Formal Friday keert de rug naar Casual Friday

Do you want to read in English? – Click here

Recent schreef ik een artikel over Joggingbroeken Dinsdag, de extra casual variant van Casual Friday. Dit zou beter passen bij het huidige werkklimaat waarbij flexibiliteit en ‘jezelf zijn’ centraal staat. Maar al enige tijd is er vanuit Amerika een nieuwe trend gaande die hier tegenin gaat. Ik heb het over Formal Friday.

 

Formal Friday keert de rug naar Casual Friday

 

Technische bedrijven

Zoals de naam al zegt draait het bij Formal Friday om formele kleding. En dan heb ik het niet over een net overhemd boven je spijkerbroek. Nee, op deze dag gaan mensen voor de échte nette kleding. De heren dragen een pak, inclusief das en bijpassende accessoires. Dames dragen een chique jurk en pumps. 

Het ironische aan deze trend is dat het juist de technische bedrijven in Amerika zijn die hiermee zijn begonnen. Zij waren namelijk ook diegene die ervoor zorgden dat mensen zich steeds meer casual gingen kleden. Denk aan mensen zoals Mark Zuckerberg met zijn T-shirts en Steve Jobs met de bekende coltrui.

 

Silicon Valley

Inmiddels wordt Corporate Friday, een soortgelijke variant van Formal Friday, ook alweer een tijdje gehanteerd binnen bepaalde afdelingen van Facebook.

Het is in feite een manier om jezelf af te zetten tegen de cultuur die er op dit moment heerst. En dat is natuurlijk waar deze technische sector bekend om staat: verandering en vernieuwing. 

Een verslaggever van The Wall Street Journal maakte een leuke video over de Formal Friday cultuur in Silicon Valley. Je kunt hem hier onder bekijken, wat zeker de moeite waard is.

 

 

Toekomstmuziek?

Als liefhebber van nette kleding kan ik hier persoonlijk alleen maar blij van worden. Zeker omdat de dresscode op een vrolijke, unieke manier is ontstaan. Gewoon om het een keer op een andere manier te doen. Geen jarenlange gewoontes of strakke regels. Nee, bij de bedrijven waar deze dresscode wordt gehanteerd gaat het om creativiteit. Dat zie je ook terug in bovenstaande video. De heren vinden het leuk om hun siliconen, felgekleurde horloge te matchen met hun overhemd of sokken. 

Juist omdat het de creativiteit van mensen op de werkvloer stimuleert vind ik het een geweldig initiatief. Het haalt je even uit de dagelijkse sleur en zorgt ervoor dat je anders naar je uiterlijk en kleding gaat kijken. Yes, ik ben een voorstander. 

 

Ik ben benieuwd naar jouw mening. Zou jij het leuk vinden wanneer Formal Friday op jouw werk wordt geïntroduceerd?

 

Groetjes,

Aileen

2 reacties

  1. Grappig dat ze het zo aanpakken, en ik zie ook veel creatieve uitwerkingen! Het lijkt zo meer een costume party bij een aantal trouwens ? Ik vind het leuk om te zien, maar zou er zelf niet blij van worden.
    Audrey onlangs geplaatst…Klein leed #6: de wc-editieMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge