Experiment: werk je prettiger als je meer make-up draagt?

Ik heb de laatste tijd vaak geschreven over onderzoeken rondom uiterlijke verzorging en kleding van mensen die vanuit huis werken. Uit dit soort onderzoeken blijkt dat jezelf aankleden en goed verzorgen een positief effect heeft op het gevoel van productiviteit. Maar geldt dat eigenlijk ook voor mijzelf? Tijd om een experiment aan te gaan…

Experiment: werk je prettiger als je meer make-up draagt?

Voor dit experiment ging ik op zoek naar een manier om er iedere dag nét een stukje beter uit te zien. Gezien ik buiten mijn huis een kantoor huur (waar ik alleen werk), is ‘normaal’ aankleden geen uitdaging. Dat doe iedere dag al. Daarom besloot ik om mijn make-up te upgraden. Ik ging van een dagelijkse, minimale make-up naar full glam, zoals ik dat zelf altijd noem.

Ik besloot om dit een werkweek lang, dus van maandag tot en met vrijdag, te doen. Iedere dag maakte ik foto’s van zowel mijn gezicht als de complete outfit. 

Mijn dagelijkse make-up

Voordat ik je laat zien wat ik iedere dag droeg, zal ik eerst wat foto’s delen van hoe mijn gezicht eruit ziet met mijn normale, dagelijkse make-up. 

Make-up producten die ik dagelijks gebruik | V.l.n.r: Anastasia Beverly Hills wenkbrauw mascara – Essence eyeliner pen – P. Louise oogschaduw primer – Essence Liquid Ink eyeliner – Christian Faye wenkbrauwpoeder – Gerard Cosmetics Liquid Lipstick 1995 – Yves Rocher Sexy Pulp mascara – Morphe 35V Stunning Vibes Artistry Palette

Normaal gesproken draag ik op mijn ogen een huidkleurige oogschaduw met daaronder een primer in dezelfde kleur. Op mijn wimperrand zet ik een zwarte eyeliner met wing en ten slotte een zwarte mascara om dit af te maken. Op mijn wenkbrauwen draag ik wenkbrauwpoeder met daar overheen gekleurde wenkbrauwgel. Op mijn lippen draag ik altijd matte liquid lipstick in een roodtint die past bij mijn haarkleur. 

Voor de week met full glam make-up voegde ik aan bovenstaande lijst een aantal producten toe. Een primer, bronzer, foundation, blush, concealer, contour poeder, transparante poeder en fixing spray voor mijn huid en twee extra oogschaduw paletten voor mijn ogen.

Extra make-up producten | V.l.n.r: Nivea for men After Shave Balsem (primer voor gezicht), Urban Decay Naked Palette 2 (niet meer te koop) , Rimmel Natural Bronzer, Mac Fixing Spray, BH Cosmetics Beautiful in Barcelona Palette, Catrice HD Liquid Coverage, Catrice Camouflage Concealer, Sleek Face Form Palette Fair

Dag 1

Voordat de week begon, besloot ik op zondagavond mij te laten inspireren door make-up artist Nikkie Tutorials. Omdat ik niet iedere dag hetzelfde wilde dragen bekeek ik een aantal van haar YouTube video’s. Zo kon ik meteen wat ideeën opdoen.

Blauwe oogschaduw look
Blauwe oogschaduw look

Zoals wel vaker na het kijken van Nikkie’s video’s ging ik flink los met make-up. Dit is vooral te zien aan de oogschaduw. Ik besloot de blauwe kleur van mijn broek hierin terug te laten komen. Omdat ik dagelijks een bril draag, viel de kleur niet zo erg op. Maar wanneer ik deze afzette, zag je het wel duidelijk.

Zodra ik de deur uitstapte merkte ik dat ik mij hier niet zo comfortabel bij voelde. Een beetje te fel naar mijn smaak. Naast de extra oogschaduw droeg ik foundation, poeder, bronzer en blush op het gezicht en concealer onder de ogen. Deze combinatie heb ik vaker gedragen en dat voelde wel goed. Dit de rest van de week daarom ook gedragen. 

Dag 2

Op de tweede dag besloot ik om op mijn ogen iets minder felle kleuren te dragen.

Experiment: werk je prettiger als je meer make-up draagt?
Experiment: werk je prettiger als je meer make-up draagt?

Ik liet de donkergroene kleur uit mijn rok terugkomen op mijn oogleden. In mijn arcadeboog (de plooi tussen het bewegende ooglid en het deel onder de wenkbrauwen) bracht ik een iets donkere groene kleur aan. Deze liet ik overlopen naar een lichte, beige tint onder mijn wenkbrauwen. Met dezelfde donkergroene kleur trok ik een lijntje op mijn onderste wimperrand. De binnenkant van mijn ogen hield ik naturel.

