Gaat het damespak écht een trend worden?

Deze ochtend werd ik wakker met een bijzonder fijn appje. Een vriendin van mij stuurde om 7:00 de foto’s door van het artikel ‘De opmars van ‘het pak’ in de vrouwenmode’ dat afgelopen zaterdag in de Volkskrant had gestaan. Wie mij een beetje kent, weet dat ik niet fijner kan wakker worden. Maar is het zo’n feest? Gaat het damespak écht een trend worden? En kunnen alle vrouwen hier ook gewoon aan meedoen?

 

Gaat het damespak écht een trend worden?

 

Een groter aanbod…

In het begin van het artikel wordt direct ingegaan op Suistudio, het nieuwe concept van Suitsupply. Of eigenlijk meer de vrouwelijke variant van Suitsupply.  Fokke de Jong vertelt als eigenaar trots dat hij daarmee het kleermakerswerk voor een groter publiek toegankelijk maakt en zijn veertienjarige dochter zelfs pakken op school draagt. Want het is niet meer alleen voor de mensen in het bedrijfsleven. Nee, damespakken noemen ze een groeisegment.

Klinkt goed, toch? Ja ik werd er meteen blij van. Helaas was er kennelijk wel de behoefte om even uit te halen naar de concurrenten van Suistudio. Zo worden NAN en SheSuit a-modieuze spelers op de markt genoemd. Ehh… say what? Beide bedrijven hebben een andere stijl dan Suistudio. Gelukkig ook, want anders zou het wel erg saai zijn. SheSuit is met wat meer rondere vormen een stuk zachter en minder zakelijk qua uitstraling en NAN focust zich echt op de zakelijke vrouw die graag een basic pak draagt. Maar a-modieus? Mensen, is dit nu echt nodig? Er is zo weinig concurrentie op de markt van damespakken en toch nog moeten Nederlandse merken omlaag worden gehaald om een grote, internationale speler op een troon neer te zetten. Jammer.

Maar goed, verder wordt er in het artikel ook ingegaan op de geschiedenis van het damespak. Zeker interessant en de moeite waard om te lezen. Kort samengevat komt het er op neer dat waar vrouwen vroeger een pak droegen om hun mannelijke kant te benadrukken, het nu steeds meer een item is geworden dat ze gewoon dragen omdat het kan. Terwijl de herenmode steeds meer casual wordt, zijn het nu dus juist de dames die vaker een pak aantrekken. Een interessante ontwikkeling als je het mij vraagt.

Aan het eind wordt er aandacht besteed aan drie jonge, Nederlandse ontwerpers die allen zich hebben gestort op het damespak. Heerlijk, zo dacht ik meteen. Ik klikte gelijk door naar de websites en Instagram pagina’s. Studio Alest staat in de startblokken en daar is helaas nog weinig te zien. Maar van Circe The Label word ik meteen blij. Ik zie veel gekleurde damespakken met verschillende prints. Tenslotte is er ook nog The Five, een merk dat qua kleur iets meer ingetogen is. Bovendien kan ik door de wat warrige foto’s en houdingen van de modellen de pakken slecht zien. Maar ook deze kleding ziet er in eerste opzicht zeker goed uit.

 

…voor welke dames?

Na wat doorklikken naar de websites van bovengenoemde merken, zowel de nieuwe als de gevestigde, kom ik alleen wel tot een nare conclusie. Ja, er komt meer aanbod op het gebied van damespakken. En ja, we stappen steeds meer af van de traditionele kleuren. Maar waar zijn de pakken voor de vollere dames? Ik kan er een vergrootglas op zetten, maar het was en is dus nog steeds een regelrechte ramp.

Laat ik mijzelf als voorbeeld nemen. Ik heb een borstomvang van 112 (gemeten met beha aan), een taille van 102 en een heup van 122 centimeter. Bij winkels als C&A en Steps draag ik vaak maat 44 of 46. Maar wanneer het gaat om mooie merken die damespakken aanbieden, dan wordt deze maat of niet aangeboden of valt de maat veel te klein. Bij Suistudio gaan ze er namelijk vanuit dat de maat van je borsten ongeveer net zo groot is als die van je heupen. En dat is lastig. Bij hun grootste maat, en dat is maat 44, kom ik dus 13 centimeter te kort op mijn heupen en ‘slechts’ 3 bij mijn borsten. Kijkend naar NAN, dan kom ik bij maat 46 zo’n 13 centimeter te kort bij zowel de taille als de heupen.

Helaas brengen de nieuwe merken hier geen verandering in. Bij The Five en Circe The Label gaan ze tot maat 40…

 

En nu?

Ik zal niet verder gaan met klagen. Ik juich de nieuwe trend zeker toe en ben heel erg blij voor de slankere dames die heerlijk los kunnen gaan op het gebied van damespakken. En dit is niet sarcastisch, dit meen ik serieus. Bij alle merken in dit artikel heb ik prachtige pakken gezien.

Maar wil je echt een gat slaan in een pakje boter? Of gewoon een doorbraak betekenen in de Nederlandse mode? Begin dan een mooie pakkenlijn voor dames met rondingen. Want dan pak je gelijk die andere helft van de dames die ook graag mee willen doen met deze trend. Want niet iedere vrouw kan zich een pak op maat veroorloven. Dus een confectiepak, of een combinatie van confectie en maatkleding op het gebied van plus size damespakken is welkom. Zeer welkom.

En trouwens, kunnen wij wel spreken van een trend als een groot deel van de vrouwen hier niet eens aan mee kan doen?

 

Groetjes,

Aileen

5 reacties

 1. Ze zijn er en er komen er steeds meer: pakken voor wondervolle vrouwen.Heb er ook over geschreven op mijn blog. Het is wel een drama om de pakken te vinden, want in de meeste webshops moet je de pantalon en de colbert zelf bij elkaar puzzelen. Ik heb al een paar pakken, vind het fantastisch!

 2. Hmmm, ik wordt niet echt enthousiast van zakelijke pakken die heel sexy en met veel bloot gepresenteerd. Ik zie niet echt wat daar nu zo mooi en zakelijk aan is.
  Ik vind het ook jammer dat het alleen broekpakken zijn, en dan veel ook nog met van die afschuwelijk zwabberende pijpen (sorry, is echt een van de lelijkste mode-items voor mij).
  Om niet in de mineur te eindigen: een goede ontwikkeling dit. Enne… ik vind sommige prints inderdaad wel heel erg mooi!

  • Het merk NAN verkoopt wel mantelpakjes, dus met een rok. Die hebben ze op dit moment niet in opvallende kleuren, maar wel mooie basics. En ja, ik ben met je eens dat al het bloot niet nodig is. Niemand draagt het zo, dus zo krijg je ook niet echt een realistisch beeld van hoe het zou kunnen staan.
   aileen onlangs geplaatst…Mijn werkkleding van week 52My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge