Fluorescerend roze zichtbaarheidskleding: wanneer verboden en wanneer niet?

Roze werkkleding wordt vaak als ‘grapje’ gezien. Het wordt wel eens aangeboden wanneer een vrouw op een werkplaats arriveert dat gedomineerd wordt door mannen. Leuk of niet, het is niet altijd toegestaan. Zeker niet wanneer het gaat om zichtbaarheidskleding. In dit artikel leg ik je uit wanneer het verboden is en wanneer niet.

Fluorescerend roze zichtbaarheidskleding: wanneer verboden en wanneer niet?

Om antwoord te kunnen geven op bovenstaande vraag is het van belang om te kijken naar de eisen die zijn gesteld rondom zichtbaarheidskleding. Er bestaan talloze normen, maar voor dit artikel focus ik mij op de EN 20471 en de EN 17353. De EN die voor de cijferreeks staat geeft aan dat het gaat om een Europese Norm.

 

EN 20471

De EN 20471 is de norm die geldt voor hoge zichtbaarheidskleding in de professionele setting. Deze norm verdeeld zich in drie categorieën. Afhankelijk mate waarin fluorescerende stof en reflecterende strepen nodig zijn, valt de kleding in klasse 1,2 of 3. Bij klasse 1 zijn de eisen het laagste en voor klasse 3 het hoogste. Voor meer uitleg over de klassen, check het artikel over de ambulancekleding. Hierin laat ik door middel van een schema zien wat de eisen zijn per categorie.

Bij de EN 20471 mag je gebruik maken van drie verschillende fluorescerende kleuren: geel, oranje en rood. Hier heeft iedere kleur ook zo zijn eigen betekenis. In 2019 heb ik hier al eens een artikel over geschreven. Maar fluorescerend roze werkkleding, zoals op onderstaande foto te zien is, dat is dus niet toegestaan bij deze norm.

Fluorescerend roze zichtbaarheidskleding: wanneer verboden en wanneer niet?
Foto van fluorescerend roze zichtbaarheidskleding, gemaakt tijdens de A&A in 2019

EN 17353

De EN 17353 is de norm rondom zichtbaarheidskleding voor niet professioneel gebruik. Dit is dus kleding die mensen kunnen gebruiken in hun vrije tijd wanneer ze te maken hebben met medium risk omstandigheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan fluorescerende jasjes die wielrenners dragen of het zichtbaarheidsvest dat je in de auto hebt liggen. Dit soort kleding wordt ook verkocht voor kinderen zodat ze extra zichtbaar zijn wanneer ze fietsen op straat. Net zoals bij de EN 20471 zijn er bij deze norm drie verschillende categorieën van zichtbaarheid. De categorie waarin je valt is afhankelijk van de omstandigheden. 

Hoewel de norm is gemaakt voor niet professioneel gebruik, wordt hij soms wel in een professionele omgeving gebruikt. Dit mag alleen wanneer hoge zichtbaarheid (volgens de EN 20471) niet verplicht is.

Naast de standaard fluorescerend geel, oranje en rood mag je ook geelgroen, geeloranje, oranjerood en roze dragen.

 

Fluorescerend roze zichtbaarheidskleding: wanneer verboden en wanneer niet?

Zoals je hebt kunnen lezen mag je dus bij privé situaties, en in sommige gevallen op het werk, gebruik maken van fluorescerend roze zichtbaarheidskleding. Wanneer je hoge zichtbaarheidskleding op het werk nodig hebt, dan mag dit niet. Want daarmee voldoe je niet aan de Europese regels. En dat is wel zo handig. Want als er iets mis gaat en jij droeg op dat moment een fluorescerend roze kledingstuk, dan kan jij of je werkgever nog wel eens problemen krijgen met de verzekering…

groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge