Fietsen met een rok zonder inkijk

Het is nog een paar dagen heerlijk weer en dus stappen veel mensen in de ochtend op de fiets naar het werk. Maar hoe kun je in vredesnaam nu elegant fietsen met een rok zonder inkijk? Ik vind het zelf ook al jaren een lastige opgave. Nu ben ik op zoek gegaan naar verschillende oplossingen en die zal ik vandaag met jou delen.

 

1. Les filles à vélo

De Les filles à vélo is een soort jarretel met een knijpertje waarmee jij je rok kunt vastmaken aan je been. Tijdens het fietsen zorgt het elastiek rondom je benen er voor dat de stof niet omhoog waait. In onderstaande video kun je zien hoe dit er uitziet.

 

Het product is bedacht door Véronique Bertand uit Frankrijk. Ze maakt ze ook allemaal zelf en ze is er ongeveer een kwartier per stuk mee bezig. Je kunt ze nog niet in de Nederlandse winkels kopen maar wel online bestellen via de Franse webshop La Trotteuse. Ze kosten €19,00 per stuk.

Maarja, als je een beetje handig bent dan zou je het natuurlijk ook zelf kunnen maken. Een bezoekje aan de markt en je bent voor nog geen tientje klaar, denk ik.

 

 

 

2. Le Poupoupidou

Maar er is nog een uitvinding voor de opwaaiende rok uit Frankrijk. Dit keer is het weer een soort knijper, alleen nu met een magneet waardoor je hem vast kunt maken aan je zadel.

 


https://youtu.be/-IooX_yFcOM

Persoonlijk denk ik dat ik dit niet zo snel zou gebruiken. Ik vind het een beetje oncharmant om bij het opstappen en afstappen telkens zo tussen je benen te moeten grijpen. Maar ja, misschien is het ook een kwestie van wennen.

Je kunt deze speciale knijper voor €12 online bestellen via de webshop van Le Poupoupidou. Wil je hem naar Nederland laten versturen? Dan betaal je €3 aan verzendkosten.

 

 

3. Penny in yo pants

Gelukkig is er ook een manier waarmee je het probleem een stuk goedkoper kunt oplossen. Je kunt door middel van een munt en een elastiekje ook een broek maken van je rok. Je maakt de achterkant van de rok vast aan de voorkant. In onderstaande video zie je hoe het precies werkt.

De vriendinnen in deze video hebben deze techniek ‘Penny in yo pants’ genoemd en ik vind het erg creatief bedacht. Het nadeel is wel dat de stof gaat kreuken en dat deze ook nog eens erg dun moet zijn. Anders kun je het elastiek namelijk niet om de munt heen vastmaken. Maar als je een dunne, zomerse rok draagt met een drukke print dan zul je de kreukels niet zo snel zien en is het wellicht een goeie oplossing.

 

Hoe doe ik het zelf?

Zelf draag ik al jaren korte, katoenen leggings onder mijn jurk. Oké, ik wil alsnog niet dat mijn rok omhoog waait maar ik vind het geen grote ramp als het gebeurt. Je ziet dan gewoon een kort broekje, meer niet.

Wat ik zelf wel eens doe is het midden een beetje naar binnen vouwen en dan op de rok zelf gaan zitten. Het moet wel een A-lijn rok zijn want anders heb ik niet genoeg stof om te vouwen. Oké, het wil ook nog wel eens gaan kreuken maar meestal zijn het maar kleine stukjes die ik fiets met een rok. Als ik een lang stuk ga fietsen, dan trek ik toch een broek aan omdat het makkelijker is.

 

Hoe zorg jij ervoor dat je geen inkijk hebt op de fiets?

 

Groetjes,

Aileen

 

7 reacties

 1. Voel mij altijd wel een peeping tom als ik een vrouw tegenovergesteld aan zie komen fietsen. Ik ben zelf redelijk technische onderlegt en volgens mij kan je door de zitstand van de fiets een paar graden anders te ontwerpen al een deel voorkomen. Of dat het gemak ten goede is een 2e en daarnaast nog geen langdurig reële oplossing.

  Denk een mode ontwerper eens moet kijken naar hybride oplossing van losse pantybroekje/leggings (voor de zomer) soort fietsbroekjes die ademen. Die doe je dan aan op de fiets en op kantoor wissel je gewoon om, net als pumps versus flats.
  Je kan ook jarretels aan de binnenkant van je rok vastmaken zodat die minder opwaait, rok/jurk fabrikanten zouden lusjes in rokken kunnen maken waar je jarretels aan bevestigen zodat deze minder opwaaien. Of variant waarbij je van linkerbeen het riempje kruislings bevestigd aan rechterkant van rok of iets in de trant.
  Let wel, ben een man en draag niet zo gek vaak rokken echter dit is bedacht vanuit een praktisch technisch oogpunt.

 2. Een lange shawl dragen en die tussen je benen laten hangen. Dan heb je ook niet zo snel inkijk. En waar zijn de speciale rokkenzadels die ze vroeger hadden. Die hadden niet zo’n punt aan de voorkant, maar waren rond zodat je veel makkelijker een rok aankon op de fiets.

  • Ja die zocht ik een tijd geleden ook! ZE worden nog wel verkocht begreep ik van de fietsenmaker, maar moeten speciaal besteld worden dan. Ik denk dat dat nog de beste oplossing is, zeker met korte strakke jurken en rokjes 😉

 3. Ja ik vouw Mn rok ook tussen Mn benen (vandaag nog!) en de penny in yo pants heb ik eens geprobeerd. Moet je geen kreukstof hebben en niet te lang doen anders loop je de rest van de dag met een raar rond kreukeltje in je rok 😂

 4. Loodveter in de zoom van je jurk of rok naaien, U weet wel, die men ook vaak gebruikt voor gordijnen.
  Die maken de rok wat zwaarder en dus heeft de wind minder kans.
  Wilt U hier niet de hele tijd mee lopen dan is een wasknijper, eventueel met een gewichtje eraan geplakt, ook handig.
  Gewoon bij de fiets bewaren, in de fietstas of vastklemmen aan de fiets, dan heeft U ze altijd bij de hand.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge