Foute sokken op het werk

Ik moet iets bekennen. Tot op heden heb ik er nog niets over geschreven op Prettybusiness. Maar bij dit artikel kom ik er namelijk niet onderuit. Ik houd van foute sokken op het werk. Sterker nog, ik ben er dol op! Nee, het is niet altijd even chique en ‘business proof’ maar leuk is het zeker. En in dit artikel vertel ik jou waarom én waar de grens ligt. Want we hebben het natuurlijk wel over werkkleding. 😉

 

Foute sokken op het werk

 

Foute sokken onder een grijs pak

Zo’n 6 jaar geleden werd ik op het werk voorgesteld aan mijn nieuwe manager. Ik werd zijn persoonlijke assistent en dus keek ik de beste man even goed aan. Hij was nieuw in de organisatie en dit was zijn eerste werkdag. Ik wierp een blik op zijn outfit. Hij had die ochtend voor een donker grijs pak gekozen. Basic en simpel, weinig bijzonder. Mijn ogen dwaalden naar beneden en ik zag een paar nette, gepoetste schoenen. Ja, hij had gekozen voor de veilige weg. Meneer had een management functie, zou grote projecten gaan leiden en wilde een goede indruk maken. Dat was duidelijk.

Later op de dag liep ik zijn kantoor binnen terwijl hij zat te praten met één van zijn medewerkers. Hij oogde ontspannen en had zijn ene been over het andere geslagen. Onder zijn donkergrijze pantalon kwamen fel rode sokken tevoorschijn. Rood met zwarte strepen. Het contrast met de rest van zijn outfit was groot, heel groot. Ik vond het geweldig.

De periode daarna bleven de opvallende sokken terugkomen. Vaak met strepen maar hij koos ook wel eens voor een effen, opvallende kleur. Door de denigrerende manier waarop hij vrouwen behandelde zijn we nooit goede vrienden geworden maar die sokken, die bleef ik waarderen.

 

Waarom foute sokken zo leuk zijn

Maar waarom zijn die zogenaamde foute sokken op het werk dan zo leuk? In de winkel zien ze er nooit zo spannend uit. Eerder een beetje vreemd en ongepast opvallend, bijna kinderlijk. Het is dan ook vaak de kleding die de sok zijn kracht geeft. Hoe netter de kleding, des te beter de foute sok naar voren komt. Mijn favoriete combinatie is dan ook een effen pak, nette schoenen en dito kapsel in combinatie met foute sokken. De man of vrouw in kwestie ziet er keurig netjes uit. Maar wel met een knipoog.

De tweede reden waarom ik dol ben op foute sokken heeft te maken met authenticiteit. Vooral mannen die voor het werk een pak moeten dragen zijn meestal wat beperkter in hun kledingkeuzes. Het moet een pak zijn, soms met een bepaalde pasvorm, logo of kleur. Als er geen eisen worden gesteld aan de kleur sokken dan geeft dit de ruimte om een stukje van jezelf te laten zien.

Mijn derde en laatste reden is simpel; foute sokken werken op de lachspieren. Het is grappig om te zien en zorgt voor een beetje humor op de werkvloer.

 

Waar ligt de grens?

Maar je loopt natuurlijk wel rond op je werk en het is belangrijk dat je er representatief uitziet. Daarom raad ik je aan om altijd even kritisch te kijken naar de betreffende foute sok voordat je deze aantrekt. Er zijn wat mij betreft toch wel een aantal grenzen. Zo vind ik sokken met een stripfiguur écht not done. Een Mickey Mouse op je enkels? Nee, dat wordt toch wel erg kinderlijk.

Ook sokken met een hoog ‘girly‘ gehalte mogen wat mij betreft bewaard worden voor privé gelegenheden. Denk hierbij aan roze sokken met hartjes, glitters en strikjes. Ook dit valt in de categorie ’te kinderlijk’.

 

Foute sokken op het werk

 

Waar en wanneer?

Wat mij betreft kunnen foute sokken bij verschillende zakelijke gelegenheden worden gedragen. Tijdens een reguliere dag op kantoor, als je een presentatie geeft of op bezoek gaat bij een klant. Ook bij sollicitatiegesprekken kun je kiezen voor een grappige sok. Met dit kleine detail kun jij toch nét even wat extra indruk maken en het kan in sommige gevallen ook zorgen voor een leuk gesprek.

Ten slotte wil ik nogmaals benadrukken dat je te alle tijden wel écht kritisch moet blijven kijken naar je outfit. Een foute sok is bij een pak grappig om te zien maar kan in combinatie met een spijkerbroek de verkeerde kant opslaan. Dan is de kans groot dat het er in eens wel heel casual uitziet. Blijf jezelf in dat soort gevallen afvragen wat je wilt uitstralen en of je dat met deze sokken bereikt. Zo ja, gewoon aantrekken. Want een beetje extra humor en een glimlach op de werkvloer is natuurlijk altijd leuk.

 

Groetjes,

Aileen

8 reacties

  1. Ja, sokken zijn echt wel een belangrijk detail bij een meneer in pak, vind ik ook! Maar zelf draag ik dus graag de kinderachtige versie. Zelfs m’n kousjes hebben hartjes, leuk!

  2. Op mijn werk zijn mijn kousen het enige kledingstuk van mezelf. Ik werk op het operatiekwartier en al mijn collega’s zien er dus net zo uit als mij (helemaal groen btw) behalve mijn sokken, daar paraderen eenhoorns, konijntjes en uiltje op 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge