Het effect van rode kleding op de werkvloer

Je hoort mensen wel eens praten over de kleur rood en wat voor effect dit heeft op mensen. Sommigen zeggen dat het de kleur is van kracht, anderen zeggen dat het staat voor romantiek en sommigen associëren het met agressie en dominantie. Maar wat kan deze kleur nu precies voor jou betekenen en hoe kun je het zakelijk inzetten? En is het verstandig om in rode kleding te solliciteren? Kortom: wat is het effect van rode kleding op de werkvloer?

Het effect van rode kleding op de werkvloer
Photo by Tamara Bellis on Unsplash

Onderhandelen in het rood

In 2011 werd het afstudeeronderzoek van Daphne Hachmang aan de Universiteit van Tilburg ineens nationaal nieuws. Zij had namelijk onderzocht wat voor effect de kleur rood heeft tijdens onderhandelingen. Wat blijkt? Mensen vertonen ontwijkend gedrag bij het zien van deze kleur en daarom is het makkelijker om te onderhandelen wanneer je rode kleding draagt. Goed om te weten, toch? Wellicht is het handig om de volgende keer tijdens je salarisonderhandeling iets roods te dragen.

 

Vrouw in het rood

Het interessante aan de kleur rood is dat het op mannen en vrouwen een totaal ander effect kan hebben. Uit Amerikaans onderzoek is namelijk gebleken dat dames in rode kleding door anderen vrouwen snel worden gezien als een bedreiging. Anderzijds vinden mannen dames in rode kleding juist aantrekkelijker. Ik weet dat het in deze onderzoeken gaat om romantische verhoudingen tussen mensen. Toch werkt dit effect ook door op de werkvloer. Ter vergelijking: vrouwen onderling zien elkaar (helaas) ook snel als een bedreiging wanneer de ander krachtig overkomt. Laat staan wanneer een krachtige vrouw op de werkvloer ook nog eens in een rode outfit verschijnt…

 

Meer fooi in het rood

Ja, mannen blijken vrouwen in rode kleding dus aantrekkelijker te vinden. Dat had je wellicht al eerder gehoord. Maar wist je dat dit ook effect heeft op bijvoorbeeld de fooi die serveersters krijgen? In 2014 werd een Frans onderzoek gepubliceerd waar 11 serveersters aan mee deden. Om te voorkomen dat het gedrag van de serveersters invloed had op de fooi, wisten de dames niet dat ze een onderdeel uitmaakten van het onderzoek. Zij kregen 6 weken lang iedere ochtend te horen welke kleur T-shirt ze moesten dragen en moesten aan het einde van de dag aangeven hoeveel fooi ze hadden ontvangen. Dit experiment werd uitgevoerd in 5 verschillende restaurants. Uiteindelijk bleek dat serveersters met rode kleding tussen de 14,6 en 26,1 procent meer fooi ontvingen dan wanneer ze een wit T-shirt droegen.

Man in het rood

Leuk, al die verhalen over dames in rode kleding. Maar hoe zit het nu met de mannen? Zoals ik al vertelde is dit echt een heel ander verhaal. Mannen in rode kleding worden door vrouwen eerder gezien als bedreigend, zo is uit Brits onderzoek gebleken. Bij mannen onderling heeft het ook geen goed effect. Mannen vinden andere mannen in rode kleding namelijk agressief, boos en dominant.

 

Conclusie

Tja, rood is een complexe kleur. Dat is duidelijk. Met mijn donkerrode haren ben ik mij er altijd van bewust dat dit opvalt. Maar dat het zoveel effect kan hebben, dat wist ik niet.

Kan ik aan de hand van deze onderzoeksresultaten jou een concreet advies geven? Nee, niet echt. Het is in ieder geval verstandig om je bewust te zijn van de eigenschappen waarmee mensen deze kleur kunnen associëren. Dus ga je solliciteren of wil je om een andere reden graag een veilige keuze maken wat betreft kleding? Kies dan niet voor rood. En als laatste tip: check even het kleurenschema dat ik heb gemaakt voor het artikel ‘ communiceren met kleur‘. Dan weet je ook meteen wat alle andere kleuren betekenen.

Groetjes,

Aileen

Bronnen: Universiteit Tilburg, Sage Journals (1), Sage Journals (2), Sciencedaily

8 reacties

  1. Wat ontzettend grappig om te lezen, ik had geen idee. Op de middelbare had ik een skinnyjeans in een knal rode kleur. Ik durfde deze alleen te dragen als een vriendin van mij haar fel gele broek aan deed. Ik voelde me wel altijd heel goed er in en je viel zeker meer op. Nu doe ik het niet meer zo snel meer, al is rood een prachtige kleur.

    • Wat leuk om te horen. Ook heel herkenbaar. Door mijn rode haar draag ik zelfs nog steeds rode broeken. Het past er zo goed bij hé. Alleen zijn ze nu donker rood en niet meer zo fel. Die felle kleuren heb ik op de middelbare school ook gedragen.
      aileen onlangs geplaatst…Op bonten Crocs naar het werk?My Profile

  2. Grappig dit. Dan ga ik maar niet mijn nieuwe rode jurkje aandoen als ik volgende week een presentatie voor dames only ga houden 😉

  3. Leuk om te lezen Aileen. Zelf ben ik erg fan van rood. Omdat heldere en diepe kleuren het mooist staan. Ik voel mij krachtiger in rood en trek het ook bijna altijd aan als ik ga onderhandelen. Wel let ik op, dat wanneer er een dame tegenover me zit, dat ik het rode jurkje afzwak met een fijn gebreid zwart vest.?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge