Frankenhuis voorkomt illegaal gebruik van bedrijfskleding

Je leest het wel eens in het nieuws dat mensen opgelicht of overvallen worden omdat iemand een politieuniform draagt en diegene om deze reden wordt vertrouwd. Niet voor niets is het dragen van dergelijke kleding verboden. Om te voorkomen dat oude uniformen in verkeerde handen vallen is er één gecertificeerd bedrijf in Nederland dat hier zorgt voor draagt: Frankenhuis. 

 

Frankenhuis voorkomt illegaal gebruik van bedrijfskleding

Al 150 jaar brengen vele overheidsorganisaties, maar ook grote en kleine commerciële bedrijven, hun oude (bedrijfs)kleding naar Frankenhuis. Zij zorgen ervoor dat deze kleding vertrouwelijk wordt vernietigd, om vervolgens het materiaal te recyclen. Zo hebben zij onder meer meegewerkt aan de tasjes die zijn gemaakt van Efteling bedrijfskleding. Maar hoe werkt dat precies? En kun je als bedrijf gewoon alle kleding brengen? Ik ging in gesprek met Werner Pasop, die verantwoordelijk is voor de inkoop en verkoop bij Frankenhuis.

 

Frankenhuis voorkomt illegaal gebruik van bedrijfskleding
Werner Pasop

 

Jullie zijn verantwoordelijk voor de vertrouwelijke vernietiging van bedrijfskleding. Wat houdt dat eigenlijk in?

”Er zijn veel bedrijven die niet willen dat hun bedrijfskleding in verkeerde handen terecht komt. Uniformen van bijvoorbeeld de Dienst Justitiële Inrichting, de politie of beveiligingsbedrijven hebben allemaal herkenbare logo’s. Maar ook voelen producenten zich steeds meer verantwoordelijk voor hetgeen wat er gebeurd wanneer de kleding niet meer wordt gedragen.

Wanneer dit bij ons wordt binnengebracht, dan wordt deze kleding als eerste gesorteerd. Zo worden de broeken, overhemden, laarzen enzovoort allemaal apart in bakken gedaan. Daarna gaan het door een machine heen die het vernietigt. Textiel dat herbruikbaar is gaat door onze vervezellijnen: die trekt de kleding door middel van een soort spijkers uit elkaar, net zo lang tot er uiteindelijk alleen vezels overblijven.

Frankenhuis voorkomt illegaal gebruik van bedrijfskleding
‘Spijkers’ die het materiaal vervezelen
Frankenhuis voorkomt illegaal gebruik van bedrijfskleding
Links: oud politie uniform – Rechts: kleding nadat het vernietigd is.

De zware materialen zoals knopen en ritsen worden door de machine gescheiden en in een aparte bak opgevangen. Deze onderdelen gaan naar een bedrijf die het ijzer omsmelt en er andere producten van maakt.

Het vernietigingsproces gebeurt in een afgesloten ruimte waar slechts één persoon de sleutel van heeft. Er staan ook camera’s die dit vastleggen. Wanneer klanten hun kleding inleveren, dan kunnen ze via deze camera’s meekijken. Maar ze mogen ook zelf naast de machines staan en zien hoe het wordt vernietigd. 

Het is dus een vrij streng gecontroleerd proces. Ieder jaar worden we opnieuw ge-audit en gecertificeerd hiervoor.”

Frankenhuis voorkomt illegaal gebruik van bedrijfskleding
Vezels die uiteindelijk overblijven

 

En wat gebeurt er dan met de vezels die overblijven?

”We proberen zoveel mogelijk te recyclen, maar dat is nog niet met alle vezels mogelijk. We zijn daarom ook constant bezig met het ontwikkelen van methoden zodat we dat in de toekomst wel kunnen doen. Hierbij kun je denken aan de chemische recyclage van katoen en het opwerken van polyester, wat vervolgens gebruikt kan worden als grondstof voor de kunststof industrie.

De recyclebare vezels worden door andere bedrijven gebruikt om producten van te maken. Zo komt een groot deel terecht bij de automotive industrie, die gebruiken de vezels bijvoorbeeld voor de hoedeplank, het dashboard of de hemeltjes. Maar we hebben vorig jaar bijvoorbeeld ook de bedrijfskleding van de Efteling vernietigd en de vezels doorgestuurd naar een bedrijf die er vilt van maakte. Uiteindelijk kwam het vilt bij I-did terecht en zij hebben er tasjes van gemaakt.

We werken ook al een tijdje samen met het Blue LOOP Originals. Zij hebben een volledige kledinglijn waarin onze vezels zijn verwerkt.”