Deze oogschaduwcombinatie voelde een stuk beter. Dat komt vooral omdat ik groene ogen heb en bijpassende tinten staan daar goed bij. De bronzerpoeder wisselde ik in voor contourpoeder omdat deze wat grijzer van kleur is en ik dit beter vind passen bij groen.

Dag 3

Op de derde dag was het tijd om één van de technieken van Nikkie te testen: de cut crease

Experiment: werk je prettiger als je meer make-up draagt?
Experiment: werk je prettiger als je meer make-up draagt?

Bij deze techniek laat je de kleuren oogschaduw niet overlopen, maar maak je juist een duidelijk verschil door de kleuren van elkaar te scheiden. Eerst heb ik een bronskleurige oogschaduw in mijn arcadeboog aangebracht. Deze liet ik naar mijn wenkbrauwen overlopen in een lichte, huidkleurige oogschaduw. Vervolgens heb ik op het ooglid eerst concealer, en daar overheen een lichte oogschaduw aangebracht. 

Ik zag direct dat de lichte oogschaduw extra opviel, wat ik ook nog eens benadrukte door mijn zwarte eyeliner. Heel leuk om het eens te proberen en ik vind het resultaat ook zeker goed. Dit is toch wel mijn favoriete make-up look van deze week.

 

Dag 4

Na alle warme kleuren was het tijd om over te gaan naar een meer koele oogschaduwtinten.

Experiment: werk je prettiger als je meer make-up draagt?
Experiment: werk je prettiger als je meer make-up draagt?

Op deze dag combineerde ik de kleuren wit, grijs en donkergrijs op mijn ogen. Het paste goed bij mijn outfit, maar bij mijn gezicht vind ik de warme kleuren zoals bruin en beige toch beter staan.

Dag 5

Op de laatste dag besloot ik te gaan voor een smokey eyeliner.

Smokey eye op kantoor - Aileen Out
Smokey eye op kantoor - Aileen Out

Ik bracht eerst een huidkleurige oogschaduw aan en vervolgens concealer rond de bovenste wimperrand. Daar overheen bracht ik beige oogschaduw aan. Vervolgens was het tijd voor een zwarte eyeliner. Deze vervaagde ik bij de randen met eveneens zwarte oogschaduw.

Hoe ik dit experiment heb ervaren

Ten slotte is het tijd om de vraag van het artikel te beantwoorden: werk je prettiger als je meer make-up draagt? Nee, wat mij betreft niet. Sterker nog, ik vond het op sommige momenten zelfs vervelend.

Door het dagelijks dragen van foundation en poeders heb ik gemerkt hoeveel ik aan mijn gezicht zit. Tijdens het schrijven stop ik vaak om even naar de teksten op mijn beeldscherm te kijken en terwijl ik dit doe, leunt mijn kin vaak op mijn hand. Tot ik het experiment deed was ik mij hier niet zo van bewust. Maar daardoor merkte ik dat ik de make-up soms vervelend ging vinden. Ik kon immers niet aan mijn gezicht zitten zonder vlekken te maken.

Hetzelfde gold voor mijn kleding. Ik ben iemand die graag blouses draagt en ook hierop kreeg ik snel vlekken van mijn foundation en poeders. Hoewel ik telkens een fixerende spray gebruikte om de losse poeders weg te halen, bleef ik mijn make-up op de kraag zien. Op de foto’s valt het niet op, maar van dichtbij zag ik dit wel.

Maar er zaten ook zeker voordelen aan dit experiment. Zo vond ik het erg leuk om iedere ochtend na te denken over wat voor make-up ik zou gaan dragen. Het kostte wel wat meer tijd dan normaal. Ik ging van tien naar zeker dertig minuten opmaken in de ochtend. Maar dat vond ik niet vervelend. Het was iedere ochtend een half uurtje waarin ik de tijd nam voor mijzelf en mijn creativiteit. Het uitzoeken van kleuren die passen bij mijn kleding en experimenteren met verschillende make-up vond ik heerlijk. En het resultaat was minstens net zo leuk. Want hoe vervelend ik foundation en poeders soms ook vind, het maakt mijn gezicht wel een stuk mooier.

 

Ga ik dit doorzetten?

Toch heb ik besloten om weer terug te gaan naar mijn dagelijkse make-up waarbij naturel oogschaduw, mascara, lippenstift, eyeliner en wenkbrauwproducten voldoende zijn. Uitgebreid opmaken vind ik fijn om te doen, maar ik zal dit alleen doen voor bepaalde gelegenheden. Wanneer er een klant langskomt, ik een presentatie moet geven of er sowieso extra goed uit wil zien. Dit deed ik altijd al, en ik ben erachter gekomen dat dit ook het beste bij mij past. 

Laat mij maar schrijven en leunen op mijn kin zonder vlekken te maken. Wel zo makkelijk.

Heb jij wel eens geëxperimenteerd met meer make-up tijdens je werk? Voelde jij je er anders door of niet?

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge