo hoog moet laten oplopen, maar vooral omdat jouw casus een goed voorbeeld kan zijn voor anderen. Een uitspraak in een zaak rondom kledingvoorschriften haalt regelmatig het nieuws en heeft op die manier ook een voorbeeldfunctie. Zowel werkgevers als werknemers kunnen hier van leren en men heeft een beter beeld over wat je wel en niet mag vragen. Je staat met jouw casus dus niet alleen, je helpt ook anderen.

Het is nogal wat…

Maar ja, ik snap dat het nogal een stap is om naar de rechter te gaan. Dat doe je natuurlijk niet zomaar. Er zitten kosten aan verbonden en je moet er veel tijd in stoppen. Maar hoeveel kost het nu eigenlijk en wie moet je inschakelen? Deze vraag bleef in mijn hoofd spoken en dus besloot ik Kim Hendriks, eigenaresse van Hendriks Meesteradvies, te vragen hoe dit nu precies zit. Als ervaren organisatiejurist weet zij precies wat de stappen zijn.

”De samenleving juridiseert. Je krijgt soms wel eens van die Amerikaanse praktijken waarbij mensen voor van alles naar de rechter stappen. Of mensen gebruiken wet- en regelgeving om daarmee uiteindelijk via een juridische procedure dwangsommen en gerechtelijke kosten op te strijken. De rechtspraak raakt dus steeds meer overbelast. Er wordt niet voor niets door de rechtsprekende macht gezocht naar nieuwe mogelijkheden van rechtspreken of om de rechtsgang anders in te richten. Denk hierbij aan de ‘bestuurlijke lus’ in het bestuursrecht, mediation in civiele alsmede bestuursrechtelijke geschillen of het digitaal procederen. Zelfs over het inzetten van scheidsrechters (lekenrechtspraak) wordt momenteel nagedacht.

Toch is het goed om naar de rechter te gaan wanneer je er met je werkgever niet uitkomt. Vaak zijn de partijen zelf te emotioneel betrokken, zeker als de gesprekken lastig zijn verlopen.  Door naar de rechter te stappen, kan een onafhankelijk persoon er naar kijken. Het is inderdaad dan wel de vraag hoe rendabel het is. Voor het opstellen van een dagvaarding moet je al snel naar een jurist of advocaat en voor het betekenen van een dagvaarding naar een gerechtsdeurwaarder. Als het een eenvoudige zaak is, dan hoeft dit niet veel geld te kosten. Het hangt natuurlijk af van het aantal uren dat een jurist of advocaat moet maken, of de zaak meteen kan worden afgedaan. En of dat er na verweer, wederom inhoudelijk door een jurist of advocaat moet worden opgetreden.

De bedragen van een gerechtsdeurwaarder staan overigens vast in het Besluit tarieven ambtshandelingen gerechtsdeurwaarders (Btag). Daarnaast moet je ook de griffiekosten voor het aanhangig maken van een zaak bij de rechtbank betalen. Bij een eenvoudige arbeidsrechtelijke zaak ben je al snel tussen de vijfhonderd en duizend euro kwijt. Dat is nogal een bedrag natuurlijk.

Maar vergeet ook niet dat gelijk hebben niet hetzelfde is als gelijk krijgen. Als je wint in dit soort zaken, waarbij een werknemer tegenover een werkgever staat, dan kun je de gemaakte kosten (gedeeltelijk) terugkrijgen. Dan moet je dat van te voren aangeven, maar dat is gebruikelijk.

Conclusie

Naar de rechter stappen is dus niet goedkoop, maar kan wel veel opleveren. Niet alleen kan jouw zaak relevant zijn voor anderen, maar je kunt ook je gelijk krijgen en de kosten laten vergoeden door de andere partij. Maar als je verliest, dan kun je ook enkel veel geld en tijd kwijt zijn aan de zaak. Het is een afweging die je zorgvuldig moet maken.

En tot die tijd kun je het beste Prettybusiness gewoon blijven lezen, dit is de plek waar rechtszaken rondom kledingvoorschriften regelmatig voorbij komen. 😉

Groetjes,

Aileen

Eén reactie

  1. Het is dus van belang om duidelijk te zijn als werkgever, verwachtingen naar de werknemer te communiceren. Zo voorkom je de meeste onduidelijkheden. De verantwoordelijkheid van de werknemer? Als je niet aan de verwachtingen wil of kunt voldoen, vraag je dan af of dit wel de juiste werkgever voor je is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge