De tijd dat vrouwen zich in heren werkkleding moesten wurmen is voorbij. Tegenwoordig zijn er steeds meer bedrijven die dames werkkleding voor de industriële sector maken. Maar Covergalls gaat een stapje verder. Zij hebben zichtbaarheidskleding voor zwangere dames ontwikkelt. Een geweldig initiatief! In dit artikel vertel ik je er alles over.
Er is nu zichtbaarheidskleding voor zwangere dames
Alicia Woods, CEO en oprichter van Covergalls Inc., ziet de nieuwe kleding als een belangrijke stap richting gelijkheid op het werk.
“Ik ben erg enthousiast over deze nieuwe toevoeging aan onze collectie. Zoveel vrouwen hebben geïmproviseerde oplossingen moeten bedenken vanwege een gebrek aan opties en de ontoegankelijkheid van de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen.”
Woods weet waar ze het over heeft. Toen ze in 2000 in de mijnbouw ging werken kwam ze er al snel achter dat er geen dames werkkleding bestond.
”Ik ben zelf ook één van de vrouwen geweest.(…)Ik heb geworsteld met slecht passende werkkleding. Het is vreselijk – niet alleen om veiligheidsredenen, maar ook om je het gevoel te geven dat je niet thuishoort in je vakgebied. Je voldoet niet aan de ‘norm’. Ik hoop dat deze nieuwe kleding meer discussies op gang brengt over wat huidige en toekomstige bedrijven kunnen doen om de diversiteit, zwanger of niet, te helpen verbeteren.”
De Covergalls Maternity Workwear-collectie bestaat uit een broek en een jas. De kleding is gemaakt van vlamvertragende stof en voldoet aan de Occupational Safety and Health (OSH) normen.
De jas heeft een extra lang voorpand om de buik goed te kunnen beschermen. Aan de zijkanten zitten lipjes met drukknopen die, naarmate de zwangerschap vordert, de jas in de taille wijder kunnen maken. De broek heeft een extra hoge taille en is voorzien van een elastische bovenkant.
Niet de eerste leverancier
Zwangerschapkleding voor vrouwen in de industriële sector is uniek, maar Covergalls is niet de eerste die zo’n lijn lanceert.
In 2019 werkte ik voor een artikel samen met Blåkläder. De werkkledingproducent had namelijk twee zwangerschapswerkbroeken ontwikkelt en was op zoek naar vrouwen die dit wilde testen. Ik vond het geweldig dat ik via Prettybusiness deze oproep kon delen.
Het artikel kreeg op sociale media zowel lof als kritiek. Sommigen vonden het initiatief van Blåkläder geweldig omdat het vrouwen in staat stelt om tijdens de zwangerschap comfortabel te kunnen werken. De tegenstanders waren het hier niet mee eens. Zij vonden juist dat zwangere vrouwen niet in de industriële sector moeten werken. Critici uit de werkkledingbranche noemde het een marketingstunt. Het zou volgens hen puur om bekendheid gaan, want een zwangerschapswerkboek kon weinig geld opleveren.
Applaus graag
Ik kan er alleen maar om lachen. Ieder werkkleding bedrijf wil zijn collectie promoten. En met zwangerschapskleding val je nu eenmaal meer op dan met de zoveelste uniseks lijn. Bovendien laat je als bedrijf zien waar je voor staat. In dit geval staan bedrijven als Covergalls en Blåkläder voor gelijkheid en kansen op de werkvloer. Een betere marketing is er toch niet?
We moeten bovendien eens stoppen met het idee dat we kunnen bepalen wat vrouwen moeten doen. Er zijn genoeg landen in de wereld waar iedere dag wordt gestreden voor hun rechten. Maar ook in westerse landen zijn we er nog niet. Vrouwen ontvangen nog steeds een lager salaris dan mannen terwijl ze hetzelfde werk uitvoeren. Slechts 5 procent van de CEO’s is een vrouw, terwijl ze het doorgaans beter doen op school dan mannen. Er was vandaag zelfs een Feminist March in Amsterdam nodig om aandacht te vragen voor hun rechten.
Kortom: er is nog genoeg ongelijkheid dat bestreden moet worden. Zullen we dan even ophouden met bepalen of een zwangere vrouw wel of niet moet werken? Ongeacht wat haar werk ook is? Er zijn genoeg artsen die gedegen advies kunnen geven, waarna de vrouw in kwestie zelf een keuze kan maken.
Dat is precies wat deze kleding doet: een keuze geven. En voor nu: zet misogynie bij het vuilnis en graag applaus voor deze werkkleding.
Groetjes,
Aileen