Frankenhuis voorkomt illegaal gebruik van bedrijfskleding
Links: foto’s van de Efteling tasjes – Rechts: vezels waar de tasjes van zijn gemaakt
Kleding van Blue LOOP Originals
Kleding van Blue LOOP Originals

Kan iedereen dan gewoon zijn kleding bij jullie brengen? Of alleen bedrijven?

”In principe kun je alle kleding bij ons laten vernietigen. Op dit moment ontvangen we dagelijks werkkleding van bedrijven. Daarnaast kopen wij kleding van onder anderen de Boer Group. Dit is een groep van kledingsorteerbedrijven die kleding sorteren dat afkomstig is van kledingbakken, en dus van consumenten is geweest.”

 

Hoeveel kost het wanneer je als bedrijf je oude bedrijfskleding bij jullie brengt?

”De vertrouwelijke vernietiging kost 22 cent per kilo. Een deel daarvan kunnen we omzetten in bruikbare vezels. Het deel dat we niet kunnen gebruiken gaat naar de afvalverwerking en dat kost 18 cent per kilo. Als je het zelf wegbrengt, dan betaal je hetzelfde.

Bij die 22 cent gaan we er trouwens vanuit dat de kleding gesorteerd is. Wanneer bedrijven alles door elkaar leveren, dan moeten wij dat sorteren en kost het daarom 25 cent per kilo. Ten slotte ontvangen bedrijven een certificaat als bewijs dat het vertrouwelijk is vernietigd. Daarvoor betalen ze 125 euro. Voor grote- en middelgrote bedrijven is dit proces heel handig en natuurlijk duurzaam. Maar bij kleine bedrijven die bijvoorbeeld maar vijf overhemden hebben, raad ik altijd aan om zelf de schaar in de oude kleding te zetten. Vanuit financieel oogpunt is het zonde om het bij ons te brengen. Maar het mag natuurlijk wel.”

 

Hoeveel kleding verwerken jullie in totaal?

”Wij verwerken 700 ton aan kleding per maand. De kleding komt bij ons met vrachtwagens binnen. In één vrachtwagen past 24 ton kleding. Dus dat zijn ruim 29 vrachtwagens per maand.

Na vernietiging houden we qua gewicht meestal tussen de 80 á 90% over. Dat komt vooral door de ritsen en knopen die eruit worden gehaald. Dat heeft een gewicht van ongeveer 15 ton per maand.”

 

Wat kun je dan wel en niet recyclen? 

”Dat is lastig om te zeggen. Het hangt niet alleen van het materiaal af, maar vooral van de structuur. Je moet er immers een goede vezel van kunnen maken. Jeans kunnen wij bijvoorbeeld makkelijk recyclen. Ook gebreide kleding kun je opnieuw gebruiken. Maar brandweerkleding en polyester bedrijfskleding kunnen wij tot nu toe nog niet recyclen. Hier zijn we nog mee bezig.”

 

Heb je tenslotte nog een advies voor de bedrijven en consumenten rondom het gebruik van kleding?

”Wanneer je als bedrijf op zoek gaat naar nieuwe bedrijfskleding, kijk dan wat verder. Je kunt wel kleding kopen dat gemaakt is van duurzaam materiaal, maar kun je het later ook weer recyclen? Door verschillende materialen in één kledingstuk te gebruiken maak je het proces van recycling bijvoorbeeld een stuk lastiger en kostbaarder.

Gelukkig merken we de laatste tijd, en zeker het laatste half jaar, dat steeds meer bedrijven hiermee bezig zijn. Ze willen wel duurzame keuzes maken, maar weten niet hoe. Om die reden zijn we bezig om bedrijven hiermee te helpen. 

Consumenten adviseer ik vooral om niet zo snel kleding weg te gooien. Ik hoorde recent dat een kledingstuk gemiddeld acht keer wordt gedragen. Dat is zo zonde. Hoe langer je met kleding doet, des te beter dit is voor het milieu.”

 

* Dit artikel heb ik geschreven in samenwerking met Frankenhuis. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

2 reacties

  1. Beste,

    Wij zijn Vzw De Springplank.
    Een maatwerkbedrijf uit Hasselt.
    Onlangs hebben we gewisseld van Bedrijfskleding, en graag zouden wij met jullie wille samenwerken.
    Is het mogelijk om eens af te spreken of er eventueel een samenwerking mogelijk is die veder gaat dan enkel de recyclage van bedrijfskleding ?
    Want onder vzw De Springplank hebben wij ook ons project Flagbag, waar we van oude vlaggen en zeilen nieuwe tassen maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge